Καλό φαίνεται πως ήταν το κλίμα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Πριν από το γεύμα, οι δύο ηγέτες είχαν έναν μικρό διάλογο μπροστά στις κάμερες, με θέα τον Βόσπορο και τη χιονισμένη Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Ερντογάν ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν έχει επισκεφθεί ξανά την Κωνσταντινούπολη με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντά λέγοντας πως έχει ξαναβρεθεί πολλές φορές στην πόλη και πως του αρέσει πολύ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε στον πρωθυπουργό τις γέφυρες του Βόσπορου και του μίλησε για το υποθαλάσσιο τούνελ που έχει κατασκευάσει.
Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για το πλούσιο μενού που έχει προβλεφθεί για το γεύμα τους, ενώ τον ρώτησε για τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αρκετά ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης της περασμένης Πέμπτης, σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.
Από τη μεριά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι συμβαίνουν πολλά κρίσιμα γεγονότα στην περιοχή μας. «Έχουμε να συζητήσουμε πολλά σε αυτή τη συνάντησή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά κι αμέσως μετά πήγαν για το γεύμα.
Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε σε πολύ καλό και χαλαρό κλίμα, το οποίο μάλιστα υποδήλωνε και η έλλειψη της… γραβάτας.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Μητσοτάκης-Ερντογάν: Χωρίς αυταπάτες και χαμηλές προσδοκίες η σημερινή συνάντηση στην Πόλη
Με ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες, αλλά πεπεισμένος πως το γεγονός ότι οι δύο χώρες διαφωνούν δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούν και ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα, θα προσέλθει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 2 σήμερα το μεσημέρι, στο γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, όπου νωρίτερα θα συνεορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει καμία αυταπάτη για τη συνάντηση αυτή ούτε βέβαια προσδοκία πως οι διαφωνίες με την Τουρκία θα ξεπεραστούν. Οπως σημειώνουν άλλωστε συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι γνωστές οι τουρκικές αιτιάσεις για σειρά θεμάτων, τις οποίες η Ελλάδα απορρίπτει και αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Γνωστές και απόλυτα τεκμηριωμένες είναι όμως και οι ελληνικές θέσεις, τις οποίες η χώρα μας προβάλλει με αυτοπεποίθηση γνωρίζοντας ότι εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Εκείνο που σε αυτή τη συγκυρία κάνει την Αθήνα να πιστεύει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες η συνάντηση των δύο ηγετών έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα, συνδέεται με τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία, όπως λένε στην κυβέρνηση, έχει αλλάξει δραματικά το σημερινό τοπίο ασφαλείας στην Ευρώπη και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αυτό αναμένεται να αποτελέσει και ένα βασικό πλαίσιο στη συζήτηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες, ενώ στις κοινές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν και οι δύο χώρες μέσα σε αυτό το περιβάλλον συμπεριλαμβάνονται οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση, το κύμα ακρίβειας που αυτή πυροδοτεί, αλλά και οι συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στον τουρισμό.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε μετά το προχθεσινό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι μία τέτοια συνάντηση είναι επιβεβλημένη γιατί αυτή τη στιγμή και όλες οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση, ενώ χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήρξε αυτή η πρόσκληση από τον κ. Ερντογάν και επανέλαβε ότι «το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό στον διάλογο και η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Πολύ σημαντικός μέσα στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή θεωρείται όμως από ελληνικής πλευράς και ο πολύ ξεκάθαρος τρόπος με τον οποίο η διεθνής κοινότητα έχει διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει με απόλυτη σαφήνεια πως η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι σήμερα εκτός διεθνούς κλίματος και χαρακτηριστική ήταν και η επισήμανση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει περίεργες σκέψεις πια, μετά από αυτή την ομόθυμη καταδίκη του συνόλου του δυτικού κόσμου στη ρωσική εισβολή και τις βαριές κυρώσεις».
Την ίδια ώρα η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν και θέματα και σημεία της λεγόμενης θετικής ατζέντας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών.
Εν όψει της σημερινής συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Πέμπτη το βράδυ συνάντηση, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βερσαλλιών, με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο την Τουρκία και θα έχει συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρώτα πλήγματα και στη δυτική Ουκρανία – Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο
- Μητσοτάκης-Ερντογάν: Χωρίς αυταπάτες και χαμηλές προσδοκίες η σημερινή συνάντηση στην Πόλη
- Καιρός: Υποχωρεί ο «Φίλιππος», αλλά το κρύο επιμένει – Δείτε την πρόγνωση για σήμερα και αύριο
- Μετρούν ακυρώσεις οι ξενοδόχοι – Ποιοι προορισμοί αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο πραγματική είναι η πυρηνική απειλή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr