«Η Ελλάδα τιμά και προασπίζεται τα νησιά της. Τα Δωδεκάνησα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού χώρου. Κανένας δεν μπορεί να τα επιβουλευθεί. Κανένας δεν επιτρέπεται να τα αμφισβητήσει. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει πράξη αυτήν την αυτονόητη πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Διπλωματικά και επιχειρησιακά, πάντα σε κλίμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας», ήταν το αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας πως «διεκδικούμε την ενεργή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας. Ειδικά όταν το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας».
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την πολιτική ηγεσία «να πάρει τα μαθήματα που το παρελθόν απλόχερα μας προσφέρει για το παρόν αλλά και για το μέλλον του τόπου μας». Χαρακτηριστικά είπε πως η ένωση των Δωδεκανήσων «μας προσφέρει την ευκαιρία να εξαγάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα και να αποτελούν πυξίδα για τη σημερινή ταραγμένη εποχή», όπως ότι «οι θέσεις της πατρίδας μας πρέπει να συμβαδίζουν με τις φωτεινές ιδέες της Δύσης. Πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι. Και όχι ουραγοί» και ότι η απελευθέρωση των Δωδεκανήσων μας μαθαίνει ότι «τίποτα δεν σου χαρίζουν ακόμη κι αν έχεις δίκιο. Ολα πρέπει να τα κερδίζεις. Οι θέσεις μας μπορεί να είναι δίκαιες, απαιτείται όμως και μια σοβαρή, μια επίπονη προσπάθεια στο διεθνές πεδίο. Να διαγιγνώσκεις τους συσχετισμούς ισχύος. Να καταλαβαίνουμε τον κόσμο γύρω μας. Να είμαστε ρεαλιστές και, πάνω από όλα, να είμαστε αξιόπιστοι. Αυτά ήταν πάντοτε τα θεμέλιο των μεγάλων επιτυχιών της χώρας μας. Αυτή ήταν και η βάση της πολιτικής των δύο μεγάλων εθνικών ηγετών του περασμένου αιώνα: του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και αυτό οφείλουμε ως χώρα, ως έθνος, να δείχνουμε και σήμερα. Οχι μόνο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά σε κάθε τομέα της πολιτικής».
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η νησιωτική Ελλάδα δικαιούται και περιμένει μια έντιμη και σοβαρή πολιτική για το προσφυγικό». Περιέγραψε μια διαφορετική νησιωτική πολιτική που έχουν ανάγκη οι νησιώτες μας υπογραμμίζοντας πως «η καλύτερη ασπίδα για τα νησιά μας είναι η τοπική ανάπτυξη. Χρειάζεται επιτέλους μια στοχευμένη πολιτική ανάπτυξης για τα νησιά μας. Να κάνουμε πράξη την περίφημη ρήτρα νησιωτικότητας».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα Δωδεκάνησα, παρόλο που ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος μόλις το 1947, σε όλη τη μακραίωνη Ιστορία τους ακολούθησαν τις τύχες του ελληνισμού, ήταν αναπόσπαστο τμήμα του, παρόλο που ανά τους αιώνες έγιναν το μήλον της Εριδος για επεκτατικές αυτοκρατορίες και επιθετικούς στρατηλάτες. Τα Δωδεκάνησα υπήρξαν πάντα χώρος συνύπαρξης, συνάντησης και επικοινωνίας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, Βορρά και Νότο. Και αυτή είναι η ιστορική αλήθεια ακόμα και για εκείνους τους λαούς, εκπρόσωποι των οποίων δείχνουν ενίοτε να το αγνοούν».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με δηκτικό τρόπο είπε πως «σε θέματα εθνικής ασφάλειας δεν χωρούν τσαμπουκάδες, απειλές και εκβιασμοί» και πρόσθεσε πως «πατριωτισμός δεν είναι ο εθνικολαϊκισμός και ο διχαστικός λόγος», ενώ επανέφερε την πρότασή του για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος ανέφερε πως «σήμερα η Βουλή στέλνει το δικό της μήνυμα προς εκείνους που επιβουλεύονται την εθνική ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία». Κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής «η εθνική μας αντιπροσωπία να υιοθετήσει ένα από κείνα τα μικρονησιά που φυλάνε Θερμοπύλες» ενώ καταλόγισε και στην Ε.Ε. έλλειψη μέριμνας για τη νησιωτική πολιτική της Ευρώπης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου