Γράφει η ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές αγορές, από τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να εισάγει μαλακό σιτάρι, ενώ επισημαίνει ότι θα στηριχτεί η καλλιέργεια δημητριακών και ελαιούχων σπόρων με σκοπό τη δημιουργία αποθεμάτων και τη σταδιακή απεξάρτησή από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Οι περιστάσεις επιβάλλουν τολμηρές αποφάσεις που, από τη μια, θα ενισχύουν την ευρωπαϊκή συνείδηση των πολιτών που ανήκουν στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και, από την άλλη, θα δείχνουν ότι η Ε.Ε. στο σύνολό της δεν ανέχεται», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργαντάς.
Κύριε υπουργέ, έχετε ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη των αγροτών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Πρόσφατα, μάλιστα, διευρύνατε τους δικαιούχους για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζετε τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής;
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους παραγωγούς, στο σύνολο των πολιτών αλλά και στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας πήραμε μέτρα, το κόστος των οποίων υπολογίζεται στα 180 εκατ. ευρώ. Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτών που πραγματικά παράγουν, ώστε ο πρωτογενής τομέας να συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Δεν μείναμε όμως εκεί. Συνεχώς αναζητούμε και νέους τρόπους στήριξης των αγροτών. Ζητήσαμε από την Ε.Ε. την ενεργοποίηση ενός ειδικού Ταμείου, ανάλογου με εκείνο που ενεργοποιήθηκε στην πανδημία, για τη στήριξη όσων πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Αναζητούμε, μέσω της Ε.Ε., πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Υπάρχουν διεργασίες, συνεχείς προσπάθειες και παρεμβάσεις στην Επιτροπή και το Συμβούλιο με τους ομολόγους μου. Οι αγρότες μας γνωρίζουν πως ό,τι δυνατότητα διασφαλιστεί από την Ε.Ε. η κυβέρνησή μας θα την αξιοποιήσει άμεσα προς όφελός τους. Θα είμαστε στο πλευρό τους. Οπως κάναμε στην πανδημία, στις φυσικές καταστροφές και στην ενεργειακή κρίση, το ίδιο θα κάνουμε και με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των πραγματικών παραγωγών, όσο απαιτηθεί, εξαντλώντας τις δυνατότητες, εντός πάντοτε του δημοσιονομικού πλαισίου.
Μετά το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, και δεδομένου ότι η Ευρώπη είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τα ενεργειακά προϊόντα της Μόσχας, η κρίση στην αγορά των καυσίμων αναμένεται να ενταθεί. Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να μετριάσει τις επιπτώσεις των επικείμενων ανατιμήσεων;
Γνωρίζετε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών, τα οποία στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ε.Ε., κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατέθεσε πακέτο έξι μέτρων για μια συνολική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης που ενισχύθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αγγίζοντας τον πυρήνα του προβλήματος. Πιστεύουμε ότι στο μείζον αυτό ζήτημα, που πλήττει, κυρίως, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, η Ε.Ε. πρέπει να δείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα. Οι περιστάσεις επιβάλλουν τολμηρές αποφάσεις που, από τη μια, θα ενισχύουν την ευρωπαϊκή συνείδηση των πολιτών που ανήκουν στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και, από την άλλη, θα δείχνουν ότι η Ε.Ε. στο σύνολό της δεν ανέχεται. Δέσμευση του πρωθυπουργού είναι η κυβέρνησή μας να συνεχίσει τη στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτών όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου εθνικού και ευρωπαϊκού πόρου.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο εκ των κορυφαίων εξαγωγέων σε σιτηρά στην Ε.Ε., γεγονός που εκτιμάται ότι θα φέρει αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών. Υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης και ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπισή της;
Δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα του ΥπΑΑΤ, συναντήθηκα με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εισαγωγέων Δημητριακών, παραγωγούς και συνεταιρισμούς από όλη τη χώρα και, φυσικά, με τη βιομηχανία. Παράλληλα ενεργοποίησα την Επιτροπή για την Επισιτιστική Ασφάλεια με την οποία ήδη συνεδριάσαμε και συζητήσαμε όλες τις παραμέτρους. Το συμπέρασμα από όλους τους παράγοντες είναι κοινό: Δεν τίθεται κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης. Υπάρχουν εναλλακτικές αγορές. Και μπορεί στο μαλακό σιτάρι να κάνουμε εισαγωγές, αλλά στο σκληρό όχι μόνο υπάρχει επάρκεια αλλά κάνουμε και εξαγωγές. Είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που θα προκύψει από τη συνέχιση της κρίσης. Αλλά τονίζω ότι λαμβάνουμε μέτρα και διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο την επάρκεια αγαθών στην αγορά. Είμαστε σε διαρκή επαφή και δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εισαγωγή μαλακού σιταριού λόγω του πολέμου.
Οι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία διακόπηκαν οι εξαγωγές προς τη χώρα αλλά και προς τη Ρωσία που πραγματοποιούνταν μέσω άλλων κρατών μετά το ρωσικό εμπάργκο το 2014. Υπάρχει στο τραπέζι σχέδιο αποζημιώσεων ή σύναψης συμφωνιών για την απορρόφηση των ελληνικών οπωροκηπευτικών από άλλες αγορές;
Η κυβέρνηση μεριμνά για την προστασία και τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών λαμβάνοντας μέτρα σε εθνικό επίπεδο αλλά και προτείνοντας μέτρα σε επίπεδο Ε.Ε. Στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. κατέθεσα τρεις προτάσεις:
- Να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους αγρότες, ώστε το κόστος παραγωγής να κινείται σε ανεκτά επίπεδα.
- Να στηρίξουμε την καλλιέργεια δημητριακών και ελαιούχων σπόρων με σκοπό τη δημιουργία αποθεμάτων και τη σταδιακή απεξάρτησή μας από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
- Να ενεργοποιήσει άμεσα η Ε.Ε. μέτρα της ΚΟΑ, ώστε να αντιμετωπιστεί η διατάραξη των αγορών και να απορροφηθούν από την ελληνική αγορά τα προϊόντα που θα επηρεασθεί η εξαγωγή τους, κυρίως νωπά φρούτα και λαχανικά.
Παρακολουθούμε την εξέλιξη του προβλήματος και να είστε σίγουροι ότι, εάν χρειαστεί να παρέμβουμε για να βρούμε λύση για τις αδιάθετες ποσότητες, θα το πράξουμε, όπως άλλωστε έγινε και με την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πόσο πιθανή είναι η σύσταση ενός ευρωπαϊκού Ταμείου, αντίστοιχου με αυτό που είχε δημιουργηθεί στην πανδημία, ή η δέσμευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων;
Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Η πρότασή μας για σύσταση ευρωπαϊκού Ταμείου, αντίστοιχου με αυτό που είχε δημιουργηθεί στην πανδημία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συνέχιση του πολέμου, έχει ενισχυθεί με πρόσθετα επιχειρήματα. Και νομίζω ότι μόνο αυτή η λύση θα αποτελέσει την ουσιαστική απάντηση στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr