Τόσο η πρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου όσα και τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών συμφώνησαν ότι πρέπει να έχουν γνώση του πορίσματος, ενόψει και της κατάθεσης νομοσχεδίου από το υπουργείου Πολιτισμού που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, ένα κρίσιμο και πολύ σοβαρό θέμα, τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους χρήστες, όπως τόνισαν.
Σημειώνεται ότι στο πόρισμα των ορκωτών λογιστών που έκαναν τον διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά της ΑΕΠΙ, αναφέρονται σκάνδαλα εκατομμυρίων που είχαν στηθεί σε βάρος των δημιουργών αλλά και των χρηστών.
Στον εισαγγελέα η υπόθεση
Το σχετικό πόρισμα αποστέλλεται στον εισαγγελέα προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, μετά από πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου. Ταυτόχρονα επισπεύδεται η διαδικασία κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα, που βρίσκεται ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Να θυμίσουμε ότι το πόρισμα καταθέτει στοιχεία που αποκαλύπτουν αληθινό πάρτι εκατομμυρίων που είχε στηθεί σε βάρος των δημιουργών, αλλά και των χρηστών. Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς μέλους του Δ.Σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο!
Έντονη ενόχληση στην Κύπρο για τις δηλώσεις Σαμαρά: «Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Σε δηλώσεις τους χθες στον «Ε.Τ.» κορυφαίοι δημιουργοί της παλιότερης και της νεότερης γενιάς, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης, καυτηρίασαν το θέμα των υπέρογκων μισθών, τους οποίους χαρακτήρισαν «σκάνδαλο».
Επίσης, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, η ΑΕΠΙ εμφανίζεται να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα αυτά έχουν βεβαίως εισπραχθεί από χρήστες μουσικής, αλλά δεν έχουν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και μάλιστα ήταν αδύνατον να αναλυθούν λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα κεφάλαια της εταιρίας ήταν αρνητικά από το 2011 τουλάχιστον και το 2014 η αρνητική καθαρή θέση προσέγγισε τα 20 εκατ. ευρώ (19,9 εκατ. ευρώ).
Το πόρισμα θέτει θέμα ανικανότητας συνέχισης της λειτουργίας της εταιρίας και μη βιωσιμότητάς της με τον τρόπο τουλάχιστον που λειτουργεί ως σήμερα. Το θέμα του μέλλοντος της εταιρίας απασχόλησε τις τελευταίες ημέρες και πολλούς δημιουργούς. Ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος ζήτησε μάλιστα την παρέμβαση του πρωθυπουργού, θίγοντας τη σοβαρότητα του θέματος για τους δημιουργούς.