«Ο Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών και μάλιστα σε τέτοιες ώρες, είναι αδιανόητο να νομοθετείται σε δόσεις, χωρίς σχέδιο, χωρίς συνοχή, χωρίς ενιαία φιλοσοφία», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε:
«Είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα που έχουν πράγματι ανάγκη άμεσης ρύθμισης. Όμως, δεν είναι αυτά που συζητάμε σήμερα εδώ. Το μόνο που αντιλαμβάνομαι ότι είναι επείγον για την κυβέρνηση -διαβάζοντας αυτό το νομοσχέδιο- η εξασφάλιση “ημετέρων”. Αντί να φέρετε μια τάξη με ένα καθεστώς το οποίο θα εμπνεόταν από τις αρχές της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης, προωθούνται διατάξεις που διχάζουν τελικά τους κλάδους του υπουργείου».
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Ο κ. Κουμουτσάκος, υποστήριξε ακόμα, ότι η δημιουργία του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού είναι «εμφανής απόπειρα υποβάθμισης του Διπλωματικού Κλάδου, προς όφελος διαφόρων πανεπιστημιακών και εμπειρογνωμόνων», ενώ προσέθεσε:
«Μη βιαστείτε να διαστρεβλώσετε αυτή τη θέση μας. Εμείς λέμε “ναι” σε ένα υπουργείο Εξωτερικών με εμπειρογνώμονες, όμως λέμε “όχι” σε ένα υπουργείο εμπειρογνωμόνων με περιθωριοποιημένους τους διπλωμάτες».
Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε και για το Επιστημονικό Συμβούλιο λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αν μίλησα για εμφανή προσπάθεια κάλυψης θέσεων από “ημετέρους” για το ΚΑΣ, εδώ θα μιλήσω για μια εξόφθαλμη επιχείρηση υποβάθμισης της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας. Και όχι μόνον υποβάθμισης, αλλά και περιθωριοποίησης και απαξίωσης μιας υπηρεσίας που έχει ιστορικά συμβάλει τα μέγιστα στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και στη νομική τους θεμελίωση».