Η Ελλάδα προστατεύει και θωρακίζει τα σύνορά της και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο και πιο αποφασιστικά στη βάση της έμπρακτης αλληλεγγύης. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Παράλληλα, τονίζει το πρωτοποριακό σχέδιο αντιμετώπισης του trafficking με την εκπαίδευση των εργαζομένων, αλλά και την πρόοδο που έχει γίνει στον εμβολιασμό εντός των προσφυγικών δομών.
Εχουμε μια νέα μεταναστευτική κρίση προ των πυλών. Ποιες είναι οι κινήσεις της Ελλάδας για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση;
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση προστασίας συνόρων εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Με πολύ καλά και ορατά αποτελέσματα. Οι ροές έχουν μειωθεί, το ίδιο και ο αριθμός των δομών φιλοξενίας. Η φύλαξη των συνόρων αποτελεί καθαρά πολιτική απόφαση με σκοπό τη διασφάλιση της εθνικής μας ασφάλειας. Χωρίς αμφιβολία, οι δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν απαιτούν εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας των συνόρων μας. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο, οι υπουργοί Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκαν τον Εβρο συνοδευόμενοι από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΕΛ.ΑΣ., στα θαλάσσια σύνορά μας λαμβάνονται όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα. Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί και με το παραπάνω στο ανθρωπιστικό της καθήκον, περιθώρια για νέες μαζικές αφίξεις δεν υπάρχουν. Το έχουμε καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση. Πολύ περισσότερο που οι Ευρωπαίοι έχουν δει με τα μάτια τους τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν θα επιτρέψουμε επανάληψη μεταναστευτικού ρεύματος και την εκ μέρους της Τουρκίας προσχηματική εκμετάλλευση των γεγονότων στο Αφγανιστάν.
Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και στήριξη από την Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο;
Η Ελλάδα θέτει συνεχώς τα ζητήματα αυτά τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στα συμβούλια υπουργών. Η Ε.Ε. οφείλει να αναπτύξει μια συγκροτημένη πολιτική και να αντιμετωπίσει παλιά και νέα προβλήματα με συντεταγμένο και ενιαίο τρόπο στη βάση της αλληλεγγύης. Χωρίς αμφιβολία, η Ευρώπη βοηθά οικονομικά όσον αφορά στη φύλαξη των συνόρων. Ωστόσο, απαιτείται μεγαλύτερη και πιο αποφασιστική εμπλοκή της. Κυρίως, πρέπει να αφεθεί ο FRONTEX να ανταποκριθεί στην αποστολή του, χωρίς να λοιδορείται και να κατηγορείται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πατρίδα μας έχει θέσει σε επιφυλακή το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του υγειονομικού προσωπικού, δηλαδή το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Καμιά άλλη χώρα δεν έχει βρεθεί στη θέση να αντιμετωπίσει τόσο πολλές κρίσεις συγχρόνως.
Τον τελευταίο χρόνο έγινε αλματώδης πρόοδος στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, με μεγάλη αποσυμφόρηση των νησιών. Φοβάστε ένα πισωγύρισμα;
Οι κίνδυνοι υπάρχουν πάντα. Κυρίως, λόγω της συμπεριφοράς των γειτόνων μας. Περιθώρια για πισωγύρισμα δεν υπάρχουν. Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας είναι η φύλαξη των συνόρων μας. Κανείς σ’ αυτήν τη χώρα δεν θέλει να δει να επαναλαμβάνεται το χάος του 2015 και το αίσχος της Ειδομένης, όταν με ευρωπαϊκή απόφαση μας έκλεισαν τα βόρεια σύνορα. Ηταν αυτή η πρώτη απόφαση αυτοεγκλωβισμού που έλαβε ποτέ κυβέρνηση – η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα υπάρξει αλλαγή στην πολιτική ασύλου με ειδική μέριμνα για τους Αφγανούς που εργάστηκαν για τα κράτη-μέλη και την Ε.Ε.;
Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Πολιτική ασύλου δεν χρειάζεται να αλλάξουμε. Οι συνεργάτες των δυτικών δυνάμεων ήδη μεταφέρονται σε διάφορες χώρες με ευθύνη των υπουργείων των Εξωτερικών και λαμβάνουν την προστασία που απαιτείται. Πρόκειται για την οφειλόμενη στοχευμένη προστασία.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Πώς βλέπετε τη μέχρι στιγμής στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στις απόψεις της. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις και ανακοινώσεις τους, ειδικά από την ανακοίνωση του Τμήματος Προσφυγικής – Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Εφτασαν στο σημείο να μιλήσουν για… «ΚΥΣΕΑ απανθρωπιάς»! Είναι προφανές τι θα συνέβαινε αν βρίσκονταν στην κυβέρνηση. Μας το λένε! Το διακηρύσσουν! Με τη διαφορά ότι το χάος δεν βοηθά εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη προστασίας. Και δεν νομίζω να ήταν ανθρωπιστικές οι συνθήκες στην Ειδομένη, τις οποίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και επ’ αυτού δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Και, επιτέλους, ας μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ τι θέλει! Γιατί, αν θέλουν επανάληψη αυτών που οι ίδιοι προκάλεσαν, λυπάμαι, αλλά θα τους απογοητεύσουμε.
Πώς προχωρά ο εμβολιασμός προσφύγων και μεταναστών;
Οι πρόσφυγες, όσοι δηλαδή έχουν λάβει τη διεθνή προστασία, που διαμένουν εκτός δομών εμβολιάζονται με τον τρόπο που εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός. Οσον αφορά σε εκείνους που διαμένουν σε δομές, τα στοιχεία που τηρεί η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο είναι τα ακόλουθα:
Επί γενικού συνόλου 26.532 ατόμων, έχουμε 9.147 φιλοξενουμένους κάτω των 15 ετών. Οι νοσήσαντες είναι 2.176. Εχουν εμβολιαστεί 2.682. Εχουν δηλώσει πρόθεση να εμβολιαστούν 4.417. Οι εμβολιασμοί προχωρούν και σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των εργατών γης.
Τι προβλέπει το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του trafficking;
Πρόκειται για ένα διεθνές, διασυνοριακό, αλλά και κρυφό έγκλημα. Ολοι έχουν συμφωνήσει πως η μεταναστευτική κρίση έχει δημιουργήσει ένα νέο πεδίο δράσης των διακινητών και προαγωγών. Παλαιότερα, οι εγκληματίες αυτοί έφερναν κοπέλες από τις πρώην ανατολικές χώρες. Τώρα, βρίσκουν τα θύματά τους χωρίς να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους. Μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστριών. Εχουμε, λοιπόν, σε συνεργασία με τον εθνικό εισηγητή κ. Ηρακλή Μοσκώφ, ετοιμάσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων. Βασικός κορμός του σχεδίου είναι η εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν τους θύτες και τα θύματά τους. Ξέρετε, πολλές φορές, βλέπει κανείς κάτι -μια κοπέλα να συνοδεύεται από κάποιον που κρατά τα χαρτιά της-αλλά δεν ξέρει πώς να αντιδράσει, πού να απευθυνθεί, πώς να καταγγείλει. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου φθάνουν στα νησιά ζευγάρια που δηλώνουν ζευγάρια αλλά δεν είναι. Είναι ο εκμεταλλευτής και το θύμα του. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να δώσουμε και αυτήν τη μάχη. Μην ξεχνάμε πως η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που συνεστήθη με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κέρδισε μια μεγάλη μάχη, με την Ελλάδα να γίνεται πρότυπο για όλο τον κόσμο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter