Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι το σχολείο τους, το Σαχέτι, είναι για τους Έλληνες μια κυριολεκτικώς εμβληματική εστία Ελληνισμού και ένα πραγματικό σύμβολο του τι σημαίνει ελληνικό πνεύμα και ελληνική παιδεία.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «στο σχολειό αυτό, μέσα από την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού Πολιτισμού, αντιλαμβάνεται καθένας όχι μόνο τι σημαίνει ελληνικό πνεύμα και ελληνικός πολιτισμός, αλλά τι ακριβώς είναι εκείνο το οποίο έχει συνεισφέρει η Ελλάδα και το πνεύμα της σ’ ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στη Ν. Αφρική. Το ελληνικό πνεύμα υπήρξε πάντοτε εκείνο που δίδαξε σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα, βασικές αρχές που έχουν σήμερα μιαν εξαιρετική επικαιρότητα. Το ελληνικό πνεύμα δίδαξε ανά τους αιώνες τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη, την ειρήνη και την δημοκρατία. Το ελληνικό πνεύμα δίδαξε πώς οι πολιτισμοί πρέπει να συνυπάρχουν».
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εκείνοι οι οποίοι μιλούν για σύγκρουση πολιτισμών ίσως δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πολιτισμός και κυρίως τι σημαίνει ελληνικός πολιτισμός.
«Να είσθε περήφανοι, που ζείτε, βιώνετε δηλαδή, αλλά κι έχετε μεταφέρει αυτό το πνεύμα του Ελληνισμού και του ελληνικού πνεύματος στη Ν. Αφρική. Να αισθάνεσθε επίσης ότι είσθε απεσταλμένοι αυτής της χώρας στην περιοχή εκείνη» επισήμανε ο Πρόεδρος και τους παρότρυνε να αισθάνονται την Ελλάδα σαν την πατρίδα εκείνη, από την οποία ξεκινάνε οι ρίζες – όχι μόνο οι ρίζες ως προς το από πού κατάγεται καθένας – οι ρίζες του πολιτισμού, οι ρίζες του πνεύματος.
Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε μία κρίσιμη στιγμή, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και διαβεβαίωσε ότι την επόμενη φορά που θα ‘ρθουν, είτε οι ίδιοι ή άλλοι μαθητές, η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη, θα έχει πάει πολύ πιο μπροστά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ