Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την τελική συμφωνία -που θα αφορά και πλεονάσματα και χρέος στην γραμμή της Αθήνας «ή κλείνουν όλα ή τίποτα»- ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε προβληματισμό εάν επαρκεί ο χρόνος για να κλείσει και αυτή μέχρι τις 20 Μαρτίου.
Όπως είπε, απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους που ξεπερνούν τις ευθύνες της Ελλάδας και αφορούν τα βήματα που καλούνται να κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Για αυτό, εξήγησε, δεν ξέρει αν θα υπάρξει πλήρης συμφωνία, χωρίς, όμως, να το αποκλείει.
«Εργαζόμαστε σκληρά ώστε στις 25 του Μάρτη να συσκεφθούμε στη Ρώμη οι 28 με μια έγνοια λιγότερη στο τραπέζι των συζητήσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Οι δύο πρωθυπουργοί εστίασαν στις προκλήσεις και τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το κοινωνικό κεκτημένο, εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας. Την ανάγκη να υπάρξει κοινωνικός πυλώνας ως αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος της ΕΕ, τόνισε και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.
Εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση έως το Eurogroup
Βρισκόμαστε στη φάση των διαπραγματεύσεων, είναι απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου, εργαζόμαστε σκληρά, ώστε στις 20 του Μάρτη να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο πρωθυπουργός της Μάλτας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε σημαντική πρόοδο, και πολλοί συνάδελφοι στην Ευρώπη συμμερίζονται ότι με τη σημερινή κυβέρνηση γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να γίνουν τα πράγματα σωστά.
«H Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει εγκλωβισμένη στη λιτότητα»
Συνάντηση Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών
Οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ανεργία, συρρίκνωση εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως σημείωσε, απειλούνται οι κοινές αξίες μας από την άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισμού, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και ανασφάλειας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει, εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας, στους δείκτες και τους αριθμούς, και σε μία πολιτική εξαιρέσεων από το κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Επέτειος αναστοχασμού και επαναπροσδιορισμού
Η 60ή επέτειος από τη Συνθήκη της Ρώμης βρίσκει την Ευρώπη απέναντι σε μεγάλους κινδύνους, όπως ο ευρωσκεπτικισμός, ο οποίος, εν πολλοίς, οφείλεται στο ότι η ΕΕ έπαψε να είναι ελκυστική απέναντι στους πολίτες, λόγω των πολιτικών σκληρής λιτότητας, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. Από την άλλη πλευρά, συνέχισε, υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα και οι πολίτες δεν αισθάνονται, ότι συμμετέχουν στις πολιτικές εξελίξεις.
Αν δεν το λάβουμε υπόψη μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα μείνουμε να παρακολουθούμε απλά τις εξελίξεις και τις δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού να παίρνουν το προβάδισμα.
Η επέτειος δεν πρέπει να είναι επετειακή, αλλά επέτειος αναστοχασμού και επαναπροσδιορισμού της κατεύθυνσης που θα κάνει και πάλι το ευρωπαϊκό όραμα ελκυστικό στους πολίτες, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Την ανάγκη να υπάρξει κοινωνικός πυλώνας ως αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος της ΕΕ, τόνισε και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ. Όπως σημείωσε, «στην Ελλάδα βρήκα κάποιον που συμμερίζεται απόλυτα την άποψή μου».
Ο κ. Μουσκάτ πρόσθεσε ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που έχουν άλλες πολιτικές απόψεις και πρέπει να τους πείσουμε. Μπορεί να υπάρξει και συμμαχία προθύμων που θέλουν να προχωρήσουν, ώστε να υπάρξει ένα πραγματικό όραμα για καλύτερες κοινωνικές συνθήκες και λιγότερη ανεργία, υπογράμμισε.