Ενα χρόνο και τρεις μήνες από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, πιεζόμενος και από το κόμμα του που τον κατηγορούσε για αναποτελεσματική αντιπολίτευση, ο Γ. Παπανδρέου κάνει την πρώτη του αναφορά -έμμεση ακόμα- στην ανάγκη πρόωρων εκλογών.
Απαντώντας, ο Κ. Καραμανλής του απαντά με το γνωστό γνωμικό «λαγός τη φτέρη κούναγε, κακό της κεφαλής του». Ο αναλύσεις των εφημερίδων την άλλη μέρα επικέντρωναν στο ότι ο τότε πρωθυπουργός, απαντώντας στον πολιτικό του αντίπαλο, επιβεβαίωσε ότι σκέπτεται τις πρόωρες εκλογές. Για την ιστορία, ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να κάνει εκλογές δύο χρόνια και τρεις μήνες μετά, στις 10 Οκτωβρίου του 2007, τις οποίες και κέρδισε.
Στο ίδιο έργο θεατές
Δεκαέξι χρόνια μετά, η πολιτική σκηνή ξαναζεί το ίδιο έργο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ελέγχεται από τους συντρόφους, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματός του ότι ασκεί αναποτελεσματική αντιπολίτευση απέναντι σε έναν ισχυρό πρωθυπουργό. Δύο χρόνια μετά τις εκλογές και ενώ τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Ν.Δ. διατηρούν πολύ μεγάλες διαφορές τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, ο κ. Τσίπρας πιέζεται να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Το επιχείρημα όλων αυτών που το ζητούν είναι ότι εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ζητά πρόωρες εκλογές, όλα τα επιχειρήματα περί καταστροφικής πορείας της χώρας, περί ανίκανης κυβέρνησης και πρωθυπουργού που «δεν κάνει», πάνε στράφι, δεν πείθουν, είναι μία τρύπα στο νερό.
Κάθε φορά που είναι να παρέμβει ο κ. Τσίπρας, κυρίως όταν είναι να μιλήσει στη Βουλή, βγαίνουν οι σχετικές «διαρροές» ότι θα ζητήσει πρόωρες εκλογές. Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν το αποφασίζει. Οι φήμες είχαν φουντώσει και πριν από την ομιλία-κλείσιμο του κ. Τσίπρα στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη. Και πάλι, όμως, ο κ. Τσίπρας δεν συνόδεψε τη σφοδρή και μηδενιστική κριτική κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης με αίτημα για πρόωρες εκλογές.
Δύο γραμμές
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όπως με την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα εμβόλια, τις μεταρρυθμίσεις, τις αλλαγές στην οικονομία και την εργασία, ο ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα των πολιτικών εξελίξεων έχει δύο γραμμές.
Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη κοντά του λένε ότι πιστεύουν με βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. «Μα εφόσον το πιστεύετε με τόση σιγουριά, γιατί ο Τσίπρας δεν ζητά πρόωρες εκλογές να βγει και μπροστά;» είναι η ερώτηση. «Θα το κάνει. Αλλά θα κρίνει ο ίδιος πότε. Και θα το κάνει μέσα στη Βουλή. Οχι αλλού» είναι η απάντηση των αρμοδίων. Η Κουμουνδούρου και το επιτελείο του κ. Τσίπρα λένε ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν πάει καλά και αυτό φαίνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Ενδεικτικά παραπέμπουν στην τελευταία έρευνα της εταιρίας MRB (Τάσεις Ιούνιος, 2021) όπου στο ερώτημα ποιο κόμμα δεν θέλετε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον σχεδόν στα ίδια, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 η Ν.Δ. υπολειπόταν του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και τον Ιούνιο του 2020 περίπου δέκα. «Και το γεγονός ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είστε τόσο χαμηλά; Παντού; Δεν σας προβληματίζει;». «Πρώτα χάνει η κυβέρνηση και μετά κερδίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτά δεν γίνονται ταυτόχρονα» απαντούν.
«Καταπέλτης» η εσωκομματική αντιπολίτευση
Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και της «Ομπρέλας», από την άλλη πλευρά, θεωρούν την ανάλυση των «προεδρικών» για τις πρόωρες εκλογές «ρηχή» και λένε ότι υπηρετεί τον στόχο του κ. Τσίπρα να κρατά το κόμμα «όμηρο» ενός δήθεν προεκλογικού κλίματος και παράλληλα να μην απαντά για τον χρόνο του συνεδρίου.
Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα και το επιτελείο του, πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές όσο πιο αργά μπορεί. Και όχι μόνο επειδή, όπως λένε, όσο διαρκεί η πανδημία είναι λογικό να περιμένει.
Κικίλιας: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας είναι ένας σοβαρός, μετρημένος και ενωτικός πολιτικός
Υποστηρίζουν ότι η πολιτική και δημοσκοπική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης δεν οφείλεται σε αυτό που χαρακτηρίζει ο κ. Τσίπρας «μιντιακή υπεροπλία» της Νέας Δημοκρατίας, για να αποφεύγει τις … κακοτοπιές και τις ευθύνες του. Και θεωρούν ότι πέραν της αυτονόητης συσπείρωσης της κοινωνίας γύρω από την κυβέρνηση την περίοδο της κρίσης της πανδημίας, άλλοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. δεν απειλούνται από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πραγματική εικόνα
Σε αντίθεση λοιπόν με την «πολάκεια» επίσημη θέση του κ. Τσίπρα και της Κουμουνδούρου περί κατασκευασμένης, μιντιακής και όχι πολιτικής υπεροχής της Ν.Δ., εκτιμούν ότι η εικόνα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, είναι πραγματική. Θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει διαψεύσει ως τώρα κάποια μείζονα ή ελάσσονα προεκλογική του δέσμευση, ενώ δεν αυξάνει φόρους και δεν εφαρμόζει περιοριστικές πολιτικές, κάτι που θα προκαλούσε άμεση φθορά και στον ίδιο και στην κυβέρνηση.
Η μόνη προεκλογική δέσμευση για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που διαψεύστηκε, λένε, διαψεύστηκε λόγω πανδημικής κρίσης και όχι λόγω κυβερνητικών λαθών.
Λένε ακόμα ότι η κριτική περί ανέτοιμης κρατικής μηχανής στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν έπιασε επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δύσκολη ώρα προτίμησε ένα κράτος-πρωταγωνιστή στην υγειονομική κρίση από ένα κράτος-αρωγό, διεισδύοντας στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Λένε επίσης, ότι βασικές κυβερνητικές επιλογές, όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση του κράτους και η απλοποίηση διαδικασιών που επί πολλά χρόνια αποτελούσαν βραχνά και αιτία αποστασιοποίησης, έβαλαν και συνεχίζουν να βάζουν αθόρυβα στο πολιτικό παιχνίδι για λογαριασμό της κυβέρνησης -και όχι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παραμένει στα «τσιτάτα» και τις «κορώνες»- τις παραγωγικές ηλικίες 35-55. Και αυτό, λένε, όπως και άλλες κυβερνητικές επιλογές, όπως οι αλλαγές στην Παιδεία, μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό ή τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, δεν έχουν αξιολογηθεί σωστά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτοί λοιπόν αφενός υποστηρίζουν ότι για όλα αυτά αλλά και για έναν ακόμα πολύ σημαντικό λόγο, τη διαχείριση του ευρωπαϊκού πακέτου των περίπου 70 δισ. ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές όσο πιο αργά μπορεί. Και δεν έχει όπως λένε, κανένα πραγματικό πολιτικό λόγο να κάνει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, όπως πιστεύουν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter