Αβέβαιο είναι το ομαλό άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη, παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις. Καμία απάντηση δεν είχε να δώσει για την κατάργηση των Πανελλαδικών, που αφειδώς προαναγγέλλει με κάθε ευκαιρία, ούτε και για τις μόνιμες προσλήψεις που επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων αλλά αποφεύγει να αναφερθεί στο αν έχει πάρει το «πράσινο φως» για μια τέτοια ενέργεια από τους θεσμούς.
Τα κοινωνικά μέτρα, υπό τη μορφή εξαγγελιών, έπεσαν βροχή χθες και απ’ ό,τι φαίνεται μόνο όσα είναι ανέξοδα θα μπορέσουν να εφαρμοστούν.
Τέλος, μετά από ερώτηση του «Ε.Τ.» φαίνεται ότι -ακόμα- παραμένει ανοιχτό λίγο πριν από το κλείσιμο της συμφωνίας το ζήτημα του νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση, με την πλευρά των θεσμών να ασκεί πιέσεις σχετικά με το νέο εργασιακό καθεστώς που ορίζει ο νόμος. Μάλιστα, η απάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με ειδικό καθεστώς στο οποίο υπάγονται τα ιδιωτικά σχολεία ερμηνεύτηκε από μερικούς ως «απειλή» για επαναφορά του ΦΠΑ.
Οι 4 κενές υποσχέσεις Τσίπρα
1. Yποχρεωτική εκπαίδευση:
«Bασικός πυλώνας είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας».
Με 20.000 κενά στα σχολεία και κανένα φως στο τούνελ για μόνιμες προσλήψεις είναι απορίας άξιον πώς θα εφαρμόσει η κυβέρνηση την υποχρεωτική εκπαίδευση σε επιπλέον τέσσερις σχολικές τάξεις. Επίσης, ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Παιδείας καλούνται να απαντήσουν αν υπάρχουν οι υποδομές για να υποστηρίξουν μια τέτοια πρωτοβουλία.
Ο Κώστας Γαβρόγλου υπόσχεται από την επόμενη χρονιά να εγγράψει όλα τα προνήπια στην προσχολική αγωγή και να θεσπίσει από Σεπτέμβρη του 2018 υποχρεωτικό έτος για προνήπια. Πότε θα ετοιμαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γι’ αυτή τη νέα τάξη από το υπουργείο Παιδείας και τι δυνατότητες υπάρχουν ώστε να βρεθούν τουλάχιστον 180 νέα νηπιαγωγεία (βάσει έρευνας που επικαλέστηκε το συντονιστικό των νηπιαγωγών) για να φιλοξενήσουν τα επιπλέον παιδιά;
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει κοινό τόπο με τους δήμους, οι οποίοι «βράζουν» λόγω των εξαγγελιών. Στάση εργασίας όλων των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών αύριο το πρωί είναι η πρώτη απάντηση της ομοσπονδίας τους (ΠΟΕ-ΟΤΑ), καθώς εκτιμούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και σε τουλάχιστον 1.300 απολύσεις συμβασιούχων που εργάζονται από το 2005. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς φιλοξενούνται σήμερα 45.000 προνήπια.
Τέλος, και για το Λύκειο, δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για το τι θα γίνει με την υποχρεωτική εκπαίδευση, όχι τόσο στην Α’ Λυκείου, όπου το υπουργείο Παιδείας στοχεύει σε κοινό πρόγραμμα Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, αλλά στις δύο τελευταίες τάξεις, όπου υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στους δύο τύπους Λυκείων. Κανένα πρόγραμμα και σχεδιασμός δεν έχουν παρουσιαστεί για μια τόσο μεγάλη αλλαγή, γεγονός που παραπέμπει σε… «κενές» υποσχέσεις.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
2. Μόνιμες προσλήψεις:
«Αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να προχωρήσουμε σιγά σιγά στην επίλυση του προβλήματος της στελέχωσης της εκπαίδευσης και πιστεύουμε ότι το τριετές αυτό πλάνο θα πρέπει να έχει και ως ορίζοντα την επίλυση αυτού του προβλήματος».
Τζάμπα εξαγγελίες για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, αφού πρώτα είχαν χαράξει το δρόμο οι δύο τελευταίοι υπουργοί του (Φίλης και Γαβρόγλου). Παράλληλα παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε ανακοινώσεις στο τέλος του έτους σχετικά με τον τρόπο και τον αριθμό και σημείωσε ότι θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των ελλείψεων. Για να βρεθεί τρόπος όμως θα πρέπει πρώτα να δοθεί το πράσινο φως από τους θεσμούς και για να γίνει αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες υπάρχει μεγάλο πολιτικό κόστος προκειμένου να τις προχωρήσει.
3. Αναπληρωτές:
«Οι διαπιστωμένες ανάγκες στην εκπαίδευση καλύπτονται με προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών που είναι γύρω στις 20.000 με 21.000».
Στα ίδια νούμερα με πέρσι έθεσε τις ανάγκες στα σχολεία ο πρωθυπουργός, μόνο που τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ανακοίνωσε διεύρυνση ολοήμερου προγράμματος στα ολιγοθέσια δημοτικά και στα ειδικά σχολεία και εξυπηρέτηση πάνω από 10.000 παιδιών, κόβοντας παράλληλα ακόμα και από τις προσλήψεις αναπληρωτών. Ειδικότερα, το «άνοιγμα» στην ειδική αγωγή με νέες δομές και ολοήμερο δημοτικό θα καλυφθεί με αύξηση των προσλήψεων καθώς, από 8.500 εκπαιδευτικούς και ειδικό προσωπικό που προσλήφθηκαν φέτος, του χρόνου ο αριθμός θα φτάσει τους 10.700.
Τι θα γίνει όμως με τη γενική αγωγή, όταν μετά τη διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου στα ολιγοθέσια δημοτικά αλλά και τη δέσμευση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να εντάξει όσο το δυνατόν περισσότερα προνήπια από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στις δομές της προσχολικής αγωγής, ο αριθμός των προσλήψεων φαίνεται να μειώνεται την επόμενη χρονιά στις περίπου 9.000 προσλήψεις;
4. Σίτιση στα σχολεία: «Σκοπός είναι στην επόμενη τριετία γύρω στους 300.000 μαθητές Δημοτικού να έχουν δωρεάν σχολικά γεύματα στα ολοήμερα σχολεία».
Πώς από τα μόλις 15.000 παιδιά που σιτίζονται φέτος στα σχολεία, θα υπερπολλαπλασιάσει η κυβέρνηση αυτόν τον αριθμό είναι απορίας άξιον. Πριν από μερικούς μήνες, είχαν αιτιολογήσει τη χρηματοδότηση από τον -αντισυνταγματικό πλέον- νόμο για τις άδειες. Τώρα από πού θα προκύψουν τα χρήματα, για τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών;
Καταργεί τις Πανελλαδικές χωρίς να δίνει διευκρινίσεις
1. Διεύρυνση ολοήμερου σχολείου: Με το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών και των νηπιαγωγείων να έχουν μετατραπεί σε ολοήμερα από πέρσι -τουλάχιστον στα «χαρτιά», καθώς οι ελλείψεις εκπαιδευτικών καθυστέρησαν αρκετά τη λειτουργία του απογευματινού προγράμματος σε αρκετές σχολικές μονάδες-, από τον Σεπτέμβρη του 2017 εντάσσονται και τα ολιγοθέσια δημοτικά σε αυτή την κατηγορία. Ειδικότερα, τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια δημοτικά, 830 σχολικές μονάδες, που σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα αφορούν περίπου 10.000 επιπλέον παιδιά, θα λειτουργούν από την επόμενη χρονιά και ως ολοήμερα.
2. Μείωση ορίου μαθητών ανά τάξη: Αλλαγές και στον αριθμό των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένονται -το πιο πιθανό από τον Σεπτέμβρη του 2019-, με το όριο να πέφτει από τα 25 στα 22 παιδιά ανά τάξη. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα επιχειρηθεί η μείωση των μαθητών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, όμως το μέτρο θα γίνει καθολικό σε δύο χρόνια από τώρα.
3. Κατάργηση πανελλαδικών εξετάσεων: «Το εθνικό απολυτήριο θα είναι αυτό το οποίο θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ριζική αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου που θα οδηγήσει στην κατάργηση των Πανελλαδικών «τουλάχιστον έτσι όπως τις έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε στο τέλος. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αρνητικός στο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως την εξασφάλιση του αδιάβλητου του τωρινού εισαγωγικού συστήματος. «Εχουμε δουλέψει ειδικά πάνω σε αυτό γιατί είναι πολύ σοβαρό και καίριο το ερώτημά σας, αλλά επιτρέψτε μας τις λεπτομέρειες αυτές να τις πούμε όταν θα ανακοινώσουμε το σχετικό νομοσχέδιο, δεν θα είναι σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από σήμερα», σημείωσε σε σχετική ερώτηση συναδέλφου.
4. Αλλαγές στο Λύκειο: Με το βλέμμα στραμμένο στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε παλαιότερες θέσεις του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που αναμένονται στη Β’ και τη Γ’ Λυκείου. Το σχέδιο είναι λιγότερα μαθήματα και βάσει των προσχεδίων που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα θα υπάρξει ψαλίδι ακόμα και 50% στα διδασκόμενα αντικείμενα ενώ θα αυξηθούν οι ώρες. «Κακά τα ψέματα, εδώ και δεκαετίες έχει απαξιωθεί το Λύκειο, στην πραγματικότητα είναι προθάλαμος, εξεταστικό κέντρο, θα έλεγα, το Λύκειο και η ουσιαστική διαδικασία πολλές φορές έχει μεταφερθεί στις αίθουσες ιδιωτικών φροντιστηρίων», σημείωσε.
5. Νομοσχέδιο Γ’βάθμιας
Με ένα νομοσχέδιο που αναμένεται εδώ και περίπου ένα μήνα θα γίνει η πρώτη συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μέχρι πρότινος οι ρυθμίσεις για πανεπιστήμια και ΤΕΙ είχαν ψηφιστεί αποσπασματικά και διάσπαρτα σε άλλα νομοσχέδια. Το σχέδιο νόμου που θα φέρει το υπουργείο Παιδείας περιλαμβάνει κάποιες ρυθμίσεις για τα μεταπτυχιακά επιτρέποντας τη δωρεάν φοίτηση στο 40% του συνόλου των σπουδαστών σε όσα προγράμματα έχουν δίδακτρα, ενώ φέρει αλλαγές και σε διοικητικά θέματα των Ιδρυμάτων.
Ειδικότερα, ορίζει εκλογή των αντιπρυτάνεων με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο (σ.σ.: μέχρι πρότινος ορίζονταν από τον πρύτανη) και συμμετοχή των φοιτητών στα συλλογικά όργανα, όχι όμως στη διαδικασία εκλογής. Τα δύο θέματα έχουν αποτελέσει σημείο τριβής ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και μερίδα εκπροσώπων των Ιδρυμάτων, ενώ, εν όψει της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε 65 εκατ. ευρώ επιπλέον στα πανεπιστήμια από το 2018.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την αναγνώριση των πενταετών προγραμμάτων σπουδών ως πτυχία με ενσωματωμένο μεταπτυχιακό (master).
6. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Σχετικά με τα ΤΕΙ, ανακοινώθηκε πρώτη φορά σχέδιο συνένωσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε ένα νέο Ιδρυμα, πανεπιστημιακό όμως, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η εξαγγελία μεγάλη και ενδιαφέρουσα αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα, με τον πρωθυπουργό να ελπίζει ότι στο τέλος της τριετίας θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η πρωτοβουλία.
Βέβαια, μια τέτοια ενέργεια περιλαμβάνει συγχώνευση τμημάτων (με πρώτα τα ομότιτλα των δύο Ιδρυμάτων) αλλά και εξοικονόμηση πόρων και διδασκόντων.
7. Ειδική αγωγή
Εντεκα νέες δομές θα ανοίξουν στην ειδική αγωγή από τον Σεπτέμβρη του 2017, με την ώρα λήξης να παρατείνεται μέχρι τη 1 και τέταρτο.
Βέτο των δανειστών στις απολύσεις καθηγητών
Χωρίς να διαψεύδει τα δημοσιεύματα που θέλουν τους δανειστές να θέτουν νέο βέτο -λίγο πριν κλείσει η συμφωνία- στο νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση όσον αφορά τις απολύσεις των εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία, ο Κώστας Γαβρόγλου σε ερώτηση του «Ε.Τ.» επιχείρησε, με εμφανή αμηχανία, να υποβαθμίσει το θέμα, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα μικρό μπλέξιμο». Ειδικότερα, χωρίς να αναφερθεί στις θέσεις των θεσμών, υπενθύμισε την επιχειρηματολογία των ιδιωτικών σχολείων, όταν πριν από ένα χρόνο με την ιστορία της φορολόγησης ΦΠΑ 23% είχαν προβάλει ότι είναι ειδικές επιχειρήσεις.
«Εμείς θεωρούμε ότι οι ειδικές επιχειρήσεις είναι υπό την εποπτεία του κράτους», σημείωσε και συνέχισε: «Δεν μπορεί μονά-ζυγά να είναι ενός θεσμού. Δηλαδή ή είναι ειδικές επιχειρήσεις και άρα οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν και τους αξιοπρεπείς όρους εργασίας αλλά και την αυστηρή εποπτεία του κράτους ή, αν δεν είναι, τότε πρέπει να έχουν και όλες τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή είχαμε ένα μικρό μπλέξιμο, θεωρούμε ότι τα επιχειρήματά μας δεν έχουν απαντηθεί και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι έχει γίνει δεκτό αυτό που ήδη υπάρχει», ανέφερε σχετικά.
Ελπίδα Οικονομίδη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου