Στο ΠΑΣΟΚ, η αντίδραση του βουλευτή του εν λόγω κόμματος Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, ο οποίος είπε στο Κανάλι της Βουλής ότι «αν συνέτρεχαν εθνικοί λόγοι, καλώς παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη» και «πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον», δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Είναι πολλά τα στελέχη και πάρα πολλοί οι ψηφοφόροι που αποδοκιμάζουν τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος αλλά λόγω προεκλογικού κλίματος σιωπούν, τηρούν στάση αναμονής και ετοιμάζονται για το βράδυ της 9ης Ιουνίου.
Πρέπει, δε, να επισημανθεί ότι απολύτως έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μετέπειτα ανασκευή της δήλωσης από τον ίδιο τον κ. Παρασκευαΐδη και τα περί δήθεν διαστρέβλωσης των λεγομένων του οφείλονται σε έντονες πιέσεις που δέχθηκε ο βουλευτής από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη και όχι σε δηλώσεις στελεχών που διαφώνησαν με αυτά που αρχικά είπε.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, η στοχευμένη διαρροή του Αλέξη Τσίπρα ότι «το να βάζεις ως στόχο στις ευρωεκλογές το 17% και ταυτόχρονα να ζητάς παραίτηση Μητσοτάκη και πρόωρες εκλογές δεν έχει καμία λογική» δεν είναι άποψη μόνο του πρώην πρωθυπουργού αλλά και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκουν απολιτίκ και αλλοπρόσαλλη την προεκλογική τακτική Κασσελάκη, όμως επίσης σιωπούν έως τις 9 Ιουνίου.
Αμφότεροι, ωστόσο, εκμεταλλεύονται την προεκλογική εκεχειρία στο εσωτερικό των κομμάτων τους, καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια κατάθεσης διαφωνίας ή κριτικής στον αρχηγό προεκλογικά εύκολα μπορεί να διαστρεβλωθεί και να ενοχοποιηθεί.
«Αν είναι τέτοιοι οι λόγοι που δεν πρέπει να τους πει, δεν θα τους πει. Πάνω από όλα η πατρίδα και το εθνικό συμφέρον. Αν είναι τέτοιοι οι λόγοι, δεν πρέπει να τους πει. Αν όμως είναι λόγοι πονηροί, για να τον εκβιάσουν, τότε πρέπει να το πει ότι τον παρακολουθούσαν, διότι ήθελαν να βρουν κάτι για να τον εκβιάσουν με πολιτικά θέματα ή οτιδήποτε», είπε αρχικά στο Κανάλι της Βουλής ο κ. Παρασκευαΐδης, βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ.
Στην ερώτηση, δε, «αν ήταν για το εθνικό συμφέρον, όπως μας λέτε, τότε καλώς τον παρακολουθούσαν;», ο κ. Παρασκευαΐδης απάντησε: «Ναι. Αν ήταν για το εθνικό συμφέρον, καλώς», για να προσθέσει: «Δεν ξέρω τι διαδικασίες θα έπρεπε να έχουν γίνει… Πρέπει να σεβόμαστε τα προσωπικά δεδομένα των άλλων».
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και τις πιέσεις που δέχθηκε, ο κ. Παρασκευαΐδης ανασκεύασε: «Προς αποφυγή κάθε “ερμηνείας” ή “παρανόησης”, επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε υποστήριξα ότι υφίστανται λόγοι εθνικού συμφέροντος για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Η διαστρέβλωση μίας απάντησής μου σε υποθετική ερώτηση γίνεται εκ του πονηρού και με μοναδικό σκοπό να συνεχίσει ο κύκλος λασπολογίας και χυδαιότητας εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, απολογούμαι», είπε και ο καθένας μπόρεσε να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του κ. Κασσελάκη στο Συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί ξανά με τον διάδοχό του.
Συμφωνεί, όμως, με όλους εκείνους που λένε ότι ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί να αλλάξει τη σύνθεση του ακροατηρίου και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και παρακολουθεί τις εξελίξεις για να δει πώς και αν πρέπει να αντιδράσει. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας φέρεται να μην πετά στα σύννεφα με την τελευταία δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μάλλον εκτιμά -όπως και πολλοί άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ- ότι το προφίλ Κασσελάκη και το περιορισμένο εύρος του έχουν «ταβάνι» στις δημοσκοπήσεις, καθώς ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απευθυνθεί στη μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης, ούτε καν στην πλειονότητα του λεγόμενου προοδευτικού κόσμου. Και δεν είναι τυχαίο πως στη διαρροή που έκανε προς επιλεγμένα ΜΜΕ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε μεν ότι «είναι η ώρα το πολιτικό σύστημα να ισορροπήσει εκ νέου, καθώς σήμερα βρίσκεται σε ανισορροπία», ενώ περιγράφοντας το όριο για να μπει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης σε κυβερνητική τροχιά, φέρεται να σημείωσε: «Να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από το κόμμα που κυβερνά! Ετσι το σύστημα έρχεται σε ισορροπία!».
Στο Συνέδριο των Δελφών, ωστόσο, θα συμμετάσχει για να μιλήσει για τα εθνικά θέματα, ενώ δημοσίως θα στηρίξει προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και με την παρουσία του σε κάποια από τις προεκλογικές ομιλίες του κ. Κασσελάκη και με κάποια δημόσια δήλωση κοντά στην ημερομηνία των εκλογών.
Η δεύτερη θέση κρίνει το μέλλον
Είναι γνωστό και καταμετρημένο ότι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης δεν απολαύουν της εμπιστοσύνης της πλειονότητας των στελεχών και των ψηφοφόρων των κομμάτων τους. Οι τελευταίες επιλογές τους, δε, έχουν εντείνει αυτό το κλίμα.
Είναι δεδομένο ότι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης είναι αρχηγοί υπό προθεσμία στα κόμματά τους και η θέση τους εξαρτάται απολύτως από το ποσοστό που θα λάβουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.
Και είναι βέβαιο ότι η έκβαση της μεταξύ τους αναμέτρησης στις ευρωεκλογές, το ποιος θα έρθει δεύτερος ή τρίτος δηλαδή και με τι ποσοστό, θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του ενός ή και των δύο.