Το να φτάνει σε σημείο να εγκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν ζήτησε συγγνώμη για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι δεν μπορεί αν εξηγηθεί λογικά από κανένα. Ούτε και από τους συντρόφους του που βλέπουν τον αρχηγό τους να προσπαθεί με ρητορική του παρελθόντος και επιθέσεις στον Πρωθυπουργό να διατηρηθεί στη θέση του.
Σε όλη του την ομιλία έταξε χωρίς να στηρίζεται σε κανένα οικονομικό στοιχείο λαγούς με πετραχήλια και μίλησε για πάρα πολλή ώρα για τον Μένιο Φουρθιώτη και την υπόθεση με τα SMS. Επιμονή που επίσης δεν άρεσε σε πολλούς από το κόμμα του που βλέπουν ότι με τέτοιους τρόπους η έξοδος των ψηφοφόρων προς το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να σταματήσει.
Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός στη δική του ομιλία δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να εκθέσει τα θετικά της κυβέρνησής του μέχρι τώρα, να μιλήσει για τα λάθη και τις παραλείψεις της και κυρίως να δείξει εύκολα ποιο από τα δύο κόμματα μπορεί να εγγυηθεί για την τωρινή και την επόμενη ημέρα του Ελληνα και της Ελληνίδας.
Στο μεταξύ, για ακόμη μία φορά ο φίλος του Αλέξη Τσίπρα Παύλος Πολάκης κατάφερε να του κλέψει την λάμψη καθώς περισσότερο απασχόλησε ο καυγάς του ίδιους με τον Γεωργιάδη στο εντευκτήριο της Βουλής παρά τα όσα είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια.
Πρόταση μομφής – Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Να ζητήσετε συγγνώμη για την άθλια σκευωρία Novartis – Όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός
«Κύριε Τσίπρα μας ενημερώσατε στην ομιλία σας ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι η εκτίμησή σας είναι το ίδιο ακριβής όπως όταν είπατε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο ο Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να κάνει αυτό που ξέρει καλά: να διαστρέφει την πραγματικότητα. Κάθε πρόταση και δύο ψέματα, όχι ένα. Θα αποδομήσουμε ένα-ένα τα ψέματα που είπατε σήμερα εδώ μέσα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ρεαλιστικές και δημιουργικές σκέψεις», σχολίασε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας κατέθεσε ελάχιστες τέτοιες.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να εξάγει τα εσωκομματικά της προβλήματα. Η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι για να μιλήσει στους πολίτες για την εικόνα της χώρας σήμερα αλλά κυρίως για την επόμενη ημέρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια τόνισε: «Ακόμα και όταν επιμένετε στο αίτημά σας για εκλογές, δεν είπατε τίποτα για μία εναλλακτική πρόταση. Τι ακριβώς ζητάτε; Ποιος να προκύψει και ποιος να κυβερνήσει; Αυτός που επί 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κλείσει εσωκομματικές πληγές.
«Η συγγνώμη δεν έγινε αντιληπτή από όσους δεν την έμαθαν. Και από όσους δεν την εξέφρασαν ποτέ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Η δημόσια αυτοκριτική και η συγγνώμη ενός πρωθυπουργού, είναι πολιτική πράξη με ειδικό βάρος και ξεχωριστή σημασία», σχολίασε.
Αναφορικά με τα προβλήματα από την κακοκαιρία «Ελπίς», ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ελλείψεις στον συντονισμό, ωστόσο απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιτίθεται στην κυβέρνηση, επειδή κράτησε ανοιχτή την Αττική Οδό, όταν πέρυσι, στη «Μήδεια», κατηγορούσε την κυβέρνηση, επειδή την είχε κλείσει.
Για την πανδημία και την οικονομία τόνισε: «Οι όποιες αστοχίες, δεν μηδενίζουν το τεράστιο έργο που έχει γίνει. Υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ επί των ημερών αυτής της κυβέρνηση. Δεν ξεχνάμε ποιοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες. Αναγνώρισε ο κ. Πολάκης χωρίς να τον αναφέρω τον εαυτό του σε αυτό που είπα…Η Ελλάδα θα παρουσιάσει την πιο υψηλή ανάπτυξη το 2021. Παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να δείχνουν ρεκόρ εικοσαετίας».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Εδώ και δύο χρόνια, η Πολιτεία στήριξε την οικονομία και την κοινωνία με 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάλυψε τις αμοιβές και την ασφάλιση όσων δεν δούλεψαν. Ανέστειλε οφειλές και κυρίως κράτησε ζωντανές τις θέσεις εργασίας παντού στη χώρα. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει την πιο υψηλή ανάπτυξη το 2021. Παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να δείχνουν ρεκόρ εικοσαετίας. 50.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται την 1η Μαΐου του 2022. Ο ΕΝΦΙΑ ήδη μειώθηκε κατά 22%. Ο μηδενικός φόρος των γονεϊκών παροχών έχει ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά. Η χώρα μας γίνεται έδρα διεθνών επιχειρηματικών κολοσσών. Κάτι πρέπει να βλέπει στη χώρα μας η Microsoft για την επένδυσή της και η Cisco με τις εκατοντάδες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης…».
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε αναλυτικά το έργο της κυβέρνησης στην οικονομία, ενώ υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κοινωνική πολιτική: «Δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς ικανοποιημένους εργαζομένους. Ο κόσμος της εργασίας διαθέτει πλέον ψηφιακή κάρτα, ένα σαφές πλαίσιο για την τηλεργασία, προστασία από την αυθαιρεσία στην αγορά εργασίας, τον θεσμό του πρώτου ενσήμου, που στηρίζει τους νέους» σημείωσε μεταξύ άλλων. Οι παρεμβάσεις υπέρ των νέων φτάνουν έως και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ο κόσμος της εργασίας διαθέτει πλέον ένα σαφές πλαίσιο για την απασχόληση εξ αποστάσεως και περισσότερες άδειες και για τους δύο γονείς. Προστασία από την αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας. Ο καινοτόμος θεσμός του πρώτου ενσήμου, έρχεται να ενισχύσει νέα παιδιά που δεν είχαν δουλέψει ξανά στη ζωή τους. Τον Δεκέμβριο 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έλαβαν έκτακτη ενίσχυση. Δώσαμε δουλειά σε ΑΜΕΑ και σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Αλλά και 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί. Θέλω να κάνω ξεχωριστή μνεία στα 118 πρότυπα και πειραματικά σχολεία που ιδρύθηκαν. 164 νέα προγράμματα σπουδών. 16.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, εστιάζοντας τόσο στη μείωση των μεταναστευτικών ροών («είναι στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δέκα ετών» είπε) όσο και στη βελτίωση των δομών.
«Επί τέσσερα χρόνια δεν κατορθώσατε καν να ενεργοποιήσετε το 112. Συνομιλούσατε μόνο με τους εργατοπατέρες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:«Τα λεφτόδεντρα ανήκουν πια σε άλλες εποχές. Σήμερα είναι η εποχή της αλήθειας και της ανάπτυξης για όλους. Βάλατε 29 νέους φόρους. Για να μην ξεχνιόμαστε, αλλά και για να συγκρινόμαστε».
Στη συνέχεια μίλησε για τα αμυντικά προγράμματα και τα εθνικά θέματα: «Ούτε ένα στέλεχός σας δεν ήρθε στην υποδοχή των Rafale. Είναι συμφωνίες που κάνουν υπερήφανους τους Έλληνες, εκτός από όσους πιστεύουν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και διαδηλώνουν στον δρόμο υπέρ του Κουφοντίνα.Να εξηγήσετε γιατί δεν ψηφίζετε την αμυντική συμφωνία».
«Επί των ημερών σας μεγαλούργησε ο Φουρθιώτης. Για αυτό κάνατε πρόταση δυσπιστίας, για τον κ. Φουρθιώτη; Είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα; Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ. Φουρθιώτης είναι τόσο σημαντικός στον πολιτικό διάλογο, που κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν έκανε αναφορά σε αυτόν. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε κ. Τσίπρα;», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Για το μεταναστευτικό είπε: «Δεν μπορώ να μην σταθώ στην ακρογωνιαία εθνική προϋπόθεση της ισχυρής Ελλάδος που όλοι οραματιζόμαστε. Που δεν είναι άλλη από την αμυντική και διπλωματική μας πολιτική. Αυτή που πλαισιώνεται και από τους αποτελεσματικούς χειρισμούς μας στο μεταναστευτικό. Το 2019 μετανάστες και πρόσφυγες που βρισκόντουσαν σε δομές ήταν 65.000, σήμερα είναι περίπου οι μισοί. 121 παλιές δομές, πολλές από αυτές ήταν τρώγλες, έγιναν 34 και τώρα είναι ανθρώπινες. Οι ροές μειώθηκαν στο χαμηλότερο εδώ και 10 χρόνια».
«Στοχοποιήσατε συστηματικά 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. «Η αθλιέστερη σκευωρία είχε το όνομα Novartis. Κατέληξε με πάταγο κι οι πρωταγωνιστές είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Ένας στο ειδικό δικαστήριο κι άλλοι κατηγορούμενοι. Όχι για την άποψή τους, αλλά γιατί δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αλλά συμμορία. Δεν λέγεται ελευθεροτυπία, αλλά ελευθεροδολοφονία», είπε με ένταση ο κ. Μητσοτάκης για τη novartis. Μάλιστα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει για να ζητήσει συγγνώμη αλλά φυσικά δεν υπήρχε ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα με τον Πρωθυπουργό να του λέει: «Μην γελάτε κάτω από τη μάσκα. Μας κάνετε και μαθήματα εσείς».
«Η σημερινή πρόταση δυσπιστίας, είναι μια κίνηση απελπισίας. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Οι διαφορές μας δεν σταματούν εκεί. Η δική μας παράταξη είναι ανοικτή σε κάθε γόνιμη ιδέα, από κάθε ρεύμα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Πρόταση μομφής-Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Χρωστάτε 103 συγγνώμη στις οικογένειες όσων χάθηκαν στο Μάτι!
Με περαστικά στην Μαριέττα Γιαννάκου για την περιπέτεια υγείας που περνά, ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρα εξαπέλυσε εξαρχής σφοδρή επίθεση στον κ. Μητσοτάκη και έφτασε στο σημείο να του πει ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τους νεκρούς στο Μάτι.
«Το Μάτι ήταν και παραμένει ένα συλλογικό τραύμα και απαιτεί σεβασμό και όχι μικροκομματικά παιχνίδια που κάνετε για να αποκρύψετε τις δικές σας ευθύνες. Πού είναι άραγε εκείνος ο σύμβουλός σας ο κ. Συνολάκης που έλεγε να εκκενώσουμε την Μαραθώνος σε 25 λεπτά;
Το περίφημο 112 πού ήταν να στείλει οδηγίες για το πώς θα επιβιώσουν επί ώρες στην παγωνιά και στο κρύο; Πού ήταν το Κράτος; Ακόμη και όταν επενέβη ο Στρατός έλαβαν εντολή να αφήσουν ό,τι κάνουν και να μαζευτούν στην έξοδο 10 της Αττικής Οδού που ήταν μαζεμένα τα τηλεοπτικά συνεργεία για να πάρουν πλάνα. Όλα για την επικοινωνία! Ντροπή πιά!
Αλλά ζητήσατε συγγνώμη αν και εμείς καταλάβαμε ότι φταίνε όλοι οι άλλοι: Το χιόνι που σας αιφνιδίασε γιατί έπεσε μεσημέρι ενώ συνήθως πέφτει νύχτα, οι παραχωρησιούχοι, οι μετεωρολόγοι.
Και μας λέτε ότι δεν κρατούσατε πρακτικά σε κρίσιμη σύσκεψη. Τελικά ο μόνος που κρατάει πρακτικά ς’ αυτή την κυβέρνηση είναι ο κ. Φουρθιώτης. Αλλά ξέχασα, ζητήσατε συγγνώμη, μόνο που όπως λέει ο λαός μας, όταν ανακαλύφθηκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο.
Αλλά δεν θα καθαρίσετε με μία συγγνώμη.
Δεν θα καθαρίσετε έτσι εύκολα. Φοβάμαι ότι δεν αρκεί μια συγγνώμη για να καθαρίσετε. Χρωστάτε χιλιάδες συγγνώμες. 23 χιλιάδες σε κάθε οικογένεια που έχασε τους ανθρώπους τους μέσα στην πανδημία άδικα. Εσείς αποφασίσατε να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι σας σας έλεγαν να το ενισχύσετε και αν το κάνατε οι μισοί θα είχαν σωθεί. Εσείς χωρίς ντροπή λέγατε ότι δεν έχετε τέτοια μελέτη.
Χρωστάτε συγγνώμη σε κάθε γιατρό και νοσηλευτή που ξενυχτά στην αγωνιώδη μάχη να σώσει ζωές. Εσείς με την απέχθειά σας για κάθε δημόσιο και κοινωνικό τους στερείτε όπλα. Χρωστάτε συγγνώμη σε κάθε οικογένεια που φοβάται το αύριο και βλέπει το μισθό να τελειώνει στα μέσα του μήνα γιατί εσείς διευκολύνατε να μπει κεφαλικός φόρος. Χρωστάτε συγγνώμη σε όλες τις Ελληνίδες και Έλληνες γιατί εσείς παίξατε με τον πατριωτισμό τους. Εκμεταλλευτήκατε την αγάπη τους για την Ελλάδα και την Μακεδονία για να κερδίσετε μερικές ψήφους. Και έρχεστε και λέγατε ότι εμείς πουλάμε την Μακεδονία για συντάξεις
Χρωστάτε συγγνώμη 103 στις οικογένειες όσων χάθηκαν στο Μάτι. Εσείς προσωπικά κάνατε τις χαμένες ζωές εκλογικό σας σκαλί. Ενώ ξέρατε πως γιατί και σε πόσο ελάχιστο χρόνο συντελέστηκε αυτή η τραγωδία».
Επίσης είπε: «Τρεις μέρες συζήτησης απέδειξαν πόσο δικαιολογημένα είναι τα κύματα οργής και αγανάκτησης που διατρέχουν την ελληνική κοινωνία. Αποτύχατε με τεράστιο κόστος κοινωνικό, οικονομικό, ανθρώπινο.
Συμπεριφέρεστε σα να έχετε πιστέψει κι εσείς οι ίδιοι τη προπαγάνδα που κατασκευάζετε και την καταναλώνετε μόνο εσείς.
Το καταλαβαίνει κανείς με τη πρώτη ματιά, αφού κανένας σταθμός δε μπορεί πια να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να κλείνει τα μικρόφωνα απ’ τους περαστικούς. Είστε κλεισμένος στη προστατευτική γυάλα των αυλοκολάκων της συμφοράς και των δημοσκόπων της χαράς. Όταν ένας πολιτικός, πόσο μάλλον ένας πρωθυπουργός γίνεται ανέκδοτο, αντικείμενο λοιδορίας και σαρκασμού, τότε ο πολιτικός αυτός έχει ήδη τελειώσει και απλά δεν το γνωρίζει ακόμη.
Ώρα να σας ενημερώσει κάποιος που θέλει το καλό σας για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Κύριε Μητσοτάκη έχετε τελειώσει πολιτικά, το χειρότερο όμως είναι ότι ζείτε στο δικό σας παράλληλο σύμπαν όπου όλα πηγαίνουν καλά, γιατί εμφανίζονται καλά από την κυρίαρχη ενημέρωση.
Τελειώσατε. Όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τεράστιο ανθρώπινο, οικονομικό, και κοινωνικό κόστος σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα που διαχειριστήκατε. Στην πανδημία, στις φωτιές, στην ακρίβεια, στον τελευταίο χιονιά, που φέρει την υπογραφή της οριστικής σας χρεοκοπίας. Αλλά κυρίως γιατί την ώρα που αποτυγχάνετε παταγωδώς σε όλα, εσείς συνεχίζετε μια άθλια επικοινωνία, συνεχίζετε με τρόπο προκλητικό να πιστεύετε ότι δεν είστε πρωθυπουργός που λογοδοτεί, αλλά πρίγκιπας που η εξουσία του ανήκει ως κληρονομικό δικαίωμα».
Έντονη κριτική άσκησε και για το επιτελικό κράτος, που όπως είπε, είναι προσωπικό δημιούργημα του κ. Μητσοτάκη και έγινε «αντικείμενο χλευασμού, ανέκδοτο. Τι θα γίνει αν εσείς φτάσετε στο καλοκαίρι; Τι προετοιμασία έχετε κάνει; Που είναι οι 500 δασοκομάντος που υποσχεθήκατε, η ομπρέλα προστασίας που θα φτιάχνατε; Τα καναντέρ που αγοράζετε; Τώρα έπρεπε να τα έχετε κάνε όλα αυτά».
«Δεν ήταν μόνο ο χιονιάς. Στην Κρήτη οι σεισμόπληκτοι μας παρακολουθούν από κοντέινερ ξεπαγιάζοντας. Στις πλημμύρες το επιτελικό σας κράτος αρμένιζε μεταξύ δηλώσεων και υποσχέσεων. Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα για μέρες. Δεν μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη. Φτιάξατε Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Κέλυφος. Διορίσατε τεχνοκράτες σε ανώτατες θέσεις διαφημίζοντας αριστεία και ποιο το αποτέλεσμα; Επικοινωνία και μόνο. Ένας ακραίος και επικίνδυνος προσωπικός ναρκισσισμός που χαρακτηρίζει κάθε σας κίνηση. Αλλά πώς αναρωτιέμαι θα μπορούσαμε να έχουμε αποτελεσματικό κράτος όταν εσείς έχετε αλλεργία στο ίδιο το κράτος», πρόσθεσε.
«Στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε την ΔΕΗ. Ποιο κράτος; Αφού αναδείχθηκε κερδοφόρα η Νοβάρτις αποφασίσατε να κάνετε και το ΕΣΥ Νοβάρτις.Επιμένετε στο παραμύθι του νεοφιλελευθερισμού την ώρα που ακυρώνετε παντού στον κόσμο. Αρνείστε να διαταράξετε την ομαλή διαδικασία εκμετάλλευσης των πολλών από τους ελάχιστους. Αυτή είναι η μεγα΄λη και αδυσώπητη διαφοράς μας . Εσείς είστε με τα συμφέροντα των λίγων και κατά του κράτος. Εμείς με τα συμφέροντα των πολλών και πιστεύουμε το κράτος», ανέφερε.
«Η δεύτερη διαφορά μας είναι στο πεδίο της ηθικής. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιμη και ηθική κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, με βουλευτές της ΝΔ να τον ρωτούν αν βάζει «και τον Πετσίτη μέσα».
«Βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια που εσείς οδηγήσατε. Μας φορτώσατε επιτροπεία και όταν κάναμε την προσπάθεια να βγάλουμε την χώρα από την επιτροπεία εσείς συμμαχήσατε με τους τοποτηρητές. Γερούν Γερά το θυμάστε; Σήμερα που βγάλαμε την χώρα και την οικονομία σε ασφάλεια ήρθατε εσείς και στήσατε πάρτι χειρότερο από εκείνο των ημερών της αφθονίας», ανέφερε.
Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία και αδιαφάνεια: «Πέντε δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις μέσα σε 18 μήνες. Μοιράσατε χωρίς διαφάνεια εκατομμύρια σε ΜΜΕ. Με μόνο κριτήριο τον βαθμό υπακοής τους στις εντολές σας. Όλα αυτά την ίδια στιγμή στον προϋπολογισμό κόψατε από το ΕΣΥ 800 εκατ. Ευρώ. Ώρες-ώρες ντρέπεται και η ντροπή με όσα κάνετε.
Η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης που οδήγησε σε κοινωνικά δράματα και νέες τραγωδίες δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ανικανότητας του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντος του. Αλλά και τις ανίκητης ορμής τους στον νεποτισμό και το ρουσφέτι. Του πόθου τους να περιφρονούν την Δημοκρατία και τους πολίτες».
Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης- Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Με 156 ψήφους καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και απορρίφθηκε ύστερα από τριήμερη συζήτηση στη βουλή.
Σε σύνολο 299 ψηφισθάντων, οι 156 βουλευτές ψήφισαν κατά, οι 142 υπέρ και 1 παρών.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής ενώ όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν κατά με εξαίρεση τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος έχει διαγραφεί από τη ΝΔ και ψήφισε παρων.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, “πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών”.
Όπως είπε, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, κατά την τριήμερη συζήτηση έλαβαν τον λόγο 150 βουλευτές, 6 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 28 υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, καθώς και οι 6 πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, δηλαδή 190 ομιλητές. Σημειώνεται επίσης, ότι η συνεδρίαση της πρώτης ημέρας (Παρασκευή, 28/1) ολοκληρώθηκε στις 03:30 πμ, “λίγο πριν το λυκαυγές”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας. Η συνεδρίαση της δεύτερης ημέρας (Σάββατο, 29/1) ολοκληρώθηκε στις 03:45 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η τρίτη ημέρα (Κυριακή, 30/1) ολοκληρώθηκε στις 20:30, οπότε και άρχισε η ονομαστική ψηφοφορία.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τραγωδία στα Τζουμέρκα: Νεκρός ο 21χρονος σκιερ
- Αυτά τα σχολεία θα μείνουν κλειστά στην Αττική τη Δευτέρα – Η ανακοίνωση της Περιφέρειας
- Νέες καταγγελίες-σοκ για τον ιερέα: Καλούσε ιερόδουλες σε διαμέρισμα και τις έντυνε με ράσα
- Ο Καλλιάνος προειδοποιεί: Έρχεται κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και χιόνια έως τα πεδινά
- Οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα: Ποδοσφαιριστής έχασε τα τρία παιδιά του μέσα σε τρία χρόνια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr