Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έφερε τον κ. Παππά στη Βουλή με την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στον πρωθυπουργό για να απαντήσει, όπως σημείωσε, «στο εντυπωσιακό δημοσίευμα του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη, το οποίο είναι τεκμηριωμένο με στοιχεία, μαρτυρίες και κυρίως με φωτογραφίες».
Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα ξεκαθάρισε στον κ. Νίκο Παππά το πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει, εξηγώντας του πως το ταξίδι στη Βενεζουέλα δεν το έκανε ως πολίτης αλλά με τη θεσμική ιδιότητα του «διευθυντή του γραφείου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χωρίς να έχει ανακοινωθεί». «Μας λέτε ότι πήγατε για εμπορικές σχέσεις, δηλαδή ποιον ακριβώς φορέα εκπροσωπούσε και ποιον σκοπό εξυπηρετούσε ο διευθυντής του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα έκανε εξαγωγές τροφίμων ή εισαγωγές ή θα έπαιρνε πετρελαιοειδή από τη Βενεζουέλα σε καλύτερη τιμή;».
Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα πρόσθεσε πως ο κ. Παππάς όχι μόνο έγινε δεκτός από έναν αμφιλεγόμενο και ελεγχόμενο από διάφορες αρχές επιχειρηματία, τον κ. Μαχέντ Χαλίλ, αλλά ταξίδεψε με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στο τροπικό νησί Μαργαρίτα, όπου και φιλοξενήθηκε στα ενδιαιτήματα και στα ξενοδοχεία αυτού του επιχειρηματία. «Τον βλέπουμε δει και σε φωτογραφίες να έχει στενή φιλική σχέση με τον δικηγόρο κ. Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος εθεάθη και πριν από λίγο καιρό να εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου, πιθανώς μετά από επαφές με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό τότε Επικρατείας, νυν Ψηφιακής Πολιτικής».
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «πραγματικά παράδοξο πώς είναι δυνατόν όλο αυτό το σκηνικό να οργανώνεται για να προωθηθούν, υποτίθεται, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης» αποκαλύπτοντας πως «τον Αύγουστο του 2013, που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη αυτή, ενώ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας ζήτησε καμιά βοήθεια ούτε μας ενημέρωσε για τίποτα, όπως δεν ενημερώθηκε και η ελληνική Πρεσβεία στο Καράκας».
Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε όμως και στο σήμερα… ρωτώντας τον κ. Νίκο Παππά εάν αυτές οι επαφές στη Βενεζουέλα συνεχίστηκαν μετά την 26η Ιανουαρίου του 2015, όταν έγιναν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κυβέρνηση, εάν διαμορφώθηκαν σχέσεις οι οποίες δεν έχουν ποτέ ανακοινωθεί και τι είδους σχέσεις, οικονομικές και επιχειρηματικές, έχουν διαμορφωθεί.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Ο κ. Παππάς μπορεί να αναγκάστηκε να «ομολογήσει ότι είναι πολιτικού χαρακτήρα η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου», όμως θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι είχε «ένα τσουβάλι από στοιχεία κουτσομπολιού σαν αυτά που εμφανίζονται στα ρεπορτάζ…»! Επικαλέστηκε ως επιχείρημα ότι όταν έκανε το ταξίδι αυτό δεν ήταν βουλευτής, λες και η θέση που κατείχε, του διευθυντή του γραφείου του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι θεσμική. Επανέλαβε ότι «το ταξίδι του οργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας και σε συνεργασία με το δικό τους υπουργείο Εξωτερικών, που είχε και την ευθύνη της φιλοξενίας μας και των εσωτερικών μας εκεί μετακινήσεων…» και τόνισε ότι σε αυτό το ταξίδι «δεν υπήρξε οτιδήποτε το μεμπτό»…
Αναφορικά με το εάν συνεχίστηκαν και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. οι σχέσεις με τη Βενεζουέλα ο κ. Παππάς είπε πως «έχει γίνει επίσημη επίσκεψη τον Αύγουστο του 2015 του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών στη Βενεζουέλα, όπου υπεγράφη και μνημόνιο συναντίληψης για θέματα ενεργειακά. Στην επίσκεψη αυτή παρευρίσκονταν και εκπρόσωποι των ελληνικών εταιριών πετρελαίου, και της Motor Oil και των ΕΛΠΕ».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε και στη δευτερολογία του τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να απαντήσει: «Γιατί δεν ενημερώσατε την κυβέρνηση πριν πάτε ή αφού πήγατε; Γιατί τα κάνατε όλα εν κρυπτώ!» και ρώτησε τον κ. Παππά: «Γιατί δεν μας λέτε ότι ήρθε και η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας στην Αθήνα και δεν ανακοινώθηκε επισήμως η επίσκεψή της;» και «εάν επί των ημερών σας ήρθε ο περιβόητος επιχειρηματίας, ο κ. Μαχέντ Χαλίλ, στην Ελλάδα και εάν είχε επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης». Μάλιστα, τον ρώτησε εάν ο Μαχέντ Χαλίλ ήρθε στην Αθήνα χρησιμοποιώντας αεροσκάφος το οποίο χαρακτηρίστηκε ως κυβερνητικό και του δόθηκε η άδεια κυβερνητικής υπέρπτησης και προσγείωσης.
Επίσης, πόσα κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας έχουν λάβει παρόμοια άδεια προσγείωσης σε ελληνικά αεροδρόμια και ποιους μετέφεραν το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015, που έγιναν κυβέρνηση, έως σήμερα, ενώ για τον κ. Αρτεμίου, που ειδικεύεται στις offshore εταιρίες, αναρωτήθηκε: «Πώς ο κ. Παππάς απέκτησε τέτοια οικειότητα εκεί, όταν το είδε για πρώτη φορά; Και τι σήμαινε η επίσκεψή του στο Μαξίμου;».
Γιάννης Απέργης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου