Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., ο πρώην πρόεδρος του κόμματος τους ενημέρωσε πως τα όσα είπε αναφέρονταν σε δηλώσεις του Μάκη Βορίδη που έγιναν το ίδιο πρωί στον Real FM και αφορούσαν το 2015 και την τότε στάση της Ν.Δ. στη Βουλή και δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Μάλιστα, από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του κόμματος επεσήμαιναν πως ο κ. Τσίπρας θα ψηφίσει τα μέτρα μόνος του, θέση που ταυτίζεται πλήρως με αυτή του κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.», μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Μεϊμαράκη υπήρξε επικοινωνία μέσω τρίτου προσώπου και δεν υφίσταται καμία παρεξήγηση, αν και αρκετά στελέχη του κόμματος δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τη χρονική συγκυρία που ήρθαν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ν.Δ.
O κ. Μεϊμαράκης σχολίασε την πολιτική τακτική του πρωθυπουργού μετά τον Σεπτέμβριο του 2015 υπογραμμίζοντας ότι «αφού κάνεις εκλογές, τις ξαναπαίρνεις και αφού έχεις μια αντιπολίτευση που σου λέει εδώ είμαστε, και αφού κολλάς με τον Πάνο, τι παρά φύση θα ήταν να κάνεις μια ομάδα διαπραγμάτευσης; Και σήμερα θα είχαμε τελειώσει, πράγμα που έγινε σε όλες τις χώρες. Και εδώ δεν τελειώνει αυτό, θέλουν να πάνε στο 22, 23, δηλαδή μας ταπεινώνουν. Σου λένε όποιος και να έρθει το 2020 αυτά θα εφαρμόσετε. Αρα λοιπόν,… η γνώμη είναι ότι ήταν σωστή η τακτική του, ήταν εθνικά σωστή…».
Για τα όσα είπε ο κ. Μεϊμαράκης ρωτήθηκε το βράδυ ο κ. Βορίδης στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, υποστηρίζοντας πως «διατυπώθηκαν σκόπιμα από την πλευρά της κυβέρνησης ορισμένες εικασίες για το ότι ο κ. Μεϊμαράκης αμφισβητεί κεντρικές πολιτικές της Ν.Δ. Είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις του ότι το μείζον για το 2017, όχι για το 2015, αυτό ανήκει στην Ιστορία και είναι άλλη συζήτηση, είναι ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει τα μέτρα».
Η πρώτη δήλωση του Μάκη Βορίδη στην οποία αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν η εξής: «Προσωπική μου άποψη τότε, την οποία εξέφρασα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι ότι δεν έπρεπε να έχουμε ψηφίσει το 3ο Μνημόνιο. Ομως επικράτησε εκεί η εξής σκέψη, γιατί υπήρξε η κρατούσα γνώμη στο εσωτερικό της Ν.Δ. ότι επειδή τότε η κυβέρνηση δεν είχε πλειοψηφία στη Βουλή, επειδή τότε διακινδυνεύαμε πράγματι το να πτωχεύσει η χώρα, η κρατούσα γνώμη υποστήριξε ότι έπρεπε να υπερψηφιστεί το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων».
Στο ερώτημα εάν τώρα κινδυνεύσει η πλειοψηφία ποια θα είναι η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία ο κ. Βορίδης απάντησε: «Δεν θα ψηφίσουμε όχι γιατί δεν βρισκόμαστε στη δραματική κατάσταση που βρισκόμασταν τότε. Θα αφήσουμε την κυβέρνηση να πέσει να πάμε σε εκλογές».
Κατά τη συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε επίσης ότι ήταν θιασώτης της πολιτικής συνεννόησης: «Εγώ κατά βάθος μπερδεύτηκα, τότε ήμουν Πρόεδρος μιας Βουλής που τρία κόμματα στήριζαν μια κυβέρνηση, αυτό δείχνει ότι η εθνική συνεννόηση για εμένα δεν ήταν μια ευκαιρία της στιγμής. Εγώ την πίστευα την πολιτική της συνεννόησης για τα ζητήματα της κρίσης. Για εμένα είναι στρατηγικής σημασίας αυτή η πολιτική και μάλιστα εγώ εκπαιδεύτηκα σε αυτήν την πολιτική».
Αφησε, δε, αιχμές για την έλλειψη πολιτικής συνεννόησης από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι «για μένα είναι βασική αρχή η πολιτική συνεννόηση. Την υπηρέτησε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Παύλο Μπακογιάννη. Αυτή τη στιγμή φταίει και ο Τσίπρας που δεν υπάρχει πολιτική συνεννόηση διότι έπρεπε να έχει αναλάβει τις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες γι’ αυτό».
Γιώργος Ευθυμίου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου