Το μεγάλο στοίχημα όμως για εκείνη από δω και πέρα είναι να πιέσει ακόμη περισσότερο για πολιτική αλλαγή πείθοντας τους πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτική επιλογή και ότι «το μέλλον της χώρας δεν ταυτίζεται με την αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.».
Για το λόγο αυτό οι πρωτοβουλίες της θα εντατικοποιηθούν όχι μόνο σε επίπεδο άσκησης σκληρής αντιπολίτευσης και υπόδειξης των αδιεξόδων στα οποία οδηγείται η χώρα από την παραμονή της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία, αλλά και διατύπωσης προγραμματικού λόγου, καθώς και προετοιμασίας της ίδιας της Ν.Δ. ώστε να βρεθεί σε κατάσταση απόλυτης κυβερνητικής ετοιμότητας από την πρώτη κιόλας ημέρα μιας πολιτικής αλλαγής.
Ηδη αυξάνονται οι ρυθμοί παρουσίασης του προγράμματος της Ν.Δ., μέσω του οποίου δεν προσβλέπει μόνο σε ρεαλιστικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, αλλά επιδιώκει και να εκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα αποφασιστικότητας στην προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα αποτελέσουν το αντιστάθμισμα για τη μείωση των φορολογικών βαρών που σήμερα γονατίζουν την πραγματική οικονομία και την κοινωνία και την εξασφάλιση μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου με τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018.
Ενέργεια
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τομέας της ενέργειας, όπου η Ν.Δ. αντιπαραθέτει στη «μάχη οπισθοφυλακής» που δίνει η κυβέρνηση, υπερασπιζόμενη τη σημερινή κατάσταση, μία «ολοκληρωμένη πρόταση για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, τη μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάσωση της ΔΕΗ». Και παράλληλα επαναφέρει «την εθνική στρατηγική για την ενέργεια, που έχει αδρανοποιηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα αναβαθμίσει το διεθνή ρόλο της χώρας».
Στην Πειραιώς ερμηνεύουν ως «ένδειξη πανικού» την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις προτάσεις της Ν.Δ. σχετικά με τη ΔΕΗ, σχολιάζοντας ότι «έσπευσε στο κομματικό του έντυπο να καταγγείλει τον πρόεδρο της Ν.Δ. ωσάν η εκλογική του νίκη να έχει ήδη προεξοφληθεί».
Είναι ξεκάθαρο πάντως πως το θέμα της ΔΕΗ θα παραμείνει πολύ ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα, καθώς εκτιμάται ότι αποτελεί ένα από τα πολύ σοβαρά ζητήματα για την ελληνική οικονομία και «εξελίσσεται σ’ ένα από τα σοβαρότατα προβλήματα για την κυβέρνηση». Δεν είναι τυχαίο, όπως λένε γαλάζια στελέχη, «ότι όλους αυτούς τους μήνες η ΔΕΗ είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια της 2ης αξιολόγησης και η επικείμενη συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα προκαλεί αναταράξεις στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».
Η κριτική της Ν.Δ. στο ζήτημα αυτό δεν αφορά πάντως μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στους θεσμούς. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος και υπεύθυνος για την εκπόνηση του κυβερνητικού προγράμματος Κωστής Χατζηδάκης έχει αφήσει σαφείς αιχμές κατά των πιστωτών καταλογίζοντάς τους ότι συμφώνησαν με την κυβέρνηση να εγκαταλειφθεί το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» και τελικά «περάσαμε στη μισή ΔΕΗ, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα».
Υγεία
Μέσα στον Μάιο αναμένεται να ανακοινωθεί από τη Ν.Δ. και το προγραμματικό πλαίσιο αρχών για την Υγεία, η οποία βρίσκεται ήδη από τις αρχές Απριλίου στο επίκεντρο της πανελλαδικής δράσης «Μήνας Υγείας», η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις κομματικών στελεχών σε νοσοκομεία και επαφές με φορείς της Υγείας προκειμένου να ενημερωθούν για τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό, αλλά και να ακούσουν προτεινόμενες λύσεις.
Το σκοπό αυτό είχε και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παίδων «Αγία Σοφία», σε ημέρα εφημερίας, η οποία έγινε χωρίς τηλεοπτικές κάμερες και παρουσία ΜΜΕ, ενώ συνοδευόταν από ένα μόλις στενό του συνεργάτη από τον τομέα Υγείας της Ν.Δ. Αυτού του είδους οι επισκέψεις ξεκίνησαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον «Ευαγγελισμό» και θα συνεχιστούν με στόχο μία ουσιαστική ενημέρωση, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κοινή διαπίστωση πάντως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από κάθε αιφνιδιαστική επίσκεψη σε ημέρα εφημερίας, αποτελούν οι «υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό». Και ήδη μίλησε για την ανάγκη στοχευμένων προσλήψεων στην Υγεία, με προτεραιότητα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού
Πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες, η Ν.Δ. θα επαναφέρει στο προσκήνιο και το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς θεωρεί «αδιανόητο να μην έχει ρυθμιστεί, όπως ήδη συμβαίνει στις περισσότερες χώρες, πολλώ δε μάλλον, όταν λόγω της κρίσης, έχουν φύγει στο εξωτερικό εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας».
«Πώς θα πείσουμε ότι θέλουμε να γυρίσουν πίσω όταν δεν τους διευκολύνουμε στην άσκηση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων τους;», διερωτώνται στην Πειραιώς, όπου εκτιμούν πως αν η κυβέρνηση επιμείνει στην άρνησή της, «θα έχει σοβαρό πολιτικό κόστος διότι θα δείξει τη φοβικότητά της απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό».
Αντιπολιτευτική δράση
Στο επίπεδο της αντιπολιτευτικής δράσης, όπου το «στενό μαρκάρισμα» της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση επικεντρώνεται ήδη σε ζητήματα πραγματικής οικονομίας, διαχείρισης του κράτους, αλλά και ασφάλειας του πολίτη, η ατζέντα διευρύνεται, όπως καταδεικνύουν και οι γαλάζιες πρωτοβουλίες για την κατάσταση στη Βενεζουέλα. Ηδη ζητήθηκε να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή και αναμένοντας την αντίδραση της κυβέρνησης, στη Ν.Δ. επισημαίνουν γι’ αυτήν ότι «έως σήμερα ταυτίζεται πλήρως με το απολυταρχικό καθεστώς, μένοντας εκτεθειμένη για την ανοχή της απέναντι σε αυταρχικές συμπεριφορές».
Εκ των πραγμάτων πάντως θα παραμείνει στο επίκεντρο η οικονομία, με την αξιωματική αντιπολίτευση να σχολιάζει δηκτικά τους… «πανηγυρισμούς» της κυβέρνησης για τα μέτρα 3,5 δισ. που θα φέρει, αλλά και την προσπάθεια «να βαφτίσει το κρέας ψάρι», όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.
Σκεπτικισμό προκαλεί στην αξιωματική αντιπολίτευση και η εκτίμηση πως η κυβέρνηση επενδύει σε αστάθμητους παράγοντες στο εξωτερικό, όπως οι εκλογές στη Γαλλία ή αργότερα στη Γερμανία, χωρίς η ίδια να διαθέτει σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση και στρατηγική που να υπερβαίνει τον ορίζοντα… μερικών ημερών.
Η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας είναι διάχυτη στην Πειραιώς, όπου θεωρείται δεδομένη η αδυναμία να πιαστεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017, ενώ υπαρκτή είναι η ανησυχία, μετά και την έκθεση του ΔΝΤ, για το ενδεχόμενο να εγερθεί ζήτημα μέτρων και για το 2018. Οσο για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα θεωρείται αποτέλεσμα του «στεγνώματος» της πραγματικής οικονομίας και της «εσωτερικής στάσης πληρωμών» και δεν συγκρίνεται με το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.
Σημαντικές επαφές με κεντροδεξιούς ηγέτες
Το επόμενο Σάββατο ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα το Brexit. Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να έχει και κατ’ ιδίαν συνομιλίες με άλλους κεντροδεξιούς ηγέτες, σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία αναμένεται να βρίσκονται εκ νέου σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την επίτευξη συμφωνίας και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Μαΐου ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία στο London School of Economics.
Μετά την εορταστική ανάπαυλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκινά εκ νέου και τις περιοδείες στην περιφέρεια, με πρώτο σταθμό σήμερα την Ημαθία, όπου θα επισκεφθεί τη Νάουσα για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 195 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας, και τη Βέροια, όπου θα συζητήσει με πολίτες στο κέντρο της πόλης.
«Μπετόν» η Ν.Δ., δεν χωρούν εσωστρέφειες
Σε μία χρονική περίοδο που, ευρισκόμενος σε τροχιά δημοσκοπικής κατάρρευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει να εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου που διέθετε, ενώ την ίδια ώρα η Ν.Δ. προβάλλει ως η μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική λύση που μπορεί να ηγηθεί των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που προσβλέπουν σε αλλαγή πολιτικής και αναστροφή της σημερινής καταστροφικής πορείας της χώρας, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι κάποιοι εξακολουθούν, από τις παρυφές της παράταξης, να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο εσωκομματικό πεδίο. Και αντί να εστιάζουν την κριτική τους στην κυβέρνηση, επιχειρούν να δημιουργούν εντυπώσεις εσωστρέφειας στη Ν.Δ. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν και εκείνοι, όπως και όλοι, πως όσες προσπάθειες και αν έγιναν το προηγούμενο διάστημα, κυρίως από παράγοντες εκτός Ν.Δ., να δημιουργηθεί αίσθηση εσωκομματικής αναταραχής, αυτές έπεσαν στο κενό. Ιδιαίτερα μετά τα σαφή μηνύματα που έστειλε και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε όσους επιχειρούν κατά καιρούς να εμφανίζονται ως δήθεν «καραμανλικοί», ενώ σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται ήδη σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Ακόμη και στην, αναμφίβολα άστοχη πολιτικά, ανάρτηση της Κατερίνας Παπακώστα σε βάρος του Αδ. Γεωργιάδη -που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε με αφορμή αυτή να στείλει μήνυμα προς όλους ότι δεν θα γίνονται ανεκτές διαφοροποιήσεις ή προσωπικές επιθέσεις- κάποιοι επιχείρησαν να προσδώσουν και χαρακτηριστικά ευρύτερης εσωκομματικής διάστασης, αναπαράγοντας για μία ακόμη φορά τα περί διαφορετικών προσεγγίσεων από τους «καραμανλικούς». Καμία σχέση με την πραγματικότητα, γι’ αυτό άλλωστε και η όποια προσπάθεια αναζωπύρωσης τέτοιου είδους τεχνητών διαχωρισμών στο εσωτερικό της Πειραιώς δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος για να έχει συνέχεια.
Τα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί απολύτως στο εσωκομματικό πεδίο της Ν.Δ. Οι συνθετικές επιλογές που έχουν γίνει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα σαφή μηνύματα Καραμανλή προς όσους, εντός ή εκτός παράταξης, επιχειρούν κατά καιρούς να δημιουργήσουν εντυπώσεις, αλλά και οι δηλώσεις Μεϊμαράκη μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ν.Δ., έχουν συμβάλει σε μία εικόνα απόλυτης ενότητας της Ν.Δ. μπροστά στο μεγάλο διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από την αναγκαιότητα πολιτικής αλλαγής στη χώρα. Εκεί βρίσκεται και εκεί πρέπει να παραμείνει στραμμένο το ενδιαφέρον όλων των στελεχών της Κεντροδεξιάς, αφού, όπως ορθά επισήμανε ο Αδ. Γεωργιάδης, πολιτικοί αντίπαλοι υπάρχουν μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στο εσωτερικό της ίδιας της Ν.Δ. Οι όποιες παραφωνίες είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές όχι μόνο από την ηγεσία, αλλά πρωτίστως από τη βάση, η οποία απορρίπτει κάθε απόπειρα δημιουργίας εσωστρέφειας, απ’ όπου και αν προέρχεται, και απαιτεί να αφοσιωθούν οι πάντες στην άσκηση σκληρής προγραμματικής αντιπολίτευσης στην «πιο ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση», όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής