Από την οπτική αυτή, όπως παρατηρεί, οι ΗΠΑ είναι πολύ ικανοποιημένες «από την είδηση για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». «Είμαι αισιόδοξος ότι τώρα θα δούμε ταχεία πρόοδο προς το Eurogroup της 22ας Μαΐου που θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης» υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρέσβης.
Παράλληλα, όπως αναφέρει, θα μεταβεί τον Ιούνιο, ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στις ΗΠΑ, για να περιγράψει τις ευκαιρίες που βλέπει για διευρυμένες εμπορικές σχέσεις και επενδύσεις.
Σε σχέση με την Τουρκία, ο κ Πάιατ σημειώνει: «Έχω εντυπωσιαστεί από τις συζητήσεις μου με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους μετά το τουρκικό δημοψήφισμα, για την έμφαση που δίνουν στο να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
«Τα αμερικανικά και ελληνικά συμφέροντα συγκλίνουν στο ζήτημα αυτό» υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας «Θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, που θα σέβεται τα ευρωπαϊκά κριτήρια διακυβέρνησης και θα είναι σταθερή. Ενθαρρύνουμε να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας».
Αναφορικά με τη βάση της Σούδας, ο Αμερικανός πρέσβης δηλώνει: «Κατά την πρόσφατη επιτυχημένη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον ο κ. Καμμένος μίλησε δημόσια για την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει για περισσότερα από ένα έτη τις δραστηριότητές μας στη Σούδα. Θα το καλωσορίζαμε αυτό».
Επίσης, τονίζει: «Ενδιαφερόμαστε η Ελλάδα να μπορεί να συντηρήσει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις διότι είναι και προς το δικό μας συμφέρον».
Για τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ μετά την εκλογή του προέδρου Τραμπ, λέει, μεταξύ άλλων, ότι «η οικονομική και εμπορική σχέση ΗΠΑ-ΕΕ είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθούν λύσεις. Στο στρατηγικό επίπεδο , το απλό γεγονός είναι ότι η Ευρώπη είναι το πρώτο μέρος στο οποίο προσφεύγουν οι ΗΠΑ σε περιόδους κρίσης ή προβλημάτων. Δεν βλέπω να αλλάζει αυτό. Πιστεύω ότι η διατλαντική σχέση πατάει σε στέρεο έδαφος».