Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Ράιντερ «γίνεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την προσπάθειά της να ανακάμψει». Σημείωσε, επίσης, πως «δίνει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα ότι οι προσπάθειές μας να σταματήσει το εδώ και επτά χρόνια καθεστώς εξαιρέσεων από τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές που αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, πρέπει να δικαιωθούν».
Ο πρωθυπουργός κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν με τον κ. Ράιντερ μπροστά στις κάμερες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτω από αυτήν την ευρύτερη υποστήριξη οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον διπλό θόλο - Το φθινόπωρο του 2026 το ελληνικό Iron Dome
«Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό», είπε ο γενικός διευθυντής της ILO και διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη ενασχόληση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας με την Ελλάδα. «Νομίζω έχουμε αναπτύξει μία σημαντική συνεργασία αυτά τα τελευταία χρόνια, σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα σας», επισήμανε.
Ο κ. Ράιντερ, σε δήλωσή του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ανέφερε ότι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων που το ILO υπερασπίζεται, είναι το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και πιστεύουμε, είπε, ότι ο σεβασμός σε αυτό το δικαίωμα, όπως και να το λαμβάνουμε υπόψη, πρέπει να είναι σημαντικό κομμάτι της θεώρησης, όχι μονο των ελληνικών παραγόντων (κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων) αλλά και των διεθνών εταίρων σας. «Και θα στηρίξουμε σθεναρά αυτήν την υπόθεση», σημείωσε.
Ο γενικός διευθυντής του ILO υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνδέουμε τις συγκεκριμένες συνθήκες στην Ελλάδα με το μέλλον της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού κοινωνικού εγχειρήματος. «Το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να βασίζεται σθεναρά στις κοινωνικές αρχές που την έκαναν επιτυχημένη για δεκαετίες», επισήμανε και κατέληξε: «Η ελληνική υπόθεση σχετίζεται άμεσα με το ευρωπαϊκό μέλλον».