Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, το πρωί, ο κ. Βίτσας συμπλήρωσε, ότι «αυτό θα διευκολύνει τα τεχνικά κλιμάκια που θα έρθουν στην Αθήνα, ώστε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα να διαμορφώσουμε το οριστικό σχέδιο που θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση».
Επίσης προσέθεσε: «Κρατάω το εξής πολύ θετικό γεγονός, ότι άνοιξαν τα πολύ τελευταία βήματα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει για εμάς, για την Ελλάδα, ότι συγχρόνως μπαίνουμε και στη διαδικασία, η οποία έχει να κάνει με τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος. Έχει να κάνει με την ποσοτική χαλάρωση. Άρα, δημιουργείται ένα πεδίο ασφαλείας για την κίνηση της οικονομίας και μπορούμε να σχεδιάζουμε με καλύτερες ανάσες, όπως κάνει ένας δρομέας αντοχής, βήματα τόσο για την ανασυγκρότηση της χώρας σε παραγωγικό επίπεδο, όσο και για το κοινωνικό κράτος».
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Μίλησε για επιτυχία της διαπραγματευτικής Ομάδας, καθώς, όπως είπε, «δεν θα προστεθεί στη συζήτηση που γίνεται για την περίοδο από 1/1/2019 και μετά, ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας για την ελληνική κοινωνία. Αυτό επιτυγχάνεται από το γεγονός, ότι οποιαδήποτε μέτρα περιοριστικού δημοσιονομικού χαρακτήρα θεσμοθετηθούν από τώρα για την 1/1/2019, θα ακολουθούνται και από αντισταθμιστικά αντίστοιχου χαρακτήρα».
Για τη ΝΔ και τη στάση της ανέφερε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση. Ο κ. Μητσοτάκης, ως αρχηγός της ΝΔ, με το αίτημά του για εκλογές και τίποτα άλλο, έχει μπλέξει σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, γιατί δεν μπορεί να το δικαιολογήσει με μια σοβαρή πρόταση για τη χώρα και έχει μπλέξει πάνω στο γεγονός, ότι για να αποκτήσει βάση δικαιολογεί την πολιτική που έφερε την παράταξή του στην αντιπολίτευση και κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι ο ελληνικός λαός καταδίκασε αυτή την πολιτική. Αυτό, ίσως, το επόμενο χρονικό διάστημα, να έχει διάφορες διεργασίες και διαδικασίες, ακόμα και μέσα στην ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση».
Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα είπε: «Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα. Εγώ βρίσκω ότι επικοινωνιακά και σε λιγότερο χαμηλό πρακτικό επίπεδο, η φίλη και σύμμαχος χώρα, διαμορφώνει τους όρους μιας υποβόσκουσας έντασης. Αυτό δεν είναι καλό. Μπορεί να προσπαθεί με αυτό τον τρόπο, γιατί πηγαίνουν και σε δημοψήφισμα, να λύσει εσωτερικά της ζητήματα ή να χτυπάει προς τα εδώ κοιτώντας προς τα ανατολικά της. Αυτό δεν είναι καλό και για τις σχέσεις των χωρών, αλλά και για την ίδια την Τουρκία.
Όσον αφορά εμάς, αυτό σημαίνει μια προετοιμασία, που υπό κανονικές συνθήκες θα την έλεγα υπερβάλλουσα. Αυτό σημαίνει κινήσεις από τη δική μας την πλευρά, ώστε να διατηρούμε σε υψηλό επίπεδο την αποτρεπτική μας δύναμη, που έχουν και κόστος».