Το ποτήρι της χυδαιολογίας ξεχείλισε για την κυβέρνηση από τη στιγμή που άρχισαν να αφήνονται υπαινιγμοί από πολιτικούς αντιπάλους για τα αίτια του θανάτου του γιου της εισαγγελέως Εφετών Λάρισας, Βασίλη Καλογήρου, οποίος κηδεύτηκε χθες σε κλίμα οδύνης.
Το κυβερνητικό επιτελείο «διαβάζει» μια οργανωμένη προσπάθεια ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης με στόχο την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου αλλά και την ανάγκη της κοινωνίας για Δικαιοσύνη που ξεπερνά κάθε όριο χυδαιότητας, επιχειρώντας, όπως αναφέρουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, να γυρίσουν τη χώρα στις μαύρες ημέρες τού χθες, με κοινό στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση.
«Σπιλώνουν υπολήψεις, μας έχουν κατηγορήσει για τα πάντα και τα αντίθετά τους, έχουν υπονοήσει ό,τι μπορείτε να φανταστείτε και το μόνο που δεν τους νοιάζει είναι η αλήθεια και η Δικαιοσύνη. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ξεκάθαρο, επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της χώρας», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Επικίνδυνος συμψηφισμός
Ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι κάνει με τη στάση της -την αμφισβήτηση δηλαδή στον θεσμό της Δικαιοσύνης- έναν επικίνδυνο συμψηφισμό «ξεπλένοντας τις μαύρες μέρες για τη Δικαιοσύνη» επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ακόμα και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είχε δημόσια δηλώσει ότι λειτουργούσαν στο Μαξίμου παραϋπουργεία Δικαιοσύνης που επενέβαιναν στην Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, αυτό που τονίζεται από την κυβερνητική έδρα είναι ότι εξυφαίνεται από την αντιπολίτευση ένα σχέδιο συκοφαντίας και οξύτητας με στόχο να δημιουργηθούν διαιρέσεις, αναπολώντας την περίοδο της πάνω και κάτω πλατείας, μόνο που η τωρινή συγκυρία είναι εντελώς διαφορετική. «Από αυτή την τεχνητή όξυνση η αντιπολίτευση θα βγει βαριά χαμένη. Οταν βγαίνεις και λες περίπου ότι ο πρωθυπουργός είναι δολοφόνος, υπάρχει κόσμος που καταλαβαίνει ότι αυτό είναι μια άθλια συκοφαντία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, και συμπλήρωσε: «Ακούμε από την αντιπολίτευση τερατώδη μυθιστορήματα αστυνομικά… δεν ξέρουμε καν αν είναι εγκληματική ενέργεια… δεν ξέρουμε αν υπάρχει φυσικός αυτουργός, αλλά έρχονται πολιτικοί αρχηγοί και υιοθετούν περίπου αυτού του τύπου τα σενάρια».
Υπαινιγμοί
Είχε προηγηθεί την Τρίτη ένταση στη Βουλή για το θέμα με τους υπαινιγμούς για τον θάνατο του 39χρονου που άφησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, με τον Μάκη Βορίδη να στρέφει τα βέλη του κατά του Παύλου Πολάκη και του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία. «Πρέπει να σας ανεχτούμε να μας λέτε ότι οργανώνουμε και δολοφονίες για έναν θάνατο αδόκητο και τραγικό και δεν έχετε υπομονή να περιμένετε την ιατροδικαστική έκθεση. Τέτοια είναι η λύσσα η ανυποληψία σας και εκεί οδηγείτε την πολιτική αντιπαράθεση», είπε εν μέσω παρεμβολών ο υπουργός Επικρατείας. «Τη μια μας λέτε παιδεραστές, την άλλη μας λέτε λαθρέμπορους, τώρα δολοφόνους. Ως εδώ!», είπε σε αντίστοιχο τόνο και ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, από τη Βουλή, μετά από διάλογο που άνοιξε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα. «Ως εδώ. Είναι πραγματικά θλιβερό ότι στη σκιά μιας μεγάλης ανθρώπινης τραγωδίας που αγγίζει κάθε λογικό και ευαίσθητο άνθρωπο αντιμετωπίζουμε, πλέον, μια αντιπολίτευση του “Mακελειού” σχεδόν καθολικά και καθημερινά», έγραψε και ο υπουργός Επικρατείας Aκης Σκέρτσος. Οι τοξικές αντιπαραθέσεις στην Oλομέλεια της Bουλής συνεχίστηκαν και χθες, με την αντιπολίτευση να συνεχίζει να εκτοξεύει καταγγελίες περί συγκάλυψης κατά της κυβέρνησης. Αυτή τη φορά στην αίθουσα της Ολομέλειας και κατά τη συζήτηση κύρωσης του υπουργείου Υγείας τα ξίφη τους διασταύρωσαν η αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου, διαβάζοντας την ανάρτηση της μητέρας του. «Είναι θεσμικός ο ρόλος της μητέρας. Τι λέει λοιπόν; Οτι τον έβγαλαν από τη μέση (…). Η μητέρα και ο θείος μιλούν ξεκάθαρα για δολοφονία». Ακολούθησε ένταση μεταξύ Βελόπουλου-Αγαπηδάκη, με την αναπληρώτρια υπουργό να επισημαίνει: «Δεν επιτρέπεται το Κοινοβούλιο να γίνεται μηχανή αναπαραγωγής των παρανοϊκών ιδεοληψιών των τρολ. Κάνατε εμπόριο πατριωτισμού και εργαλειοποιείτε πολιτικά την τραγωδία». Κάπου εκεί μπήκε στην κουβέντα και ο Παύλος Πολάκης, στον οποίο έκανε αναφορά η υπουργός, σε αποστροφή της, για παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με «επιχειρήσεις σκούπα» στη Δικαιοσύνη.
Πυρά
Τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης συνεχίζουν να στρέφουν Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη. «Ηρθε η ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να λογοδοτήσει για τη συγκάλυψη, αλλά και για το χάλι στον σιδηρόδρομο», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης, «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις συγκαλύψεις, με τα μπαζώματα, με όλα αυτά που συμβαίνουν καταρρέει σιγά σιγά», επανέλαβε ο Δημήτρης Νατσιός, ενώ στον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και η Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι «βρέθηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη και δεν άκουσα λέξη εδώ μέσα», εντάσσοντας και αυτό το θέμα στο αφήγημα περί συγκάλυψης.
ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΞΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
«Εως εδώ με αυτήν την αθλιότητα»
Ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στο πλαίσιο του «Thessaloniki Summit 2025», άστραψε και βρόντηξε κάνοντας λόγο για μια αντιπολιτευτική προσπάθεια – όπως είπε- να βουλιάξει η πολιτική ζωή του τόπου σε βούρκο και να υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση, να πληγούν δηλαδή η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά. «Αυτό που ακούστηκε ξεπερνά κάθε όριο», είπε, θέτοντας τη διαχωριστική γραμμή και θυμίζοντας ότι στην πολιτική του διαδρομή έχει ακούσει ένα σωρό κατηγορίες, όπως «προδότες, γερμανοτσολιάδες, παιδεραστές και τώρα δολοφόνους!». «Πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την αθλιότητα», πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να πορευτούμε σε αυτόν τον δρόμο». Στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Ποια εναλλακτική πολιτική πρόταση υπάρχει σήμερα;», εξηγώντας ότι η χώρα έχει θεσμούς, τους οποίους πρέπει όλοι να σέβονται, καθώς ένα δίκαιο αίτημα για απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη μετατρέπεται σε χυδαιολογία από σύσσωμη την αντιπολίτευση -τους πιο ακραίους αλλά και τα συστημικά κόμματα-, αναμασώντας θεωρίες συνωμοσίας.
«Εχω ένα χρέος, πρώτη μου ευθύνη είναι να κρατήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας εν μέσω τόσο ταραγμένων καιρών. Αυτό θα κάνω», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας για να πέσουν -όπως είπε- οι μάσκες στη Βουλή και προανήγγειλε τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση για τα Τέμπη μόλις παραδοθεί το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ξεκαθαρίζοντας: «Το αίτημα για Δικαιοσύνη είναι καθολικό, τη Δικαιοσύνη δεν την αποδίδουν ούτε τα τρολ του Διαδικτύου ούτε τα λαϊκά δικαστήρια».
ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΑ ΓΚΑΛΟΠ
Ανησυχία σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Ανησυχία και προβληματισμό φέρνουν σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου οι επιδόσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.
Στα επιτελεία του Νίκου Ανδρουλάκη και του Σωκράτη Φάμελλου βλέπουν με προβληματισμό τη μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με την άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας και της Φωνής Λογικής στις μετρήσεις, ενώ μόνο τυχαίος δεν είναι ο καβγάς που άνοιξε μεταξύ ΚΚΕ και Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Στην αρχή, στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι δεν πειράζει που δεν κερδίζουν εκείνοι στις μετρήσεις ό,τι χάνει η Ν.Δ, φτάνει να χάνει πόντους ο Κ. Μητσοτάκης. Πίστευαν ότι πρέπει να συνεχίσουν με λαϊκισμό, συνωμοσιολογία και ακρότητες και αργά ή γρήγορα ό,τι χάνει η ΝΔ θα καταλήξει στις δικές τους δεξαμενές και περίμεναν να συμβεί.
Εφτασε μέχρι και ο αρχηγός του 5ου ή 6ου στις δημοσκοπήσεις ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος, με σταθερά μονοψήφιο ποσοστό, να ζητά πρόωρες εκλογές, με το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη Νέα Αριστερά να κρατούν αποστάσεις…
Ηταν πολύ λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι τα δύο αυτά κόμματα δεν μπορούν να ταυτιστούν με τη γραμμή Βελόπουλου, Κωνσταντοπούλου και Λατινοπούλου και ότι αν το κάνουν, θα χάσουν. Γι’ αυτό και δεν εισακούγονταν καν.
Οι πολλοί, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσοι και στον ΣΥΡΙΖΑ, πίστευαν -και ακόμα πιστεύουν- ότι με λαϊκισμό, ψέματα, υπερβολές ή θεωρίες συνωμοσίας, χωρίς τη διατύπωση πρότασης π.χ. για την ασφάλεια των Μεταφορών, θα καταφέρουν να πλήξουν καίρια τους θεσμούς και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τώρα που βλέπουν ότι με αυτήν την τακτική όχι μόνο δεν ενισχύονται αλλά ενισχύουν τους «αντισυστημικούς» της αντιπολίτευσης, ψάχνονται να δουν τι πρέπει να αλλάξουν.