Το ερχόμενο Σάββατο στην ισπανική πρωτεύουσα το PP, που είχε ιδρυθεί το 1989 από τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ, πραγματοποιεί καταστατικό συνέδριο, όπου θα παρευρεθούν όλοι οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Ανάμεσά τους θα είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό, ενώ το απόγευμα της Κυριακής θα αναχωρήσει για το Βερολίνο για να συναντηθεί τη Δευτέρα με την Ανγκελα Μέρκελ, που επίσης θα έχει επιστρέψει από τη Μαδρίτη, αλλά και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από την οδό Πειραιώς δεν λένε πολλά. «Ο Κυριάκος θα είναι σοβαρός και αποφασισμένος», τόνιζε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη Γερμανίδα καγκελάριο.
Οι συγκεκριμένες συναντήσεις εντάσσονται σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη και έχουν ως στόχο να πείσουν τους συνομιλητές του ότι ο ίδιος και η Ν.Δ. έχουν ένα σαφές σχέδιο εξόδου από την κρίση και πως παράλληλα είναι η αξιόπιστη εναλλακτική στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Ο σχεδιασμός αυτός αλλά και η ρητορική που υιοθετεί είναι ίδια, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Κεντρικό σύνθημα, όπως το διατυπώνει και δημόσια ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., είναι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το βαρύ έργο ανοικοδόμησης της χώρας».
Στο γαλάζιο επιτελείο γνωρίζουν πως, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. προηγείται κατά πολύ δημοσκοπικά του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης έχει να διαχειριστεί την καχυποψία των εταίρων όχι απέναντι στο πρόσωπό του, αλλά απέναντι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, λόγω της συνεχούς πολιτικής αστάθειας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και της αδυναμίας ανεύρεσης κοινού τόπου για τα ελάχιστα που αφορούν το μέλλον της χώρας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει μπροστά του να διαχειριστεί μια πραγματικότητα, πολύ χειρότερη από αυτή που είχαν να αντιμετωπίσουν όσοι βρέθηκαν στη θέση του, λόγω των τραγικών κυβερνητικών χειρισμών που έχουν δημιουργήσει τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο έχει επίπτωση και στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές. Οπως λέει σε συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης, «ο κ. Τσίπρας διαβάζει λάθος τους συσχετισμούς».
«Μας λέγατε ότι έχετε απομονώσει τους ακραίους και ότι δημιουργείτε μια μεγάλη συμμαχία με νέους συσχετισμούς. Και στο πρόσφατο Eurogroup ήταν όλοι απέναντί μας. Δυστυχώς. Συντάχθηκαν όλοι με τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών μας», είπε την περασμένη Τετάρτη από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό τα δεδομένα αυτά, η ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του δεν είναι ο αποκλειστικός στόχος του κ. Μητσοτάκη, αλλά κυρίως η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, μέσω ενός σαφούς μηνύματος ότι στην Ελλάδα υπάρχει ηγεσία σοβαρή, ικανή και αποφασισμένη να βάλει τέλος στις συνεχείς ελληνικές παλινωδίες και να διασφαλίσει ότι η χώρα θα εξέλθει από το φαύλο κύκλο στον οποίο κινείται σήμερα.
Γιώργος Ευθυμίου
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής