Οι επαφές που είχαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια με υπηρεσιακούς του υπουργείου Οικονομικών δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για τη μείωση του λογαριασμού των μέτρων που θα πρέπει να νομοθετήσει η Βουλή μόλις κλείσει η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς.
Οι αντιρρήσεις των τεχνοκρατών, κυρίως του ΔΝΤ, είναι ότι η υπεραπόδοση σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά συντηρητικής εκτίμησης για την απόδοσή τους. Ωστόσο η συνέχιση της καλής πορείας των μέτρων συναντά δυσκολίες, όπως η χαμηλή φοροδοτική ικανότητα της στενής φορολογικής βάσης που αποτυπώνεται σε συνεχή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο φορολογικής συμμόρφωσης.
Ειδικότερα στο ασφαλιστικό παρατηρήθηκε ότι η επίδοση της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ είναι λίγο ως πολύ αποτέλεσμα της καθυστέρησης εφαρμογής του νέου νόμου, αφού τον περασμένο Μάιο έχουν γίνει ελάχιστες απονομές πλήρων συντάξεων και οι δαπάνες συμπιέζονται, με τους νέους συνταξιούχους να αρκούνται σε προσωρινές συντάξεις.
Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των δανειστών και ειδικά τους ανθρώπους του ΔΝΤ να ζητούν αναλυτικότερα στοιχεία για την καθαρή θέση του υπερταμείου κύριας ασφάλισης ΕΦΚΑ αλλά και το σχεδιασμό για την πορεία των εσόδων μέχρι το 2020 για να έχουν καλύτερη εικόνα των δαπανών για συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα μέτρα που παρουσίασε η ελληνική πλευρά (φορολόγηση των ενοικιάσεων των ιδιωτικών παραθεριστικών κατοικιών μέσω Air BNB, είσπραξη rebate και claw back από τις δαπάνες φαρμάκου περίθαλψης) δεν φαίνεται να έπεισαν για την πληρότητά τους και γι’ αυτό ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία πριν γίνουν αποδεκτά.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν ήταν ξεκάθαρο αν σήμερα θα επαναληφθεί η συνάντηση που έγινε την Τετάρτη για τα πρόσθετα μέτρα και το δημοσιονομικό κενό 2018 και 2019 σε επίπεδο κορυφής ή θα συνεχιστούν και σήμερα οι τεχνικές συναντήσεις για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Η ΔΕΗ
Αργά το βράδυ συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Τι συμβαίνει με την ιθαγένεια του Παύλου και τα σενάρια να μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια;
Η πρόταση θα έχει ως στόχο να αντικαταστήσει την απαίτηση των δανειστών για αποκρατικοποίηση του 17% της Επιχείρησης και πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα παρουσιάσει πλαίσιο συμφωνίας για τον τρόπο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το 50% το 2020 μέσω των δημοπρασιών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).
Η ΔΕΗ παρουσίασε πρόταση για τη μείωση της θέσης της στην αγορά. Αυτά είναι η πώληση χαρτοφυλακίου πελατών της μέσω μίας ή δύο θυγατρικών της εταιριών. Πηγές θέλουν ο αριθμός των πελατών να ανέρχεται στις 300.000.
Το δεύτερο εργαλείο που θα παρουσιάσει η διοίκηση της ΔΕΗ στους θεσμούς είναι οι συμπράξεις με ιδιώτες στην κατασκευή νέων μονάδων.
Δάνειο
Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό δημοσίευμα του «Politico», η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει δάνειο ύψους 3 δισ. € από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας κατ’ έτος. Το «Politico» σημειώνει πως αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, τότε το ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκο και πως «αν γίνει δεκτό το αίτημα, τότε θα βύθιζε τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερο χρέος, τη στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει μάχη για τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος Μνημονίου».
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου