Συγκεκριμένα, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:
«Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι μια απλή υπόθεση.
Πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν οι οικονομικές υποχρεώσεις που η Μεγάλη Βρετανία έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη. Ειδικά ως προς τα ταμεία συνοχής.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Αλλά φυσικά και να προστατευθούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν, εργάζονται και ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 70.000 Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι.
Τα ζητήματα των χερσαίων συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας με την Ιρλανδία πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μια ειδική περίπτωση. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ζήτημα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέρχεται σε αυτήν τη διαπραγμάτευση ενωμένη και με καλή διάθεση να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε, εφόσον πρυτανεύσει η λογική.
Η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση, μέσα από μια μακρά διαδικασία, που πρέπει, τελικά, να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η αποχώρηση, όμως, της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και την αποχώρησή της από την Ευρώπη».