Εριστικός έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, η οποία καλείται να σηκώσει το βάρος των επιλογών του αυτά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης, αλλά και επιθετικός όταν οι ερωτήσεις που δεχόταν… μουντζούρωναν ακόμα περισσότερο τα όποια αφηγήματα επιχειρεί να στήσει, ο κ. Τσίπρας το μόνο πράγμα που παραδέχθηκε (για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες) είναι οι αυταπάτες που είχε πριν οδηγήσει την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, με μοναδικό σκοπό την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Αυταπάτες, ωστόσο, τις οποίες πλήρωσαν πολύ ακριβά οι πολίτες και η χώρα, όταν στο τέλος του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου του 2015, ο τόπος βρέθηκε ένα βήμα πριν από το χάσμα της οικονομικής κατάρρευσης, την έξοδό του από το κοινό νόμισμα και την ευρωπαϊκή οικογένεια και, τελικά, φορτωμένος με capital controls και σε μία περιδίνηση της πραγματικής οικονομίας. Μία περιδίνηση που παράγει ύφεση, ανεργία και φοροεπιδρομές που καλύπτουν το όποιο φως μπορεί να υπάρξει για την έξοδο από την κρίση.
«Είχα αυταπάτες. Πίστευα πως με τη μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δίκιο στην Ευρώπη. Πέσαμε σε τοίχο. Σήμερα έχουμε μία χώρα επίκεντρο των εξελίξεων. Μία χώρα που πατάει στα πόδια της. Που είναι πεδίο σταθερότητας. Που μπορεί να βγει από την επιτροπεία», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να κρατήσει στη… ζωή με τεχνητές αναπνοές το εν αναμονή αριστερό success story. Μόνο που πλέον ουδείς από τους πολίτες μπορεί να πειστεί από τις προθέσεις του κυβερνητικού στρατοπέδου, που δείχνει να μην έχει πάρει ακόμα μαθήματα μετά το… ακριβό του φροντιστήριο στις πλάτες της ελληνικής οικονομίας, κρατώντας ακόμα μετέωρο και στο κενό το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Μέσα σε ένα πολιτικό αφήγημα, υπό το γενικό τίτλο «για όλα φταίνε οι δανειστές, το Βερολίνο, το ΔΝΤ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος (για πολλοστή φορά μέσα στον τελευταίο χρόνο) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 22 Μαΐου, αλλά με πιο πεσμένα τα… φτερά αναφορικά με τη συνολική συμφωνία που σχετίζεται και με το χρέος. Σημείωσε πάντως με έμφαση πως αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης θα βγούμε στις αγορές, δίνοντας ακόμα μία από τις πολλές υποσχέσεις του από το 2015 μέχρι και σήμερα. Σχετικά, δε, με την κριτική που του ασκείται για τα μέτρα της διετίας του 2019-2020, αυτά δηλαδή που διερρήγνυε τα ιμάτιά του ακόμα και πριν από λίγες εβδομάδες ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει, απάντησε πως είναι «το εξιτήριο από την επιτροπεία και τα Μνημόνια» γιατί ο τόπος δεν αντέχει άλλα προγράμματα. Το μόνο που δεν είπε, πάντως, είναι πως το… μάρμαρο του νέου δημοσιονομικού πακέτου, το οποίο δεν θα βρισκόταν στον ορίζοντα εάν η συγκυβέρνηση είχε κλείσει έγκαιρα την αξιολόγηση, θα το πληρώσουν οι πολίτες.
Σε μία συνέντευξη που ο πρωθυπουργός παραχώρησε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση του πλεονάσματος από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να θριαμβολογήσει, φτάνοντας στο σημείο να αναφέρει πως «έκανα το σταυρό μου» που πιάσαμε το πλεόνασμα. Χωρίς καν να θίξει το καίριο ζήτημα, πως αυτό το πλεόνασμα προέρχεται από τις θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στόχος της Γερμανίας και του ΔΝΤ ήταν να φθάσουν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο ώστε να κατηγορηθεί η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, είπε πως μία σειρά μέτρων η κυβέρνησή του τα βρήκε και δεν τα νομοθέτησε, προκειμένου να πετάξει από τη συγκυβέρνηση το… μουντζούρη της φοροεπιδρομής, ενώ δεν έδωσε ουσιαστικά καμία απάντηση στο μείζον ερώτημα. Γιατί, δηλαδή, δεν τήρησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
«Βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ΔΝΤ προέβλεπε 0,1%, 42 φορές μικρότερο από το πραγματικό. Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση μας έλεγε να κλείσουμε. Ολοι έχουν καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται. Οι μόνοι που έμεναν να λένε ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της», είπε ο πρωθυπουργός και φάνηκε να αδυνατεί να δώσει πειστική απάντηση στην ερώτηση σχετικά με την περιλάλητη και συνάμα… ηρωική δήλωσή του πως δεν πρόκειται να νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα.
«Χάρη στη σθεναρή στάση μας, καταφέραμε να πάρουμε για πρώτη φορά μία διαπραγμάτευση που έληξε με σκορ θετικό. Κερδίσαμε ισόποσα αντίμετρα και εργασιακές σχέσεις. Φέρνουμε συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο… Αυτή η αξιολόγηση δεν αφορά μόνο στην πορεία του προγράμματος. Στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και αμέσως να βγούμε στις αγορές… Είπα ότι υπό αίρεση μέτρα δεν θα ψηφίσουμε. Και τα μέτρα αυτά δεν είναι υπό αίρεση. Μπήκαμε σε διαπραγμάτευση που αφορά και το χρέος. Το ΔΝΤ ζητούσε 2% μέτρα και εργασιακό Μεσαίωνα», είπε, ενώ αγνοώντας πως τις αναφορές του τις παρακολουθούν και οι δανειστές υποστήριξε πως η κυβέρνησή του μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που έχει ψηφίσει. «Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε λύση για το χρέος. Μία κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα αν δεν τηρείται η συμφωνία. Το έχω ξανακάνει», σημείωσε.
«Πριν από ένα χρόνο, όταν θεσμοθετήθηκε ο κόφτης χωρίς αντίμετρα, μάλιστα είχαν βγει όλοι και έλεγαν: κόφτης, κόφτης, κόφτης. Δεν ενεργοποιήθηκε και δεν θα ενεργοποιηθεί. Ενεργοποιήθηκαν άλλοι κόφτες. Στις μίζες, στις ρεμούλες, στη φοροδιαφυγή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ εστιάζοντας στις αποκρατικοποιήσεις είπε πως εάν ήταν δική μας η επιλογή δεν θα επιλέγαμε να πουλήσαμε σε περίοδο κρίσης. «Εμείς είμαστε υπέρ των συμπράξεων. Δεν πουλήσαμε όμως μπιρ παρά. Πήραμε υψηλά τιμήματα και σε επενδύσεις. Οπως στον ΟΛΠ», συμπλήρωσε.
Με τη λαϊκή δυσαρέσκεια να καταγράφει ημέρα με την ημέρα επίπεδα-ρεκόρ, ο πρωθυπουργός ήταν, αν μη τι άλλο, εριστικός όταν σχολιάζοντας τα της υψηλής φορολογίας που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε πως ναι μεν αντιλαμβάνεται την υψηλή φορολόγηση για την οποία αγανακτεί ο κόσμος, αλλά «η φορολογία δεν ανέβηκε με εμάς, καθώς και οι άλλοι την ίδια φορολογική πολιτική ακολουθούσαν». Εντυπωσιακή ήταν, μάλιστα, η… ανάγνωση που έκανε για την κατάσταση κοινωνίας και οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε έμπλεος χαράς που είδε ότι το Πάσχα όλοι έφυγαν μαζικά και μάλιστα σε δρόμους που άνοιξαν, λόγω της… Κουμουνδούρου.
Θα τους βάραγε νταούλια, αλλά τώρα τους θαυμάζει!
Αίσθηση προκάλεσε στο γενικότερο κλίμα των κυβιστήσεων και της πλήρους «σωματοποίησης» των επιταγών του Μνημονίου από την πλευρά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η αναφορά του για την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ. Απέχοντας, πλέον, έτη φωτός από το περιβόητο σύνθημα των χρόνων της αντιπολίτευσης «go back, madame Merkel», ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη Γερμανίδα καγκελάριο «ανοιχτόμυαλη πολιτικό» με αφορμή τη στάση της στο προσφυγικό θέμα, ενώ είχε έναν καλό λόγο και για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας λόγο για έναν «σεβαστό πολιτικό αντίπαλο».
Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε, πάντως, πως το κυβερνητικό οικοσύστημα Κουμουνδούρου-Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι απονομιμοποιημένο, ελέω της δημοσκοπικής του εικόνας. Ως επιχείρημα, δε, πρόβαλε ότι δεν υπάρχουν πλέον μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και αυτό οφείλεται, κατά τον ίδιο, στο γεγονός ότι «ο κόσμος ξέρει ότι εμείς τουλάχιστον δεν πήραμε μίζες».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου