Απαντώντας σε ερώτηση γιατί συμβαίνει αυτή η καθυστέρηση ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε για το τρίπτυχο «ανικανότητα – ατολμία – ιδεοληψίες» της κυβέρνησης.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Στην ερώτηση αν το Ποτάμι θα ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι «το Ποτάμι δεν είναι back-up των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Μιλώντας, τέλος, στην εφημερίδα Ειδήσεις για τη συμφωνία του Eurogroup λέει ότι «ήταν θρίαμβος για όσους παρακολουθούν αποκλειστικά ΕΡΤ».
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα του Eurogroup;
Ήταν ένας θρίαμβος για όσους παρακολουθούν αποκλειστικά ΕΡΤ.
Ο κ. Σπίρτζης πάντως μίλησε για το τέλος της κρίσης.
Δυστυχώς όμως συνέπεσε με τις μέρες της αποκριάς και έτσι δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα χαμογελαστά πρόσωπα κάτω από τις σκυθρωπές μάσκες.
Δεν χάνετε το χιούμορ σας.
Τον Ιανουάριο η χώρα έχασε 30.000 θέσεις εργασίας- ρεκόρ δεκαετίας. Η εκροή καταθέσεων τις τελευταίες 25 μέρες ήταν 2,5 δις. Όλα έχουν παγώσει. Η κρίση λοιπόν έχει τελειώσει μόνο για τους κρατικοδίαιτους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Πιστεύετε ότι είναι πιθανό να ζήσουμε ξανά το καλοκαίρι του 2015;
Αν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, ναι, θα γυρίσουμε σε ακόμη χειρότερες μέρες. 2,2 έως 3,1 δις θα χάσει η ελληνική οικονομία αν δεν κλείσει η αξιολόγηση λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής. Η κλεψύδρα ήδη αδειάζει.
Εσείς έχετε ερμηνεία γιατί καθυστερούν να κλείσουν την αξιολόγηση;
Ανικανότητα – ατολμία – ιδεοληψίες, είναι το τρίπτυχο. Όχι μόνο σήμερα αλλά και χθες. Γιατί δεν είναι μόνο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που καθυστερούν. Είχαμε και άλλοτε πολιτικούς που δεν έχουν δουλέψει ποτέ. Πολιτικούς που δειλιάζουν μπροστά στους κομματικούς στρατούς. Πολιτικούς που πιστεύουν ότι όλα είναι μπλα-μπλα θεωρίες. Απλώς οι σημερινοί το έχουν παρακάνει.
Αν τελικά κλείσει η αξιόλογη και έρθουν στη Βουλή τα νέα μέτρα, είναι διατεθειμένο το Ποτάμι να βάλει πλάτη σε περίπτωση απωλειών από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία;
Το Ποτάμι δεν είναι το back-up των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Άλλοι πιθανόν να είναι. Εμείς ψηφίζουμε με γνώμονα τις αρχές μας, τις επεξεργασμένες θέσεις μας και το συμφέρον του τόπου. Χάρες δεν κάνουμε σε κανέναν. Ούτε αριστερά ούτε δεξιά.
Πιστεύετε ότι στο πίσω μέρους του μυαλού του πρωθυπουργού υπάρχει – όπως γράφεται τελευταία – και το σενάριο της ρήξης και της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα;
Όχι δεν θεωρώ ότι σκέφτεται τη δραχμή. Αυτές τις σκέψεις τις εγκατέλειψαν το καλοκαίρι του ’15 όταν κατάλαβαν ότι αυτό θα θεωρηθεί έγκλημα και δεν θα συγχωρεθεί από τον ελληνικό λαό. Στο πίσω μέρος του μυαλού του κ. Τσίπρα υπάρχει μόνο η εξουσία. Και η εξουσία, για να διατηρηθεί, θέλει ευρώ.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Φίλης και ο κ. Παπαδόπουλος, ζητούν συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ. Το Ποτάμι εκτός. Η κυρία Γεννηματά μιλά για τη μεγάλη κεντροαριστερά. Το Ποτάμι εκτός. Η ΝΔ θεωρεί το ΠΑΣΟΚ στρατηγικό της σύμμαχο. Μήπως τελικά το Ποτάμι έχει χάσει το τρένο των ευκαιριών;
Όλα αυτά που λέτε είναι εναντίον μας; Γιατί εγώ νομίζω ότι είναι υπέρ μας. Δεν γινόμαστε πατερίτσες των παλιών κομμάτων. Κάναμε το Ποτάμι για να συγκρουστούμε με όλα αυτά που μας οδήγησαν στην οικονομική και πολιτική χρεοκοπία, δεν κάναμε το Ποτάμι για να κυνηγάμε τα τρένα με τις ευκαιρίες.
Οι δημοσκοπήσεις όμως σήμερα σας δείχνουν οριακά εκτός Βουλής. Αντέχει το Ποτάμι να κατέβει ξανά αυτόνομο στις εκλογές; Υπάρχει ήδη μια δημόσια πρόταση του Άδωνι Γεωργιάδη προς εσάς για συνεργασία. Μήπως την επανεξετάζετε;
Το Ποτάμι έχει δυνητική ψήφο γύρω στο 10%. Έχουμε δηλαδή μεγάλη δεξαμενή και αυτή θα μας στηρίξει όταν φτάσουμε στις εκλογές. Όσο για την ΝΔ, δεν μπορεί να γίνει σύγχρονο κόμμα εκ μεταγραφής. Πρέπει να προσπαθήσει μόνη της. Εμείς θα παραμείνουμε Ποτάμι.
Γιατί δεν συνεργάζεστε με το ΠΑΣΟΚ και την κυρία Γεννηματά ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεστε με την κυρία Διαμαντοπούλου, τον κ. Φλωρίδη, τον κ. Ραγκούση;
Οι τρεις που λέτε δημιούργησαν πολύ πρόσφατα μια κίνηση που επανέλαβε όλα αυτά που λέει το Ποτάμι εδώ και 3 χρόνια. Αν όχι όλα, τα περισσότερα. Η μια λύση ήταν να τους μηνύσουμε για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και η άλλη ήταν να συνεργαστούμε πολιτικά. Επιλέξαμε το δεύτερο.
Να περιμένουμε ότι σύντομα οι «τρεις» θα ενταχθούν στο Ποτάμι ή αυτό θα γίνει προεκλογικά;
Σας είπα, οι κουβέντες μαζί τους είναι πολιτικές, όχι οργανωτικές. Προφανώς όταν έρθει η ώρα θα βρούμε και ένα τρόπο να συμπορευθούμε. Το Ποτάμι παραμένει ένα ανοιχτό κόμμα. Και κάθε μέρα την πόρτα του περνούν συνεχώς νέα πρόσωπα. Τον Μάρτιο που κλείνουμε 3 χρόνια θα δείτε πολλούς από αυτούς στις γιορτές μας. Το Ποτάμι δεν είναι μόνο οι βουλευτές του. Είναι χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα. Είναι οι δυναμικές μειοψηφίες που μας υποστηρίζουν.
Έχετε μείνει όμως μόνο με 6 Βουλευτές. Πόσους ακόμη αντέχετε να χάσετε;
Ξέρετε ειδικά στην Ελλάδα, πολλές μάχες έχουν κερδηθεί από λίγους ανθρώπους. Και, τέλος πάντων, στο δικό μου αξιακό σύστημα το σημαντικότερο δεν είναι με πόσους άλλους πολεμάς, αλλά γιατί πολεμάς. Και τι προδίδεις αν πάψεις να πολεμάς.