Ο πρωθυπουργός, μετά την τρίτη σημαντική εκλογική νίκη του, έδειξε πως έχει έτοιμο το σχέδιο, ώστε η Ελλάδα του 2030 να είναι μια νέα Ελλάδα: Με μεγαλύτερη ευημερία, υψηλότερους μισθούς, λιγότερους φόρους, πιο σύγχρονο και ισχυρό κοινωνικό κράτος, με λιγότερες κοινωνικές ανισότητες. Αλλά κι ένα κράτος πλήρως ψηφιοποιημένο, με νέο ΕΣΥ, με εκσυγχρονισμένη παιδεία, αλλά και ΑΕΙ άμεσα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας, όπως και ιδιωτικά ΑΕΙ, μια ισχυρή οικονομία με πράσινη ανάπτυξη, πόλο έλξης νέων μεγάλων επενδύσεων. Οι οποίες ασφαλώς θα μειώσουν το χρέος, θα μεγαλώσουν το ΑΕΠ της χώρας και θα παράγουν πλεονάσματα, τα οποία θα μπορούν να επιστρέφουν στην κοινωνία σαν κοινωνικό μέρισμα. Ενα ισχυρό κοινωνικό κράτος με συμπεριληπτικότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ευαίσθητο στις ευάλωτες ομάδες, όπως και στις ομάδες που χρήζουν ειδικής μέριμνας.
Δημογραφικό
Ταυτοχρόνως, θα μπορεί να στηριχθεί η οικογένεια (οικονομικά και με μέριμνα), ώστε να μπουν οι βάσεις για την αντιμετώπιση της απειλής του δημογραφικού προβλήματος. Ενώ η στέγη και η στήριξη των νέων θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο αποδεδειγμένα «πατάει» στις ανάγκες, αλλά και τη βούληση μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, η οποία θέλει να πάει μπροστά.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε, όπως είχε γράψει την προηγούμενη Κυριακή ο «Ελεύθερος Τύπος», την εικόνα πώς θα είναι η χώρα στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας. Παρουσίασε όμως -κι αυτό είναι ίσως πιο σημαντικό- και το «πώς», με ποια «εργαλεία» και ποιες μεταρρυθμίσεις θα μετατραπεί αυτή η εικόνα σε πραγματικότητα.
» Το πρώτο βήμα θα είναι το φορολογικό νομοσχέδιο που θα είναι και το μόνο που προλαβαίνει να ψηφιστεί πριν απ’ τον Αύγουστο, όταν θα κλείσει η Βουλή για θερινές διακοπές. Είναι το νομοσχέδιο με τις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, των συντάξεων, των φορολογικών ελαφρύνσεων των νοικοκυριών και της θεσμοθέτησης μόνιμων μέτρων στήριξης και των ευάλωτων νοικοκυριών και των συνταξιούχων και των νέων.
» Αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής τον Σεπτέμβριο, θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το νέο επιτελικό κράτος, το οποίο θα μπορεί να δώσει σάρκα και οστά στην αλλαγή του κράτους και στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών του, όπως και στην αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στα μπόνους παραγωγικότητας στους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους. Πρόκειται για μια κομβικής σημασίας μεταρρύθμιση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να στηριχθεί το συνολικό σχέδιο της τετραετίας.
» Και έπεται μπαράζ μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων τα οποία με μεθοδικότητα και σχεδιασμό θα υλοποιούν τμήμα τμήμα το μεγάλο σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό το Μ. Μαξίμου αποφάσισε να επιταχύνει τις αλλαγές σε επίπεδο γενικών γραμματέων στα υπουργεία, ώστε το φθινόπωρο όλη η κυβέρνηση να φουλάρει τις μηχανές.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Την ειδική αποστολή της επιλογής των νέων γ.γ. έχει αναλάβει το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Γ. Μπρατάκος, ο οποίος βλέπει βιογραφικά και πρόσωπα και θα κάνει τις τελικές εισηγήσεις στον Κ. Μητσοτάκη. Την προσπάθεια «αλλαγής πίστας» της λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας, ευνοεί, όπως λένε οι πληροφορίες, το άψογο «δέσιμο» του Γ. Μπρατάκου με τους δυο υπουργούς Επικρατείας Α. Σκέρτσο και Στ. Παπασταύρου, ο οποίος είναι το νέο πρόσωπο στα άδυτα του Μ. Μαξίμου. Στην επιτελική ομάδα κρούσης έχουν ειδικούς ρόλους και βάρος ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ο γ.γ. της Βουλής Γ. Μυλωνάκης, ο Θ. Νέζης, ο Γ. Σμυρλής, ο Στ. Κονταδάκης και το επικοινωνιακό επιτελείο του Μ. Μαξίμου.
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Χρίσματα μόνο σε περιφέρειες και σε τρεις μεγάλους δήμους
Καθώς τον Οκτώβριο θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήδη έχουν παρθεί αποφάσεις: Χρίσματα θα δοθούν μόνο σε περιφερειάρχες και στους τρεις μεγάλους δήμους. Ο Γ. Πατούλης όπως και οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες θα στηριχθούν επισήμως -εκκρεμούν μόνο δυο περιφέρειες-, όπως αναμένεται να στηριχθεί και ο Στ. Αρναουτάκης στην Κρήτη. Δεδομένη θεωρείται η στήριξη του Κ. Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων, του Γ. Μώραλη στον Πειραιά, όπως και του Κ. Ζέρβα. Σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας θα υπάρξει στήριξη υποψηφίων, χωρίς όμως να δοθούν χρίσματα.
Ο Κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι έχει σύμμαχο την κοινωνία, αντίπαλο τον κακό εαυτό της κυβέρνησής του και μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη, που αναζητά πολιτική ταυτότητα και επαφή με τη νέα κοινωνική πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ εφόσον ξεκαθαρίσει τις επιλογές του, αποτελεί εν δυνάμει συνομιλητή της κυβέρνησης τόσο σε σημαντικά καθημερινά ζητήματα όσο και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, που μπορεί να βοηθήσει στον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του κράτους, όχι μόνο με τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ. Ο πρωθυπουργός, δεδομένου μάλιστα ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζουν στην παρούσα Βουλή που είναι η Προτείνουσα Βουλή άνετη πλειοψηφία πάνω από 180 βουλευτές που απαιτούνται, φέρεται αποφασισμένος να επιδιώξει συναινετική αναθεώρηση.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
Με καλή διάθεση και μικρό καλάθι
Ο Κ. Μητσοτάκης αναχωρεί για το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου στις 11 και 12 του μηνός γίνεται η ετήσια Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και στο περιθώριό της θα έχει τη σημαντική συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν, με καθαρή ατζέντα, διάθεση δημιουργίας ενός καλύτερου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και αποφασισμένος να μη θιγούν οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είχαν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τη σύνθεση των δυο αντιπροσωπειών που θα συναντηθούν. Τα μόνα σίγουρα, είναι, ότι δεν θα είναι συνάντηση τετ α τετ Κ. Μητσοτάκη-Τ. Ερντογάν, αλλά θα συμμετέχουν τουλάχιστον και οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών. Σε διαβούλευση ήταν η συμμετοχή και των υπουργών Αμυνας και ίσως ενός υφυπουργού Εξωτερικών.
Ο Κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη, τον υπ. Αμυνας Ν. Δένδια, την υφυπουργό Εξωτερικών Α. Παπαδοπούλου, τη διπλωματική του σύμβουλο Α, Μ. Μπούρα και τους Δ. Τσιόδρα και Αρ. Πελώνη. Ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία επιδιώκουν να διαπιστώσουν τις προθέσεις του Τ. Ερντογάν -μετά την πρόσφατη επανεκλογή και των δυο- αλλά και τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου, το οποίο να εγγυάται ηρεμία στην περιοχή και καλύτερες συνθήκες διαλόγου και συνεργασίας. Οι πληροφορίες φέρουν τον Κ. Μητσοτάκη να πηγαίνει με «καλή διάθεση» και «κρατώντας μικρό καλάθι». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι το πιθανότερο να υπάρξουν άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα. Ισως γίνουν βήματα καλής θέλησης, όπως καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό ή η επανέναρξη των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε αναβαθμισμένο επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών. Βέβαιο επίσης είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αφήσει περιθώρια ότι μπορούν να αλλάξουν σε τίποτα οι ελληνικές «κόκκινες γραμμές», αλλά και να καταστήσει για μια ακόμα φορά σαφές ότι για την Ελλάδα υπάρχει η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με «ένα μόνο θέμα», την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων. Ωστόσο θα θεωρηθεί καλοδεχούμενη και θα έχει ανταπόκριση ενδεχόμενη διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας για «ήρεμα νερά» και πιο θετικό κλίμα συνεργασίας και διαλόγου.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα συμμετέχει όλη η αφρόκρεμα της πολιτικής ηγεσίας της Δύσης, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι μια καλή ευκαιρία «για διμερείς συνομιλίες και συμφωνίες» και με ηγέτες άλλων χωρών. Ο Κ. Μητσοτάκης και η ελληνική αντιπροσωπεία μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα μεταβούν και στην κοντινή Λετονία. Στη Ρίγα ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία για συνομιλίες με τον ομόλογό του, οι οποίες μπορούν να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες.