Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» είπε για τον Αλέξη Τσίπρα πως είναι «αθέτης» επειδή αθετεί τον λόγο του: «Εγώ μπήκα ατσαλάκωτος και βγήκα ατσαλάκωτος. Αυτοί πήραν τον λόγο του ελληνικού λαού και τον πέταξαν στα σκουπίδια», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα χαρακτήρισε λανθασμένη την ερμηνεία της ιστορίας του 2015. «Η Ελλάδα μπήκε σε μια ουτοπία στις αρχές του 2000. Όταν αυτό κατέρρευσε το 2010 μπήκαμε σε μια πιο τοξική ουτοπία του 2010. Πήραμε μια πιστωτική κάρτα, το μνημόνιο, για να αποπληρώσουμε το χρέος χωρίς να έχουμε χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε, η μόνη περίοδος που η χώρα δεν έζησε ουτοπία ήταν η δική του περίοδος στο ΥΠΟΙΚ. «Ζητήσαμε μια αναδιάρθρωση του χρέους, μετά μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
«Εμείς πήραμε πρώτα το δάνειο, αφήνοντας για μετά την αναδιάρθρωση του χρέους», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ επανέλαβε πολλές φορές πως η λύση είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για να αναπνεύσει την οικονομία.
«Η κυβέρνηση δεν τήρησε το πρόγραμμα που είχαμε με αποτέλεσμα να είναι τώρα εγκλωβισμένη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη συμφωνία που είχε με τον Τσίπρα το 2014, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε πως «όταν κατέθεσε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, εγώ όταν το διάβασα έφριξα», ενώ είπε πως άμεσα είχε γράψει ένα άρθρο ξεκινώντας να αποδομεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
«Όταν μου είπαν ότι έχω δίκιο ένιωσα την ηθική ανάγκη να προσχωρήσω στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό που είπε στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να γνωρίζουν τι θα κάνουν όταν θα τους καλέσει ο Μάριο Ντράγκι και θα τους πει ότι θα τους κλείσει τις τράπεζες. «Ο Αλέξης Τσίπρας μου ζήτησε ένα πρόγραμμα για το τι πρέπει να γίνει ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο των τραπεζών», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι είπε πως εάν δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο δεν υφίσταται λόγος εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα επισήμανε ότι εφόσον υπήρχε ένα τέτοιο σχέδιο μπορούσαν να κλείσουν το τηλέφωνο στον κ. Ντράγκι.
Ένα τρισ. ευρώ το Grexit
Όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν υπήρχε περίπτωση οι Ευρωπαίοι να δεχθούν το Grexit, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο θα κόστιζε στην Ευρώπη ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο αποτελούνταν από τα 320 δισ. ευρώ του χρέους, τα 110 δισ. χρέη των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ και άλλα χρέη.
Ο ίδιος εμμένει μέχρι σήμερα στο σχέδιο του για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, λέγοντας μάλιστα πως στις 11 Μαΐου είχε προτείνει μείωση φορολογικών συντελεστών στην τρόικα, δημόσια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων και αναπτυξιακή εταιρεία για να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ τα περιουσιακά του στοιχεία και όχι να τα πουλάει.
«Αυτές οι προτάσεις δεν είναι ΣΥΡΙΖΑϊκές ήταν ρεαλιστικές» , είπε χαρακτηριστικά.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Όπως είπε μετά από την επίτευξη συμφωνίας με τα δικά του δεδομένα δεν υπήρχε λόγος για θρίαμβο, αλλά θα υπήρχε μια βιώσιμη συμφωνία.
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε φυλακή χρέους την Ελλάδα, με τον ιδιωτικό φορέα να φθίνει καθημερινά.
«Ο λόγος δημιουργίας του Diem είναι για να βρεθεί μια λύση στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι «η λύση δεν είναι η έξοδος από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη αλλά να το παλέψουμε. Όχι να μας στέλνουν με φαξ τι να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα επισήμανε ότι τον Ιούλιο θα γίνει αυτό που γίνεται τα τελευταία επτά χρόνια, «η τρόικα δηλαδή θα βάλει τα χρήματα από τη μια τσέπη στην άλλη», ενώ έκανε λόγο για κοσοβοποίηση της χώρας.
Όπως είπε το «Diem 25», ήταν η απαρχή μια αντίδρασης που ξεκίνησε μετά το λεγόμενο «πνίξιμο» της «ελληνικής Άνοιξης» από τον Σλοβάκο πρωθυπουργό που βρισκόταν στην ίδια γραμμή με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Είναι μια προσπάθεια δημοκρατών ανεξάρτητων κομματικών τοποθετήσεων», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι χώρες μας ασφυκτιούν επειδή η Ευρώπη αποδομείται, η Ευρώπη αποδομείται επειδή οι χώρες μας ασφυκτιούν».
Αν και η κίνηση αυτή μετρά χιλιάδες μέλη σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς μόνο στη Γερμανία μετρά 30.000 μέλη, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι η παρουσίαση του Diem 25 στην Ελλάδα έπρεπε να γίνει προσεκτικά, λόγω των γεγονότων του 2015.
«Έπρεπε να είμαστε έτοιμοι, γιατί τώρα υπάρχει πολιτική ατζέντα», εξήγησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.