Στο νέο υπουργείο θα ενταχθούν τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και η Δασική Υπηρεσία, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την ενίσχυση της πρόληψης. Ετσι ολοκληρώνεται ο ανασχηματισμός, που έγινε σε δυο δόσεις λόγω της «επιπλοκής Αποστολάκη» και παίρνει την οριστική της μορφή η κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μ. Μαξίμου θα δώσει και την εκλογική μάχη το 2023.
Το πλάνο των επόμενων 20 μηνών, που αποτελούν ουσιαστικά και τον βίο αυτής της κυβέρνησης, αναμένεται να παρουσιάσει ο Κ. Μητσοτάκης το επόμενο Σάββατο στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα σχέδιο με 6 άξονες-στόχους, που ξεκινά άμεσα, με νέες μειώσεις φόρων και εισφορών, και ολοκληρώνεται το 2023, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Η ΠΡΩΤΗ παρουσία του Κ. Μητσοτάκη το 2019 στη ΔΕΘ σηματοδότησε το οικονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο σε σημαντικό βαθμό έχει ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί. Η δεύτερη παρουσία του το 2020 ήταν αφιερωμένη στην πανδημία και την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και φέτος έρχεται η σειρά της ανάπτυξης και των μέτρων που αποσκοπούν τα μακροοικονομικά μεγέθη να μεταφραστούν σε μέτρα για την ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Απόφαση της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη που θα υπάρξει να είναι βιώσιμη και να μην εξαντληθεί κυρίως στην ενίσχυση της κατανάλωσης.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μετά και την περιπέτεια Αποστολάκη και κυρίως τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρει ότι δεν αναμένει, αλλά και δεν επιθυμεί, καμία συναίνεση από τον Α. Τσίπρα. Ετσι φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του πλάνου των 20 μηνών με τις δικές της δυνάμεις. Η συναίνεση, τουλάχιστον έως τις επόμενες εκλογές, θα εξαντληθεί μόνο στις θεσμικά αναγκαίες λειτουργίες. Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση μιας άκρως επιθετικής συμπεριφοράς εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ενδέχεται -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων- να υπερβεί το «σκληρό ροκ» και να φλερτάρει με «τον πολιτικό κανιβαλισμό».
ΑΥΤΟ το ενδεχόμενο ενισχύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δημιουργήσει κοινωνικές συμμαχίες με την πολιτική της. Η οποία περιγράφεται με το «πλάνο των 20 μηνών» και τους «6 βασικούς στόχους» που έχει.
Ελληνοτουρκικά: Ενημέρωση Γεραπετρίτη στους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη
- Ο ψηλός ρυθμός ανάπτυξης που θα επιτευχθεί από φέτος και θα επιτρέψει την άμεση νέα μείωση φόρων και εισφορών. Ο στόχος του 3,6% που έχει τεθεί από τον προϋπολογισμό θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερκεραστεί. Ηδη η ΤτΕ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης για το 2020 4,2%, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 4,3%, η Εθνική Τράπεζα 5,7%, το ΙΟΒΕ 5-5,5% και οι οίκος FITCH 4,3%. Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται πολύ πιθανή η νέα μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών.
- Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί όχι τόσο η ενίσχυση της κατανάλωσης όσο η ενίσχυση των εξαγωγών. Μεταξύ των εξαγωγών περιλαμβάνεται και η εξαγωγή υπηρεσιών, όπως π.χ. ο τουρισμός, ο οποίος πήγε πολύ καλά φέτος ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο του 40-50% του τουρισμού του 2019.
- ΤΡΙΤΟΣ και κρίσιμος στόχος, ο οποίος αναμένεται να λύσει τα χέρια της κυβέρνησης, είναι η έξοδος της χώρας, εντός του 2022, από το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης που έχει μπει, λόγω της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
- Να καταστεί μονοψήφιο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να σταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερο το τραπεζικό σύστημα. Αυτό σημαίνει παράλληλα και βιώσιμες λύσεις για τους δανειολήπτες, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τον δανεισμό τους.
- Την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας με λελογισμένη επίτευξη πλεονασμάτων. Τα πλεονάσματα της τάξεως του 3,8% θεωρούνται υπερβολικά και μακριά από τους κυβερνητικούς στόχους.
- Την άνοδο επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, κάτι που εκτιμάται ότι θα δώσει καθοριστική ώθηση στις επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των γνωστών επενδύσεων που έχουν συμφωνηθεί και δρομολογηθεί, υπάρχουν σε αναμονή πολλές επενδύσεις από ξένους επενδυτές.
ΤΟ ΠΑΖΛ του πολιτικού σχεδίου το οποίο θα οδηγήσει στο εκλογικό δίλημμα του 2023 («Ποιος θέλετε να σας κυβερνήσει, εμείς που πετύχαμε αυτά ή ο Α. Τσίπρας που ξεχαρβάλωσε τη χώρα;») ολοκληρώνεται με τη μείωση της ανεργίας (που άρχισε ήδη να φαίνεται) και την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος αισιοδοξίας, το οποίο έχει ενισχυθεί από τις ανέλπιστα καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Οι εργαζόμενοι και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, μαζί με τις μειώσεις στη φορολογία. Αυτό σημαίνει ότι από το Πάσχα του 2023 η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter