– Οι χάρτες δεν είναι επικαιροποιημένοι και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, διότι δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες (ΥΔΟΜ) τα σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών και δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής γης.
– Οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων και εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα χαρακτηρίζοντάς τες αναδασωτέες και υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλλει ένσταση σε μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας.
– Δεν λειτουργούν τα αναγκαία από το νόμο γραφεία στήριξης σε ωράρια που να εξυπηρετούν τους πολίτες και ειδικά τους αγρότες που έχουν τα περισσότερα προβλήματα, ενώ οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές.
«Η πρόχειρη διαδικασία που ακολουθείται έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στις περιοχές που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες, είναι πλέον απολύτως απαραίτητο η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα ώστε να αντιμετωπιστούν έστω τώρα τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί», αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.
Ταυτόχρονα καλούν τον υπουργό να ενημερώσει σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε να επιλύσει τα παραπάνω προβλήματα προκειμένου η διαδικασία κύρωσης των Δασικών Χαρτών να μη μετατραπεί σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα και να ληφθούν τα κατάλληλα υποστηρικτικά μέτρα ενημέρωσης των πολιτών.