Ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους, ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης και τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποίησε με τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, «έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις για να υπάρξει ένα περίγραμμα συμφωνίας άμεσα, ώστε να μη χαθεί η προθεσμία της 20ης Φεβρουαρίου». Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση σε «θέματα αρχών», τονίζοντας ωστόσο πως η Αθήνα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επ’ άπειρον παράταση των διαπραγματεύσεων, καθώς ο βασικός στόχος είναι η χώρα να ενταχθεί σύντομα στην
ποσοτική χαλάρωση.
Επιπλέον, ανέφερε πως η Επιτροπή έχει αναλάβει ένα «σημαντικό υποβοηθητικό ρόλο», σημειώνοντας πως εάν η διαπραγμάτευση γινόταν μόνο με τους Ευρωπαίους, η αξιολόγηση θα είχε κλείσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τόνισε, δε, ότι «ο λόγος που δεν κλείνει η αξιολόγηση είναι η αμφιθυμία του ΔΝΤ» και οι «παράλογες απαιτήσεις» του να ανοίξουν θέματα που έχουν κλείσει σε προηγούμενη φάση, όπως το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στο Ευρωκοινοβούλιο με Έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά και με την ηγεσία των δυνάμεων της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς και στη συμμετοχή του ως παρατηρητή σε συνάντηση σοσιαλιστών υπουργών χωρών της Ε.Ε.. Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκε η «διαφαινόμενη αλλαγή» του συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη», σε συνέχεια της διάσπασης του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών και Κεντροδεξιάς.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Σε ό,τι αφορά την ελληνική θέση στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, που έχει ανοίξει ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι προωθεί την ενίσχυση των κοινωνικών και δημοκρατικών χαρακτηριστικών της οικονομικής διακυβέρνησης.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε, επίσης, πως σε συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, έθεσε το ζήτημα της κατάργησης των θεωρήσεων (βίζα) σύντομης διάρκειας για τους Τούρκους πολίτες, η οποία πρόκειται να πλήξει οικονομικά τα ήδη επιβαρυμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Όπως ανέφερε, το πιλοτικό πρόγραμμα που έληξε τον Οκτώβριο 2016, δεν ανανεώθηκε παρά τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, και δεδομένης της ευαισθησίας του ζητήματος, ζητήθηκε από τον Φ. Τίμερμανς να το επανεξετάσει.
Τέλος, ο Γ. Κατρούγκαλος συμμετείχε και σε συνέδριο στο Ευρωκοινοβούλιο που οργανώθηκε από το δίκτυο της Αριστεράς REALPE, με θέματα το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Στην παρέμβασή του, ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη φιλόξενη υποδοχή που επεφύλαξαν οι τοπικές κοινωνίες στην Ελλάδα στους πρόσφυγες, και στην διαρκή προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να εντάξει τους πρόσφυγες στον κοινωνικό ιστό. Υπογράμμισε ότι η λύση του προσφυγικού αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα, που θα πρέπει να λυθεί με βάση την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτικών εταίρων – αναφερόμενος δε, στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, τόνισε ότι η αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνονται οι χώρες πρώτης υποδοχής.