Αν και ο ίδιος ο Ζάεφ είχε διολισθήσει σε εθνικιστικές επιλογές προκειμένου να «φλερτάρει» με την κοινή γνώμη της χώρας του, χειροκροτώντας τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του ή βγάζοντας φωτογραφίες δίπλα σε σχολικούς χάρτες που έγραφαν «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία», η άνοδος του VMRO επιβεβαιώνει, δυστυχώς, όλους τους φόβους της αντιπολίτευσης το 2018, που δεν είχε ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πολλές φορές και μέσα και έξω από τη Βουλή ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έπρεπε να κυρωθεί διότι αν κυρωθεί θα αποτελεί μια πραγματικότητα, μια δέσμευση της χώρας έναντι και της διεθνούς κοινότητας.
Δυο λόγοι
Χθες που έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ήττας του κόμματός του στις τοπικές εκλογές στη χώρα του και η Βόρεια Μακεδονία εισήλθε σε πολιτική κρίση, έγινε κατανοητό ποιος ήταν ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας πίεζε για κύρωση των τριών συμβάσεων που απορρέουν από τη συμφωνία.
Και αν ο πρώτος ήταν προφανής, να δημιουργήσει εσωτερικό ζήτημα στη Νέα Δημοκρατία, ο δεύτερος είναι η διαφαινόμενη άνοδος του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία και οι αλλαγές που αυτή θα φέρει, ενδεχόμενη άνοδός τους στην εξουσία. Τι θα είναι η συμφωνία από αύριο, μετά την παραίτηση Ζάεφ; «κενό γράμμα» ή θα εφαρμοστεί κατά το δοκούν σε βάρος της Ελλάδας;
Αυτό φοβάται σήμερα ο κ. Τσίπρας που προσπαθεί να πει ότι είναι σημαντικό ζήτημα η κύρωση των τριών συμφωνιών, όταν «παίζεται» αυτή τη στιγμή όλη η συμφωνία, καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε σημασία στην ανάγκη να αλλάξει όσα τότε ζητούσε η αντιπολίτευση και να «δέσει» τα όποια θετικά για την Ελλάδα.
Ο κ. Τσίπρας φοβάται μην επέλθει, τόσο νωρίς, η πλήρης επιβεβαίωση της τότε αντιπολίτευσης, της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής που τον προειδοποιούσαν αφενός για τα τετελεσμένα και δεδικασμένα της Συμφωνίας των Πρεσπών που έχουν κάνει εδώ και τρία χρόνια την εμφάνισή τους και αφετέρου για το ενδεχόμενο αυτή να εφαρμοστεί από τη Βόρεια Μακεδονία μόνο ως προς τα δικαιώματά τους και όχι ως προς τις υποχρεώσεις τους. Οταν δηλαδή του έλεγαν ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής και δεν είναι καλά δεμένη, τουλάχιστον ως προς τα σημεία που ήταν θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα.
Στρουθοκαμηλισμός
Μήνυση της Λινού στον Πολάκη για συκοφαντικές επιθέσεις - «Η αλήθεια θα φανεί στα δικαστήρια»
Και αν επί Ζάεφ η εθνική ομάδα της γείτονας βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ως «εθνική ομάδα της Μακεδονίας» με τη σχετική ένδειξη στην ενδυμασία της, φέρνοντας τον κ. Τσίπρα σε αμήχανη θέση να λέει «ήταν ένα απλό σηματάκι» και να κατηγορεί την κυβέρνηση η οποία δήθεν δεν μερίμνησε ώστε να αποφευχθεί αυτό, τώρα η προσπάθειά του να λέει ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες επειδή δεν κύρωσε τις συμφωνίες, μοιάζει με αυτή της στρουθοκαμήλου που βάζει το κεφάλι της στο χώμα για να γλιτώσει τον κίνδυνο.
Ο μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αργά χθες βράδυ δήλωσε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Αυτή θα είναι μάλλον και η πιθανότερη εξέλιξη, όσο και αν οι συνταγματολόγοι της γείτονος ψάχνουν να βρουν τι προβλέπει το Σύνταγμα στην περίπτωση παραίτησης του πρωθυπουργού.
Το βέβαιο είναι ότι με την υπογραφή μίας συμφωνίας που παρά το ότι ετοιμάστηκε και υπογράφηκε στον κατάλληλο χρόνο, με μία πιο αδύναμη από την Ελλάδα χώρα, ήταν σαφέστατα κατά των συμφερόντων της Ελλάδας και δημιουργούσε για την Ελλάδα περισσότερα προβλήματα από αυτά που δήθεν έλυνε, ο κ. Τσίπρας έβαλε την Ελλάδα σε περιπέτειες. Τις οποίες μάλιστα δεν θα κληθεί να διαχειριστεί ο ίδιος.
Πρόωρες
Το ερώτημα που θα τεθεί άμεσα στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και στη διεθνή κοινότητα αν γίνουν πρόωρες εκλογές και τις κερδίσει – όπως φαίνεται τώρα – το VMRO-DPMNE, είναι: Θα ακυρώσει μονομερώς τη συμφωνία των Πρεσπών όπως λέει τώρα, θα την εφαρμόσει κατά το δοκούν σε βάρος της Ελλάδας ή θα πάρει την εξουσία και μετά θα κάνει «kolotoumba»;
Ο κ. Τσίπρας ελπίζει στο τρίτο, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη εκδοχή θα βρεθεί αντιμέτωπος με ισχυρή κριτική. Κριτική, η οποία δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με το αμήχανο επιχείρημα «φταίει η κυβέρνηση της Ν.Δ. που δεν έχει κυρώσει τις τρεις συμφωνίες στη Βουλή».
Λες και αν τις είχε κυρώσει, το VMRO θα άλλαζε ρότα…
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr