Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Ασημακοπούλου για τους παράνομους αεροψεκασμούς της Τουρκίας στον Έβρο

Παρέμβαση Ασημακοπούλου για τους παράνομους αεροψεκασμούς

Newsroom eleftherostypos.gr

Ασημακοπούλου: «Η ΕΕ δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία και θα πρέπει να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με το θέμα αυτό, από τις τουρκικές αρχές».

Αυτό απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ερώτηση που κατέθεσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή τους παράνομους αεροψεκασμούς των τουρκικών αεροσκαφών, στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον Νομό Έβρου.

Η κα Ασημακοπούλου στην ερώτησή της, είχε τονίσει την ανάγκη διερεύνησης των περιστατικών παράνομων αεροψεκασμών από τουρκικά ψεκαστικά αεροσκάφη, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, με φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία, λόγω εγγύτητας, καταλήγουν, σε μεγάλο ποσοστό, σε καλλιέργειες στην ελληνική πλευρά.

Επίσης, είχε τονίσει τον πιθανό κίνδυνο που διατρέχουν τα αγροτικά προϊόντα, που καλλιεργούνται στην ελληνική πλευρά, «να αξιολογούνται, ως μη αποδεκτά προς εξαγωγή, από τις τελωνειακές αρχές στις χώρες υποδοχής, με ανάλογες δυσμενείς επιπτώσεις για το εμπόριο.»

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης της Ευρωβουλευτή, σχετικά με την απαγόρευση παράνομων αεροψεκασμών και αν η διενέργειά τους μπορεί να επηρεάσει τη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, η απάντηση της Επιτροπής είναι ότι «μια πιθανή επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης σε νέους τομείς, θα απαιτούσε από την Τουρκία να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το κεκτημένο της ΕΕ, σε αυτούς τους τομείς.»

Κατόπιν της απάντησης που έλαβε η κα Ασημακοπούλου, προτίθεται να επανέλθει στο θέμα, αναμένοντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα λεπτομερή στοιχεία και τις πληροφορίες από τις τουρκικές αρχές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης:

Απάντηση της κ. Κυριακίδου, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14.9.2021)

1.Η ΕΕ δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία για τα πρόσφατα περιστατικά που αναφέρει το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου και θα πρέπει να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό από τις τουρκικές αρχές. Η ΕΕ δεν έχει την εξουσία να εμποδίσει τον αεροψεκασμό φυτοφαρμάκων στο τουρκικό έδαφος. Ωστόσο, η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων από την Τουρκία και οι συνέπειές της, όσον αφορά τις εξαγωγές τροφίμων στην ΕΕ, συζητούνται τακτικά με τις τουρκικές αρχές. Τα οπωροκηπευτικά που εισάγονται από την Τουρκία πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της ΕΕ για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005. Το επίπεδο συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της ΕΕ που περιέχονται στον εν λόγω κανονισμό, παρακολουθείται κατά τους ελέγχους των εισαγωγών από τις αρχές των κρατών μελών της ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΕ επαληθεύει την αποτελεσματική εφαρμογή του προαναφερόμενου κανονισμού, καθώς και της οδηγίας 2002/63/ΕΚ της Επιτροπής, κατά τη διενέργεια ελέγχων στη χώρα καταγωγής. Τα αποτελέσματα των εν λόγω ελέγχων παρακολουθούνται στενά, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις που εντοπίζονται και να παρέχεται βοήθεια στην Τουρκία, για να βελτιώσει το συνολικό σύστημα επίσημων ελέγχων της.

2.Η Τελωνειακή Ένωση ΕΕ – Τουρκίας καλύπτει τα βιομηχανικά προϊόντα και τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα, ενώ το εμπόριο γεωργικών προϊόντων καλύπτεται από χωριστή διμερή συμφωνία. Μια πιθανή επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης σε νέους τομείς, θα απαιτούσε από την Τουρκία να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το κεκτημένο της ΕΕ, σε αυτούς τους τομείς.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Λιβανός από τον Έβρο: Τα σύνορα της χώρας μας είναι απαραβίαστα και αδιαπραγμάτευτα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προσφυγικό: Αστακός ο Έβρος – Πώς η κυβέρνηση κλείνει τις «πληγές» σε ξηρά και θάλασσα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Έβρος είναι απόρθητος – Τα μηνύματα Παναγιωτόπουλου, Χρυσοχοΐδη από τα σύνορα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέο μεγάλο σχέδιο φύλαξης των συνόρων: Πώς θα «θωρακιστούν» Έβρος και νησιά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Έβρος: Μήνυμα ισχύος από Παναγιωτόπουλο και Χρυσοχοΐδη – «Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή»

Λάμπρος Κατσαρός

Συναγερμός στον Έβρο λόγω Αφγανιστάν – Σήμερα η περιοδεία-επιθεώρηση Παναγιωτόπουλου-Χρυσοχοΐδη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στον Έβρο Παναγιωτόπουλος και Χρυσοχοΐδης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για τα 4 πύρινα μέτωπα – Εκκενώσεις οικισμών και διακοπή ρεύματος

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έβρος: Διαψεύδει το ΥΠΕΞ το φερόμενο περιστατικό που έκαναν σημαία οι Τούρκοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom