«Ο Τσίπρας παίζει σε δύο ταμπλό! Και με την αξιολόγηση και με τη μη αξιολόγηση!», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος εκτιμά ότι στις 20 Μαρτίου δεν θα υπάρξει θετική κατάληξη για την Ελλάδα, καθώς, όπως λέει, «η κυβέρνηση καθυστερεί συνειδητά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης», ναρκοθετώντας την αξιολόγηση.
Θεωρείτε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου;
Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Η κυβέρνηση καθυστερεί συνειδητά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Θα σας κάνω την πρόβλεψη ότι στις 20 Μαρτίου δεν θα υπάρξει θετική κατάληξη για την Ελλάδα, αφού οι λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί ναρκοθετούν την αξιολόγηση. Και αν θέλετε τη γνώμη μου, μέχρι το καλοκαίρι μην περιμένετε κάτι συγκεκριμένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό. Το κόστος στην καθυστέρηση του κλεισίματος των αξιολογήσεων είναι τεράστιο. Μέχρι σήμερα το γεγονός αυτό έχει κοστίσει: ένα 3ο, αχρείαστο, Μνημόνιο, κεφαλαιακούς περιορισμούς, που ακόμη υφίστανται, το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, διάρκειας ενός αιώνα, τον οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη», πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους, μέχρι σήμερα, 9 δισ. ευρώ και ακολουθούν και άλλα, με την επικείμενη νομοθέτηση νέων, επώδυνων μέτρων λιτότητας για μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή για μετά το καλοκαίρι του 2018. Το πόσα θα είναι αυτά τα νέα μέτρα, θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Τα 3,5 δισ. μέτρα φοβάμαι ότι θα είναι το πιο ευνοϊκό σενάριο. Δυστυχώς, θα τα βιώσουν, με οδυνηρό τρόπο, οι πολίτες, οι πιο αδύναμοι οικονομικά με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και οι συνταξιούχοι.
Οσο για την καινούργια θεωρία της κυβερνητικής προπαγάνδας, τα αντίμετρα, αποτελούν το πιο σύντομο ανέκδοτο. Θα έπρεπε να μην υποτιμούν τόσο τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών.
Το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση τραβά σε βάθος χρόνου δεν σας ανησυχεί μήπως το καλοκαίρι βρεθούμε μπροστά σε νέο αδιέξοδο;
Ο Τσίπρας παίζει σε δύο ταμπλό! Και με την αξιολόγηση και με τη μη αξιολόγηση! Κοιτάξτε, για παράδειγμα, τη διάσταση απόψεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Οικονομικών, η οποία είναι πλέον φανερή, παρά την επιχείρηση κυβερνητικής προπαγάνδας. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά τη λήψη πρόσθετων μέτρων διαρκούς λιτότητας. Να θυμίσω ότι στις 23 Ιουνίου 2016 ο πρωθυπουργός έλεγε ότι είναι απολύτως αδύνατον να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μετά το 2018, αν δεν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία. Τελικά, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και η συγκεκριμένη κυβέρνηση δυστυχώς το έχει κάνει επιστήμη. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών στη Βουλή ότι δεν υπάρχει συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ξέρω πού θα κάτσει η διαπραγμάτευση». Ελπίζω ότι τελικά το μικρόβιο της δημιουργικής ασάφειας που έχει προσβάλει το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα αποδειχθεί θανατηφόρο για την ελληνική οικονομία.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτίθεται να «προνομοθετήσει» μέτρα για μετά το 2018 δεν σας προβληματίζει; Δεν δένει τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης;
Οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις μετά το καλοκαίρι του 2018 αποτελούν το 4ο Μνημόνιο. Αν το υπογράψει ο Τσίπρας, θα γίνει ο πρωθυπουργός των 2 Μνημονίων. Αυτός που θα έσκιζε σ’ ένα βράδυ το 2ο Μνημόνιο! Η φάρσα της Ιστορίας σ’ όλο της το μεγαλείο… Εμείς προφανώς και θεωρούμε ότι η χώρα έχει συνέχεια, δεν ακολουθούμε το δρόμο Τσίπρα.
Ομως, είναι σαφές ότι μόλις οι δανειστές μας αντιληφθούν ότι έχουν να κάνουν με έναν αξιόπιστο πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση με έντονο μεταρρυθμιστικό πρόσημο, είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν στη χώρα μας τον απαραίτητο «δημοσιονομικό» αέρα. Εναν αέρα τον οποίο έχει ανάγκη ο τόπος.
Πώς θα μπορέσετε να αλλάξετε ήδη προαποφασισμένα μέτρα και πολιτικές;
Το κλειδί για την όποια αλλαγή σε ήδη αποφασισμένες κυβερνητικές επιλογές είναι ένα: Αξιοπιστία και μόνο. Μόλις γίνει αντιληπτό ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα έχει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, ως ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, τότε το κλίμα θα αλλάξει και η αλλαγή θα αποτυπωθεί και σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής.
Εκλογές το 2019 δηλαδή; Γιατί παρόλο που υπάρχει σχετική πίεση από τη Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας δεν βλέπουμε να πτοείται…
Το αίτημα για εκλογές είναι ένα διαρκές αίτημα. Είναι απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας και δεν έχει καμία σχέση με την αξιολόγηση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε πολιτική αλλαγή, αφού βρισκόμαστε σε κάθετη αντίθεση με αυτή την ομάδα που μας κυβερνά. Τι άλλο θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή; Συναίνεση, συνεννόηση και, άρα, οικουμενική;
Το «δεν ψηφίζουμε νέα μέτρα» εξακολουθεί να ισχύει; Ακόμη και προ του κινδύνου να βρεθεί η χώρα χωρίς χρηματοδότηση;
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τα μέτρα του Τσίπρα. Δεν θα ψηφίσουμε το δημοσιονομικό πακέτο του. Ο λογαριασμός είναι του Τσίπρα. Ο ίδιος θα τον επωμιστεί και θα τα ψηφίσει μαζί με τους φίλους του τα μέτρα. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη υπογράψει νέα μέτρα, από τη στιγμή που έχει δεχθεί μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα πέρα από το 2018. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό. Το μόνο που απομένει είναι ο τρόπος σερβιρίσματος από την κυβερνητική πλευρά. Ας μην κρυβόμαστε και ας μην προσπαθεί η κυβέρνηση να ψάχνει συνενόχους.
Εστω ότι γίνονται εκλογές και είστε κυβέρνηση. Οι δανειστές θα δεχθούν το δικό σας σχέδιο και αλλαγή του σημερινού μίγματος; Και γιατί δεν το έκαναν στον κ. Τσίπρα και ζήτησαν τέτοια μέτρα;
Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι μόλις η πλευρά των πιστωτών αντιληφθεί το βαθμό προσήλωσης στο κομμάτι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η αλλαγή θα είναι μεγάλη.
«Τριτοκοσμική η εικόνα στα ψυχιατρικά θεραπευτήρια»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, τα ψυχιατρικά περιστατικά μόνο στην Αττική αυξήθηκαν κατακόρυφα φέτος. Στη συνεδρίαση των τομεαρχών παρουσιάσατε μία εισήγηση για την ψυχική υγεία. Ωστόσο τα προβλήματα, γενικότερα στον τομέα της Υγείας, είναι τεράστια. Συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δούμε από τη Ν.Δ.;
Σοκ και αγανάκτηση προκάλεσαν οι εικόνες από τα δημόσια ψυχιατρικά θεραπευτήρια, με σιδηροδέσμιους ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό που πασχίζει να κάνει τη δουλειά του. Καμία υποστήριξη από την Πολιτεία, καμία βοήθεια από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Δυστυχώς, καθημερινά πλέον γινόμαστε μάρτυρες εικόνων που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα και κάθε άλλο παρά τιμούν τη χώρα μας. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει να λάμπει διά της απουσίας της. Η Ν.Δ. είναι έτοιμη να παρουσιάσει μέσα στο επόμενο διάστημα το κυβερνητικό της πρόγραμμα για την Υγεία. Ενα σχέδιο που βασίζεται σε πέντε άξονες: την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί και τον κορμό του προγράμματος, το νέο μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων, την πολιτική για τους χρονίως πάσχοντες, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση της Ψυχικής Υγείας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής