Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε πως το πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα στη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας πως τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά και ο κίνδυνος να μην μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση μεγάλος. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο ίδιος, όταν βρέθηκε στο Βερολίνο, διεκδίκησε ακριβώς αυτό, δηλαδή την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, ενώ, όπως τόνισε, θέλησε να κόψει και την όποια συζήτηση περί Grexit και να παρουσιάσει και το δικό του σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Ποιος μιλάει
«Το να μιλάει ο πρωθυπουργός για αντιπατριωτική συμπεριφορά, όταν ήταν αυτός που έλεγε ότι θα στείλει επιστολή και δεν θα τηρήσει δεσμεύσεις και ενθάρρυνε τους πολίτες να μην πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ, δεν είναι σωστό. Εγώ στο εξωτερικό φοράω τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος», τόνισε. Παράλληλα, επέμεινε στο αίτημα για εκλογές, το οποίο αποσυνέδεσε από την αξιολόγηση, καθώς όπως εξήγησε σχετίζεται με τη γενικότερη κατάσταση της χώρας.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Θα έχουμε πρόσθετα μέτρα μείωσης αφορολογήτου και μείωσης συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας φορτώνει το λογαριασμό στους πολίτες. Δεν προχωρά τις μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να δημιουργήσει δουλειές και να φέρει επενδύσεις. Στην ουσία φέρνει το 4ο Μνημόνιο από το παράθυρο», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως «αν είχαν διεξαχθεί εκλογές τον Μάιο πέρυσι θα είχαμε διαπραγματευτεί κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα».
«Θέλουμε δημοσιονομικό χώρο με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και λιγότερους φόρους και παράλληλα πρέπει να κάνουμε άμεσα μεταρρυθμίσεις. Να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του κράτους και να προσελκύσουμε επενδύσεις», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας με αυτό τον τρόπο και στην ερώτηση τι θα κάνει η Ν.Δ. ως κυβέρνηση με τα προ-νομοθετημένα μέτρα.
Ευθύνες στους δανειστές
Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες και στους δανειστές, λέγοντας: «Υπάρχουν ευθύνες και στους πιστωτές. Αυτό είπα και στο Βερολίνο. Αλλά, όταν εμείς είμαστε αναξιόπιστοι, δίνουμε πάτημα στους πιστωτές να είναι πιο αυστηροί με τη χώρα. Είναι, όμως, υπερβολική η απαίτηση των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%». Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν προχωρά καμιά επένδυση, ενώ επιχειρεί να προσλάβει στρατιές συμβασιούχων στο κράτος. Χτίζεται ένας νέος κομματικός στρατός εις βάρος του Ελληνα φορολογούμενου».
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Αναφορικά με τις θέσεις της Ν.Δ., δεσμεύτηκε ότι «δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν. Μόνο όσοι μπήκαν από την πίσω πόρτα με πλαστά πτυχία και οι επίορκοι θα απομακρυνθούν. Δεν θα ανεχθούμε παράνομη μονιμοποίηση συμβασιούχων». «Σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αποφασισμένη κυβέρνηση, η οποία δεν θα λογαριάσει το πολιτικό κόστος. Και αυτοδύναμη να είναι η Ν.Δ., θα κοιτάξω να σχηματίσω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Θα καλέσω και πρόσωπα εκτός πολιτικής να συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια».
Σχετικά με τα αν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές, απάντησε «κανένα», καθώς, όπως είπε, ο κ. Τσίπρας καλλιεργεί διχαστικό λόγο και επενδύει σε προσωπικές επιθέσεις, την ώρα που η Ν.Δ. έβαζε πλάτη σε ζητήματα όπως στην εξωτερική πολιτική και στο προσφυγικό. Για το ενδεχόμενο συνεργασίας μετά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει δεν χωρά αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Χρέος μου» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «είναι να συνθέτω και να ενώνω. Δεν έχω νερώσει τον πολιτικό μου λόγο και σίγουρα όχι τη διάθεσή μου για τολμηρές αλλαγές. Απευθύνω ειλικρινές και ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία. Απευθύνω ένα κάλεσμα που ξεπερνά τα στενά κομματικά πλαίσια της Ν.Δ. Και αυτοί που δεν μας ψηφίζουν πιστεύω ότι θα θέλουν να πετύχουμε. Οι πολίτες χρειάζονται προοπτική, την οποία τους αφαιρεί ο Τσίπρας».
«Δεν είναι φιλοδοξία μου να είμαι άλλος ένας πρωθυπουργός των Μνημονίων και της κρίσης. Με ενδιαφέρει πώς θα βγω από το Μαξίμου», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την απλή αναλογική «καταστροφική για τη χώρα, γιατί θα φέρει ακυβερνησία», ενώ δεσμεύτηκε ότι «ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει. Θα έχουμε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, με μεγαλύτερη λογοδοσία και νέους ανθρώπους στην πολιτική».
Δουλειά για όλους
Ξεκαθάρισε ότι μέλημά του είναι το «πώς ο άνεργος θα βρει δουλειά, πώς τα σχολεία και τα νοσοκομεία θα λειτουργούν καλύτερα». «Ο κόσμος δεν έχει το κουράγιο να ονειρευτεί την επόμενη ημέρα. Αν δεν πατήσουμε στα πόδια μας, εάν δεν εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας, εάν δεν αντιληφθούμε ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο, κανείς δεν θα λύσει το πρόβλημα για εμάς», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος, ερωτηθείς για το αν η Ν.Δ. έχει κάνει την αυτοκριτική της, τόνισε πως αυτή έχει γίνει, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε πει ως βουλευτής το 2007 ότι «η ήπια προσαρμογή παραήταν ήπια», ενώ για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τόνισε πως «αν και με καθυστέρηση, είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, είχε καλέσει τον Γιώργο Παπανδρέου σε συναίνεση, κάτι που αυτός αρνήθηκε, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία για το πού υπάρχουν οι περισσότερες ευθύνες».
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου