«Ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες η κατασκευή νέων δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο, είναι σχεδόν έτοιμα τα κέντρα ακριβώς όπως τα είχαμε περιγράψει και στα τρία νησιά », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφορικά με τις νέες δομές.
«Έχει προκηρυχτεί ο διαγωνισμός και είναι σε εξέλιξη για τη για Χίο, τη Λέσβο και την αναβάθμιση του Φυλακίου που ελπίζουμε ο διαγωνισμός να τελειώσει τις επόμενες εβδομάδες ώστε να ξεκινήσουν εντός του έτους τα έργα και εκεί. Άρα μέσα στο 2022 θα έχει ολοκληρωθεί αυτό που ονομάζουμε εθνικό σύστημα πρώτης υποδοχής με κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα», διευκρίνισε ο υπουργός.
Αναφορικά με την Σύνοδο Κορυφής και τα χρήματα που θα δοθούν στην Τουρκία για το μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, η Ευρώπη στηρίζει την Τουρκία για να στηρίξει την ΕΕ και για να μην έχουμε ροές προς την Ευρώπη.
«Η αλήθεια είναι ότι στα ελληνικά νησιά το τελευταίο 12μηνο η μείωση είναι 96% σε σχέση με το προηγούμενο. Δηλαδή το τελευταίο 12μηνο στα ελληνικά νησιά έχουνε μπει 2.300 αντί 63.000 που είχανε μπει στο προηγούμενο 12μηνο. Άρα υπάρχει μια πολύ μεγάλη μείωση ροών αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία εφαρμόζει πλήρως την κοινή δήλωση του 2016», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στο θέμα των επιστροφών για παράδειγμα ενώ δέχτηκε επιστροφές στις αρχές του 2020 μετά τον Μάρτιο του ’20 επικαλούμενη την πανδημία, ίσως δικαιολογημένα στην αρχή σίγουρα αδικαιολόγητα σήμερα η Τουρκία δεν αποδέχεται την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Η θέση της Ελλάδας εδώ και μήνες είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτή η κοινή δήλωση από όλους, και η Ευρώπη να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις που αυτό βοηθάει τη χώρα μας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης και η Τουρκία να αναλάβει τις δύο δικές της υποχρεώσεις και νομίζω ότι πλέον η ΕΕ είναι πολύ πιο επιφυλακτική και αυτή η λογική της διαρκής παρακολούθησης της εφαρμογής νομίζω πλέον είναι πιο δεδομένη από την πλευρά της ΕΕ για να συνεχίσουν και να ολοκληρωθούν οι εκταμιεύσεις τους επόμενους μήνες και χρόνια», επισήμανε μεταξύ άλλων.
Σύνοδος Κορυφής: Γιατί οι Βρυξέλλες έβαλαν φρένο στα Σκόπια - Ποια τα μηνύματα του Μητσοτάκη
«Αυτή τη στιγμή περίπου ο 20% των διαμένοντων σε δομές φιλοξενίας στα νησιά μας είναι προς επιστροφή, είναι ένα θέμα το οποίο θα επαναφέρει η Ελλάδα. Θέλω να πιστεύω και μετά τη χθεσινή απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, μετά την επίσκεψη Φον ντερ Λαιν και Μισέλ στην Άγκυρα όπου ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να θεμελιώσει και να ισχυροποιήσει τη θετική ατζέντα που φαίνεται ότι στην παρούσα φάση και η Τουρκία επιδιώκει», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Αυτή τη στιγμή από τους 7000 που βρίσκονται στα νησιά μας το 20% είναι προς επιστροφή, είναι αυτοί οι 1450. Να σημειώσω ότι τον Ιανουάριο του 2020 είχαν 42.000 άτομα να μένουν σε 5 νησιά ο αριθμός αυτός σήμερα έχει μειωθεί σε 7.000. Άρα πλέον έχουμε πετύχει την αποσυμφόρηση των νησιών μας και χθες καταφέραμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση στο Eurogroup και τη βοήθεια της ευρωπαϊκής επιτροπής να μονιμοποιήσουμε το ΦΠΑ σε αυτά τα 5 νησιά του Αιγαίου που σήκωσαν το βάρος της κρίσης», σημείωσε επεξηγηματικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Είναι δεδομένο ότι η χώρα μας θα αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες μ τα θέμα είναι οι ροές να είναι πολύ περιορισμένες και να μην να επηρεάζουν όπως μας επηρέαζαν το 2015 αλλά δεν μπορεί κανείς να πιστεύει ότι δεν θα υπάρχουν μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες. Το θέμα πλεόν είναι να μην έχεις πίεση στα νησιά για παράδειγμα η Λέρος έχει μια δομή χωρητικότητας 800 ατόμων, είχε φτάσει κάποια στιγμή να φιλοξενεί 1.600, σήμερα έχει 80 άτομα. Στην Κω είναι 78 άτομα, στη Χίο είναι 495 πλέον αυτή η πίεση που ξέραμε δεν υπάρχει», τόνισε ο κ. Μηταράκης.
Ερωτηθείς ποια νησιά δέχονται μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση, ο υπουργός απάντησε: «Είναι σχεδόν μηδενική σε όλα τα νησιά κατ’ ελάχιστον λίγο περισσότερο στη Λέσβο. Στη Λέσβο είχαμε 22 χιλιάδες άτομα στη Μόρια αυτή τη στιγμή έχουμε 4900, είναι το μόνο νησί που ακόμα υπάρχει ένας όγκος στη δομή φιλοξενίας αλλά η δομή έχει κατασκευαστεί για 8.000 θέσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συμφόρηση και πίεση. 1.000 άτομα είναι προς επιστροφή στην Τουρκία που είναι στη Λέσβο».
«Τους τελευταίους μήνες έχουνε φύγει από τη χώρα μας περισσότεροι πλέον από όσοι έρχονται, έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων σε σχέση με νέες αφίξεις», δήλωσε.
Για τον εμβολιασμό των μεταναστών και προσφύγων, ανέφερε: «Σε όλες τις δομές έχει πάει ειδικό συνεργείο του ΕΟΔΥ με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson. Έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι ήθελαν. Από τους 50 χιλιάδες ανθρώπους που μένουν σε δομές φιλοξενίας έχουμε 3 μόνο απώλειες ανθρώπινης ζωής από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα».
Αναφορικά με τις αιτήσεις ασύλου, ο υπουργός σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα υπόλοιπο 63 χιλιάδων αιτήσεων, πέρυσι εκδώσαμε 106 χιλιάδες αποφάσεις. Ο στόχος μας είναι στο τέλος του 2021 να μην έχουμε εκκρεμότητες ασύλου παρελθόντων ετών».
«Επισήμως στη χώρα μας έχουμε 50 χιλιαδες πρόσφυγες, ανεπισήμως πρέπει να είναι πολύ λιγότεροι γιατί επειδή αυτοί ανανεώνουν τα χαρτιά τους κάθε 3 χρόνια αν έχουνε φύγει δεν εμφανίζεται στη δικιά μας βάση δεδομένων, θα εμφανιστεί αν αυτοί στην τριετία δεν επανέλθουν για ανανέωση άρα θα δούμε πόσοι είναι συνολικά. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες είναι περίπου 50 χιλιάδες, οι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας είναι 63 χιλιάδες άρα συνολικά το μεταναστευτικό αφορά το 1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας», πρόσθεσε.
Για τον έλεγχο των ΜΚΟ, ο κ. Μηταράκης επισήμανε: «Ο έλεγχος έχει μεγάλο αποτέλεσμα, πάρα πολλές οργανώσεις που κινιόντουσαν στα νησιά τα προηγούμενα χρόνια έχουν φύγει από μόνες τους από την Ελλάδα. Θεωρώ ότι αυτή η νομοθεσία έκανε και μια αυτοκάθαρση του χώρου, έχουνε μείνει πολύ λιγότερες οργανώσεις απ’ όσες λειτουργούσανε. Προχωράει και έχουν πιστοποιηθεί αρκετοί Οργανισμοί και η Αστυνομία και το Λιμενικό σε διάφορες περιπτώσεις έχει ανοίξει και ποινικές δικογραφίες, σε αυτές τις περιπτώσεις που κάποιες ΜΚΟ εμπλέκονται και σε διακίνηση».
ΔΗΜ: Άρα εάν κάποια στιγμή έχουμε ξανά πρόβλημα θεωρείτε ότι δεν θα ξαναβρεθούμε μπροστά σε ένα πρόβλημα που αντιμετώπισαν τα νησιά μας μέχρι και το 2019-‘20. Μπορούμε να το ελέγξουμε;
«Μπορούμε να το ελέγξουμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, ποτέ δεν μπορείς να το ελέγξεις σε απόλυτο βαθμό. Είδατε και πέρυσι στον Έβρο ότι έχουμε την τεχνική ικανότητα και την αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού», απάντησε ο υπουργός.
«Θέλω να πιστεύω ότι το καλοκαίρι φέτος θα είναι πολύ πιο ήσυχο από προηγούμενα καλοκαίρια στο θέμα του μεταναστευτικού. Μέχρι στιγμής ο Ιούνιος εξελίσσεται πάρα πολύ ομαλά», κατέληξε.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μητσοτάκης: Όχι πρόσθετοι περιορισμοί αλλά επιτάχυνση των εμβολιασμών – Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για προνόμια
- Γλυκά Νερά: «Η συγγνώμη μου είναι πραγματική» λέει ο δολοφόνος της Καρολάιν μέσα από τη φυλακή
- Μονή Πετράκη: Ερωτήματα για χειροτονίες και μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση με το βιτριόλι
- Βιασμός στα Πετράλωνα: Χτύπαγε το κεφάλι του στον τοίχο ο Βούλγαρος όταν άκουσε για την προφυλάκισή του
- Sextortionscam: Προσοχή έτσι θα προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν – Τι πρέπει να κάνετε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter