Την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας υπέβαλε χθες ο κ. Νικόλαος Ματζάκος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση είχε ζητηθεί εδώ και μία εβδομάδα από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βασική αιτία για την οποία ζητήθηκε και τελικά υπεβλήθη η παραίτηση του κ. Ματζάκου ήταν η άποψη που είχαν διαμορφώσει τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και οι δανειστές ότι το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, για το οποίο ο παραιτηθείς πλέον γενικός γραμματέας ήταν αρμόδιος, δεν εκτελείτο με τους επιθυμητούς… γοργούς ρυθμούς.
Σύμφωνα, ωστόσο, με άλλες πληροφορίες, τέτοιο πρόβλημα δεν φαίνεται να υπήρξε επί της ουσίας, αλλά απλώς ο κ. Ματζάκος μεριμνούσε ώστε όλες οι διαδικασίες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας να ολοκληρώνονται χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, ως στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, έμπειρο σε θέματα δημόσιας περιουσίας (υπηρετεί στον τομέα αυτό πάνω από 40 χρόνια), φρόντιζε πάντοτε ώστε όλες οι μεγάλες συμφωνίες και συμβάσεις για την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων να είναι επωφελείς για το Δημόσιο.
Ο κ. Ματζάκος προήδρευε στις συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΔΠ), στο οποίο είναι μέλη άλλοι 10 γενικοί γραμματείς υπουργείων συναρμοδίων για την υλοποίηση προγραμμάτων αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου.
Το Συμβούλιο αυτό έχει συσταθεί με το άρθρο 16 του ν. 3986/2011 και έχει ως έργο την παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και την παροχή εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων κατά την έκδοση των επιμέρους πράξεων που προβλέπονται για την υλοποίηση των σχετικών σχεδίων.
O κ. Ματζάκος, ως πρόεδρος του Συμβουλίου αυτού, κατάφερε να αποτρέψει την ενσωμάτωση σημαντικών μνημείων του αρχαίου πολιτισμού της χώρας μας (αρχαιολογικών ζωνών τύπου Α’) σε δημόσιες εκτάσεις που προορίζονταν για πώληση σε ιδιώτες επενδυτές, προστατεύοντας πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Ωστόσο, φαίνεται ότι όλες αυτές οι ενέργειες του κ. Ματζάκου δυσαρέστησαν αρκετούς υποψήφιους «επενδυτές». Οι δυσαρέσκειες αυτές φαίνεται ότι «μεταφέρθηκαν» στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο ως … κατηγορίες για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και η διαδικασία εξαναγκασμού σε παραίτηση δρομολογήθηκε.
Γ.Π.
Από τον «Παράτυπο» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου