Ειδικότερα, η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το ύψος των μέτρων αλλά και τη διάρκεια κατά την οποία θα πρέπει η Ελλάδα να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
Στο τραπέζι
Πηγή της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ανέφερε την Παρασκευή ότι το συνολικό ποσό θα μπορούσε τελικά να είναι ελαφρώς χαμηλότερο του 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση των θεσμών τα μέτρα να νομοθετηθούν σε δύο δόσεις, η πρώτη τώρα και η δεύτερη το 2019, εάν κριθεί αναγκαίο, ωστόσο και της δεύτερης δόσης τα μέτρα θα πρέπει να μπουν από τώρα σε έναν ενισχυμένο, σε σχέση με το σημερινό, δημοσιονομικό κόφτη. Η μείωση του αφορολογήτου θα αποφασιστεί και θα νομοθετηθεί τώρα, ενώ παίζεται το συνταξιοδοτικό (κατάργηση προσωπικής διαφοράς) να αποφασιστεί επί της αρχής τώρα και να συμπεριληφθεί στον ενισχυμένο κόφτη, αλλά η νομοθέτηση να γίνει το 2019, εάν κριθεί αναγκαίο.
Σχετικά με τη διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, το Βερολίνο ζητάει 10 χρόνια, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προτείνει 5 χρόνια και η κυβέρνηση ζητάει να γίνουν 3 χρόνια.
Τι δίνουν…
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Αναφορικά με τα ανταλλάγματα, οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί λόγω των εκλογών στις χώρες τους δεν θέλουν από τώρα λεπτομερή εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που ζητούν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και φυσικά η κυβέρνηση. Το περισσότερο που θα μπορούσαν να δεχθούν τώρα, στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας, είναι να δώσουν μια ισχυρή πολιτική διαβεβαίωση πως τα μέτρα θα ληφθούν το 2018 στη βάση των αποφάσεων του Εurogroup του Μαΐου και του Δεκεμβρίου 2016. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα τα χρειάζεται το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, όταν έρθει η στιγμή να αποφασίσει τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα, ενώ τα χρειάζεται και η ΕΚΤ προκειμένου να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η κυβέρνηση ζητάει να πάρει και μια ρητή δέσμευση από τους δανειστές ότι, σε περίπτωση υπεραπόδοσης σε σχέση με τα πλεονάσματα, το επιπλέον ποσό θα διατεθεί για ενίσχυση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και για μέτρα αναπτυξιακά.
Χρονοδιάγραμμα
Εάν αποφασιστεί σήμερα η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα, η δεύτερη αξιολόγηση θα μπορούσε να συμφωνηθεί τόσο σε τεχνικό επίπεδο (θεσμοί-κυβέρνηση) όσο και σε πολιτικό επίπεδο στη συνεδρίαση του Εurogroup της 20ής Μαρτίου. Αλλά ακόμη κι αν η τελική απόφαση ληφθεί στο Εurogroup της 7ης Απριλίου, πάλι προλαβαίνει η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αφού η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 27 Απριλίου.
Με άλλα λόγια, το ζητούμενο είναι να «ξεμπλοκάρει» σήμερα η διαδικασία και να επιστρέψουν οι θεσμοί τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Στη συνέχεια τα πράγματα απλουστεύουν. Η συμφωνία θα συνοδεύεται από προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, ώστε να πάρει και τη δόση, η οποία συνολικά εκτιμάται ότι θα ανέρχεται περίπου σε 10 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει και πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου