Αρχής γενομένης από το σημερινό ραντεβού, στις 12 το μεσημέρι, με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει στο εσωτερικό της χώρας πρωτοβουλία για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο να βάλει στη δημόσια ατζέντα τους γαλάζιους προβληματισμούς για την κατάσταση της χώρας και τα αδιέξοδα στα οποία την οδηγεί μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με την κοινωνία. Παράλληλα αξιοποίησε την παρουσία του στο Συνέδριο του ΕΛΚ και στη συνάντηση των κεντροδεξιών ηγετών που διεξήχθη στη Μάλτα όχι μόνο για συνομιλίες με ηγέτες και αξιωματούχους όπως η Ανγκελα Μέρκελ, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, αλλά και για να υπερασπιστεί εκ νέου την ανάγκη δυναμικής προώθησης μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, με παράλληλη αλλαγή μίγματος στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, η οποία παραμένει προσανατολισμένη στους φόρους αντί της μείωσης των δαπανών και της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναπτύξει κατά τη συνάντηση με την κ. Γεννηματά τους γενικότερους προβληματισμούς της Ν.Δ.
«Ανησυχούμε πάρα πολύ για το πού πηγαίνει η χώρα είτε κλείσει είτε δεν κλείσει η αξιολόγηση», τονίζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτουν ότι με την πρωτοβουλία αυτή η ηγεσία της Ν.Δ. θέλει να βάλει στη δημόσια ατζέντα αυτούς τους προβληματισμούς. Θεωρούν μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πάρει αυτή την πρωτοβουλία ως αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης «αλλά και ως αυριανός πρωθυπουργός», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Πηγή ανησυχίας για τη Ν.Δ. παραμένουν οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το «χαμένο τρίμηνο» που έχει καταστήσει «όνειρο απατηλό», όπως είπε ο Β. Κικίλιας, τον στόχο για ανάπτυξη 2,7% το 2017. Εμφανίζεται πεπεισμένη ότι και μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης η οικονομία «θα συνεχίσει να σέρνεται», καθώς η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης στη χώρα λόγω εγκλωβισμού της σε ιδεοληψίες που δεν την αφήνουν να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις διότι δεν πιστεύει σε αυτές.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κρούσει πάντως συνολικά τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα, λέγοντας και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών της Ν.Δ. πως «η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη μόνο στην οικονομία, αλλά είναι επικίνδυνη η πίεση που δέχεται ο θεσμικός ιστός της ελληνικής Δημοκρατίας».
«Αξιόπιστη κυβέρνηση»
Στη Μάλτα όπου βρέθηκε το προηγούμενο διήμερο ο κ. Μητσοτάκης είχε συνομιλία και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, με επίκεντρο την αξιολόγηση αλλά και το μεταναστευτικό, που αποτέλεσε μείζονος σημασίας ζήτημα και συνολικά για το Συνέδριο του ΕΛΚ. Εκείνο που σημειώνουν ιδιαίτερα συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έγινε δεκτός στο ΕΛΚ «ως ο επόμενος πρωθυπουργός», ενώ διαβεβαιώνουν πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε αίσθηση πίεσης προς τη Ν.Δ. για τη στάση της απέναντι στα νέα μέτρα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Στην Πειραιώς άλλωστε θεωρούν πως η θέση του κόμματος είναι απολύτως ξεκάθαρη και συνοψίζεται στα όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη στο Κρήτη TV: «Ο κ. Τσίπρας θα τα ψηφίσει μόνος του και θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία πάνω στα μέτρα αυτά. Και αν δεν έχει τους 153 βουλευτές, η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές».
Στις επαφές που είχε στο περιθώριο του Συνεδρίου του ΕΛΚ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε τη σταθερή θέση της Ν.Δ. για αλλαγή μίγματος στην ασκούμενη πολιτική στη χώρα μας. Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τουσκ υπερασπίστηκε την ανάγκη για μείωση φόρων και κρατικών δαπανών με ταυτόχρονη δυναμική προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εξηγώντας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Ελλάδα «πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές με ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής». Σημείωσε παράλληλα ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι «να αποκτήσει η χώρα μια αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα πιστεύει στο ευρωπαϊκό όραμα και στην ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας» και «θα δίνει τη δυνατότητα στην πραγματική οικονομία να ορθοποδήσει, φέρνοντας νέες επενδύσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης είχε σύντομη συνομιλία και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, η οποία επικεντρώθηκε στο μέλλον και τη συνεργασία της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ενώ παρουσίασε επίσης στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, τις προτάσεις της Ν.Δ. για την ανάπτυξη και το σχέδιο εξόδου από την κρίση. Συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και εξέφρασαν την ανησυχία τους, ενώ συμφωνήθηκε να επισκεφθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. την Αυστρία.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρίστο Στυλιανίδη, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου