ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Μεταρρυθμίσεις με ορίζοντα τετραετίας

Η κυβέρνηση επιστρέφει στη μεσαία τάξη όσα έχασε επί ΣΥΡΙΖΑ

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Με ορίζοντα τετραετίας και με σταθερό κεντρώο προσανατολισμό η κυβέρνηση αλλάζει την ατζέντα, με το άνοιγμα της κοινωνίας και του τουρισμού.

Η ώρα των σημαντικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με το Μ. Μαξίμου, έρχεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την υποχώρηση της πανδημίας και τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει νωρίτερα περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους 7,5-7,9 δισ. ευρώ, αντί των 4 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί. Αυτά τα χρήματα θα γίνουν επενδύσεις με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη ανάπτυξη. Φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης, με τα νέα δεδομένα, αναμένεται να φτάσει στο τέλος του έτους το 4,1% και του χρόνου να ανέβει στο 6%.

Ολοκλήρωση 4ετίας

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την εξάντληση της τετραετίας κι όπως είπε ο Θ. Λιβάνιος προχθές και στο Φόρουμ των Δελφών, μπροστά μας «έχουμε δυο και πλέον χρόνια σκληρής δουλειάς». Ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις που δέχεται από ορισμένους συνεργάτες του, έχει αποφασίσει ότι η εξάντληση της τετραετίας θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δείξει ένα ολοκληρωμένο έργο 4 χρόνων. Το οποίο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγεί σε ένα ετεροβαρές αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να προεξοφλήσει και το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023.

Προς τούτο η κυβέρνηση ανεβάζει στροφές στις μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη διαφορά της κεντρώας και ρεαλιστικής προσέγγισης της Ν.Δ. με την αγκυλωμένη και παρωχημένη μάχη οπισθοφυλακών που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής συνδικαλιστές της προηγούμενης εικοσαετίας, όπως οι Ν. Φωτόπουλος και Γ. Καλφαγιάννης.

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο άμα τη εμφανίσει του κατέρριψε όλους τους καταστροφολογικούς ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί «κατάργησης του 8ωρου», «εργασιακού μεσαίωνα» και «γαλέρας», είναι ακριβώς το ίδιο πλαίσιο που ισχύει στη Γαλλία ή την Ισπανία και δεν θεωρείται «υπόδειγμα νεοφιλελευθερισμού».

Το αντίθετο μάλιστα, καθώς ενισχύει και εγγυάται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις σύγχρονες συνθήκες του Διαδικτύου, της τηλεργασίας, του gig economy και του δικαιώματος κάθε εργαζομένου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας του. Παράλληλα, αναμένεται να ενταθεί η περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους, που θα κάνει ακόμα πιο εύκολη τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, και η ολοκλήρωση των εμβολιασμών. Ενώ θα στηριχθούν οι τομές που επέρχονται με την κοινή γονική επιμέλεια και με την αυστηροποίηση των ποινών για το «βαρύ έγκλημα».

Η συνταγή της κυβέρνησης, απέναντι στη συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως την περιέγραψε σαφώς η Ε. Αχτσιόγλου (επενδύουμε στην καταστροφή, αφού «η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά»), είναι η ακριβώς αντίθετη: Επένδυση στην κανονικότητα με σαφές κεντρώο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πρόσημο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κυβέρνηση: Με σχέδια για το μέλλον και μεταρρυθμίσεις απαντά στους αναχρονισμούς του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εργασιακό νομοσχέδιο: Έτοιμη για τη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σε «νέα πίστα» Ελλάδα και κυβέρνηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στα… σκαριά έργα και μεταρρυθμίσεις 3,5 δισ. ευρώ

Kon

Η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα: «Δεν τελείωσε η πανδημία, θα αυξηθούν οι έλεγχοι»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Φρένο» στον ιό, γκάζι στον τουρισμό από την κυβέρνηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΗΠΑ: Χάκερ μπλόκαραν τον μεγαλύτερο αγωγό πετρελαίου της χώρας

Η κυβέρνηση προχωρά σε ελαφρύνσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά φορολόγηση της μεσαίας τάξης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Aσφαλές Πάσχα, ελεύθερο καλοκαίρι – Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom