Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν «χαρακτήρισαν θετική την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων διαύλων επικοινωνίας ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της θετικής ατζέντας επί 25 σημείων στα οποία εργάζονται ήδη οι υφυπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και για τη συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID -19».
Όπως είπε η κ. Πελώνη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης με βάση την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα, επεσήμανε ότι η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Ε.Ε.
Ως προς το Κυπριακό, όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος «ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επί της αρχής απορριπτέα ενώ αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και στο κοινοτικό κεκτημένο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών».
«Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν»
«Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.
Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ότι έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι διμερείς δίαυλοι επικοινωνίας, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των κομμάτων για την ενημέρωσή τους.
Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού παραπομπής της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Ως προς τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, ο κ. Μητσοτάκης τον οποίο ενημέρωσε για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας, σημειώνοντας ότι αυτό επιτρέπει την άρση των περιορισμών για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Ερωτηθείσα σχετικά με την εμφάνιση της Εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι η Ελλάδα καλεί σε πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Για τον κορονοϊό
Αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να βελτιώνεται. Υπενθύμισε ότι ο δείκτης θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε στο 1,18% και ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων περιορίστηκε, για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου, κάτω από τα 1.000 κρούσματα ανά ημέρα.
Όπως συμπλήρωσε, σημαντική είναι και η μείωση των ασθενών και των διασωληνωμένων που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι πολίτες που δεν εμβολιάστηκαν. «Όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου το 92% των συμπολιτών μας άνω των 65 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν και το 98% όσων χάθηκαν λόγω κορονοϊού δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους» σημείωσε η κ. Πελώνη.
Όπως είπε «γίνεται έτσι προφανές πως για την προστασία της ζωής μας, για να διατηρήσουμε την ύφεση αυτή, για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε νέα έξαρση και για να πετύχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι, είναι ανάγκη να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη».
Ανέφερε επίσης ότι έχουν γίνει ήδη περισσότεροι από 6.938.000 εμβολιασμοί, έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση 4.274.000 πολίτες και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 2.831.000.
Υπενθύμισε εξάλλου ότι από αύριο Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 18 έως 24 ετών, τονίζοντας ότι «με το βήμα αυτό σηματοδοτείται η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό».
Ερωτηθείσα σχετικά με τη σύσταση για το εμβόλιο της AstraZeneca και την παλαιότερη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για «ξεστοκάρισμα», τόνισε ότι «εξακολουθούμε να θεωρούμε προσβλητική αυτή τη φρασεολογία».
Ζήτησε, δε, να μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα, τονίζοντας ότι η καλή επιδημιολογική εξέλιξη είναι μια κατάκτηση όσων δίνουν τη μάχη και όσων έχουν εμβολιαστεί.
Ως προς τις διευκολύνσεις για εμβολιασθέντες, ανέφερε ότι η πρόταση της επιτροπής βιοηθικής αναμένεται τις επόμενες ημέρες και η κυβέρνηση θα σταθμίσει όλες τις παραμέτρους.
Για τα εργασιακά
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, η κ. Πελώνη ανέφερε «γίνεται ήδη προφανές ότι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών εδράζονται σε ισχυρισμούς αβάσιμους και ψευδείς, ενώ αποσιωπούνται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που ικανοποιούν πάγια αιτήματα και σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας».
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων, όπως είπε:
- Άδεια πατρότητας 14 ημερών.
- Γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ.
- Άδεια φροντιστή 5 ημερών για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.
- Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
- Απαγόρευση απόλυσης πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του.
- Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.
- Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας.
- Επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου.
- Άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.
Ιδιαίτερης σημασίας, συνέχισε η κ. Πελώνη, είναι και οι διατάξεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στη εργασία. Προβλέπεται για το σκοπό αυτό υποχρέωση του εργοδότη να προλαμβάνει, να σταματά και να αντιμετωπίζει περιστατικά βίας ή παρενόχλησης, να ενημερώνει τους εργαζομένους σχετικά με τους κινδύνους, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, αλλά και να συντρέχει τις δημόσιες Αρχές κατά την εξέταση συναφών καταγγελιών.
Μείζονος σημασίας σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο είναι και οι μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της αγοράς εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών.
Όπως είπε, προβλέπεται για τον σκοπό αυτό -και άρχισε ήδη να προετοιμάζεται- η δημιουργία και εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας. Παράλληλα, αναβαθμίζεται η Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και θεσπίζεται το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην περίπτωση τηλεργασίας.
Η κ. Πελώνη ανέφερε ότι «στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις που βάζουν τέλος σε άδικες διακρίσεις για τους εργαζόμενους, ανάμεσα στις οποίες: Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξίσωσή της με εκείνη των υπαλλήλων. Τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία για τους απασχολούμενους σε delivery και courier. Και η απαγόρευση απόλυσης για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος».
«Στο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από παράνομες συμπεριφορές συνδικαλιστών που περιφρονούν τη Δικαιοσύνη και πλήττουν τους πολίτες» συνέχισε και συμπλήρωσε:
- Θεσπίζεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά την διάρκεια της απεργίας.
- Μπαίνει τέλος στις απεργίες και τις στάσεις εργασίας, οι οποίες ενώ κηρύσσονται παράνομες από τη Δικαιοσύνη επαναπροκηρύσσονται από δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο σωματείο.
- Αποδίδεται αστική ευθύνη στους συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν.
Στη Βουλή ο πρωθυπουργός την Τετάρτη – Συνάντηση με Φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη
Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή της κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού:
Αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας.
Στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμέ.
Την Πέμπτη, στις 9 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στη συνέχεια θα μετάσχουν από κοινού σε διαδραστική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοπάρτι ΑΠΘ: «Κινδυνεύει να χάσει το πόδι του» – Τι λέει η μητέρα του 23χρονου που παρασύρθηκε από μπουλντόζα
- Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 50χρονος βίαζε την ανήλικη ανηψιά του για 6 ολόκληρα χρόνια
- Γλυφάδα: Πάνω από 2.000 παιδιά στο πάρτι – Έκαψαν ομπρέλες, πέταξαν πέτρες στην Πυροσβεστική [βίντεο]
- Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν: Όλα όσα είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter