«Ήδη έχουμε χάσει ένα εξάμηνο και θα πρέπει να ξεχάσουμε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% φέτος», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος σημειώνοντας πως δεν προσελκύονται επενδύσεις αφού οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μια χώρα να ταλαιπωρείται και να μην μπορεί να βγει από το αδιέξοδο. Εκτιμά δε πως ακόμα και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση η συζήτηση για ένα πιθανό Grexit δεν πρόκειται να σταματήσει.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις ο κ Προβόπουλος είπε ότι δεν είναι δυνατόν να κόβουμε συνέχεια συντάξεις και εισοδήματα των εργαζομένων και των άλλων φορέων και να αφήνουμε στην άκρη μεταρρυθμίσεις που είναι οι μόνες που μπορούν να βγάλουν από το αδιέξοδο την χώρα. «Έγιναν μεταρρυθμίσεις οι οποίες κανονικά δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Και για αυτό ο κόσμος φοβάται την λέξη μεταρρύθμιση. Διότι την έχει ταυτίσει με μείωση των αποδοχών του», πρόσθεσε.
Για το θέμα της αξιολόγησης είπε ότι ακόμα και αν η αξιολόγηση τελειώσει τώρα θετικά, θα έχουμε χάσει ήδη ένα εξάμηνο από το έτος. «Πιστεύει κανείς ότι μετά από μία τόσο έντονη ζεστή συζήτηση όλους αυτούς τους μήνες περί ενδεχομένου Grexit, την επόμενη ημέρα ξαφνικά τα επιτόκια από τα υψηλά επίπεδα του 8% θα κατηφορίσουν προς τα επιτόκια του 3- 3,5 – 4% που είναι τα λογικά επιτόκια με τα οποία μπορεί η χώρα κάποια στιγμή, και πρέπει, πριν την εκπνοή του μνημονίου, να βγει στις αγορές και να δανειστεί εκ νέου;» αναρωτήθηκε.
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι θα έπρεπε από τα μέσα της χρονιάς η χώρα σιγά σιγά να έβγαινε στις αγορές, κάτι που δεν γίνεται και σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο ένα τέταρτο μνημόνιο. «Θεωρώ ότι αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.
Σε ότι αφορά την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος. Αν συνεχιστεί η τάση εκροής καταθετών και αύξησης του όγκου των κόκκινων δανείων και στο δρόμο αποκτήσει και χαρακτηριστικά πιο έντονα οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα και αυτό άφησε εννοηθεί ότι μπορεί να οδηγήσει του χρόνου, που θα πραγματοποιηθούν νέα stress test, στην ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης. Ήδη, όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ εκτιμά πως λείπουν απ’ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα 10 δισ ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο ο ίδιος δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε και σε αυστηροποίηση των capital controls. «Μου είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να μην φοβάται αυτό το το ενδεχόμενο» είπε ερωτηθείς σχετικά.