Η πρόθεση, μάλιστα, είπε πως είναι να πορευθεί μέχρι τότε με το κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο οποίος μπορεί να έδωσε περιεχόμενο στη «συγγνώμη» του κ. Μητσοτάκη για τη διαχείριση των πυρκαγιών και να σηματοδότησε την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, είχε ωστόσο ως βασικό χαρακτηριστικό και τη διατήρηση του βασικού πυρήνα της κυβέρνησης. Αυτό ακριβώς είναι που έχει σηματοδοτήσει και την ικανοποίηση του πρωθυπουργού για το έργο της, αφού – όπως ο ίδιος επισημαίνει- έχει πετύχει πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Εκτίμηση
Την εκτίμηση ότι πρόκειται για ένα κυβερνητικό σχήμα που είναι πολύ πιθανό να φτάσει ως τις επόμενες εκλογές ενίσχυσε και η εκτίμηση κυβερνητικού αξιωματούχου ότι θα πάμε σε εκλογές με αυτό το σχήμα «εκτός εάν υπάρξει κάτι σημειακό», όπως είπε, δείχνοντας στην κατεύθυνση ενδεχόμενων επιμέρους διορθωτικών παρεμβάσεων εάν κριθεί αναγκαίο.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την εξάντληση της τετραετίας εδράζεται στην πεποίθηση ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για ένα ακόμη πιο δυναμικό κυβερνητικό έργο, το αποτύπωμα του οποίου θα αφορά όλους τους Ελληνες. Αν και η κυβέρνηση είναι προφανές ότι εξακολουθεί μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης, στη διάρκεια της οποίας κλήθηκε να διαχειριστεί σημαντικές κρίσεις, να απολαύει σε σημαντικό βαθμό της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, το Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένο ότι έχουν δημιουργηθεί με το έργο της όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για μία ακόμη πιο παραγωγική διετία, που ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα φέρει τη Ν.Δ. σε ακόμη ισχυρότερη θέση στο τέλος της τετραετίας στην προσπάθεια να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, για να συνεχίσει ένα έργο που ο κ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι σχεδιάζεται με ορίζοντα δεκαετίας.
Βελτίωση
Τα ίδια τα στοιχεία που αφορούν στην οικονομία είναι που εδραιώνουν την πεποίθηση του Μεγάρου Μαξίμου ότι τα επόμενα δύο χρόνια μπορούν να φέρουν στη χώρα όχι μόνο ισχυρή, αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα βελτιώσει και την οικονομική θέση των πολιτών. Ηδη, άλλωστε, επισημαίνεται ως ουσιαστική διαφορά των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το γεγονός ότι «δεν πρόκειται για παροχές από χρήματα που δεν υπάρχουν ή από υπερφορολόγηση που εξάντλησε ή θα εξαντλούσε τη μεσαία τάξη, αλλά για μέτρα που υποστηρίζουν φυσικά την ελληνική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα έχουν και έντονη αναπτυξιακή διάσταση».
Σημαντική παράμετρο στον κυβερνητικό σχεδιασμό και πρόκληση και για το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να συνιστά πάντως, την ίδια ώρα, και η διαχείριση της πανδημίας.
Οσο και αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει πεπεισμένος ότι η υγειονομική κρίση που εξακολουθεί να απειλεί τους ανεμβολίαστους δεν θα θέσει σε αμφισβήτηση τον -βασισμένο σε συντηρητικές εκτιμήσεις- νέο στόχο για ανάπτυξη 5,9% το 2021, αλλά και διαβεβαιώνει παράλληλα πως δεν θα υπάρξει νέα αναστολή στην οικονομική δραστηριότητα, η ανησυχία παραμένει λόγω της μειοψηφίας των πολιτών που επιμένουν στην άρνηση να αρνούνται να εμβολιαστούν.
Δυσκολίες
Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος περιέγραψε τις δυσκολίες σε ό,τι αφορά την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού με τη χαρακτηριστική φράση «ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού».
Εκτίμησε μάλιστα πως αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των πενήντα ετών ίσως να μη χρειαζόταν ο εμβολιασμός των παιδιών, ενώ εξέφρασε ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων τον Οκτώβριο, δίνοντας έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα.
Θέμα επέκτασης πάντως της υποχρεωτικότητας δεν τίθεται σε αυτή τη φάση για την κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου, που δήλωσε χθες ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι άμεσο σε ό,τι αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.