Η πτήση του με ελικόπτερο εκεί συνοδεύτηκε από μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών και μαζικές αναχαιτίσεις τους από ελληνικά μαχητικά. Για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, κατεγράφησαν πάνω από εκατό παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.
Πάντως, μερίδα του τουρκικού Τύπου κάνει λόγο «για δυο χρόνια πόζες» στα Ίμια, σημειώνοντας πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Χουλούζι Ακάρ, ούτως ή άλλως σχεδίαζε να κάνει «εκδρομή» στα Ίμια σε απάντηση της ρίψης στεφάνου από τον κ. Καμμένο στην περιοχή προ διετίας.
Στο μεταξύ, η Ν.Δ., διά του τομεάρχη Αμυνας, Γιώργου Κουμουτσάκου, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «δεν πρέπει να παρασυρθεί στα παιχνίδια κλιμάκωσης της Τουρκίας». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο -συνήθως ηπίων τόνων- αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, δήλωνε ότι η «διαδικασία κατευνασμού (σ.σ. της Τουρκίας) δεν είναι η κατάλληλη διαδικασία» και τόνιζε ότι «δεν θα απεκδυθούμε του δικαιώματός μας μέσα στο χώρο της δικής μας κυριαρχίας να αποτίουμε τις οφειλόμενες τιμές για τους πεσόντες μας». Παρά ταύτα, ο ίδιος παραδέχτηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αιφνιδίασε το υπουργείο Αμυνας και την κυβέρνηση, αφού, όπως είπε, η παρουσία της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων την Κυριακή, «ήταν μια πρόκληση, την οποία την αναμέναμε, όχι σε επίπεδο αρχηγών».
Να σημειωθεί ότι έντονη ήταν η φημολογία, ήδη από το περασμένο Σάββατο, 28-1-2017, ότι ο κ. Καμμένος σχεδίαζε να μεταβεί με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια για να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των τριών μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου που κατέπεσε στις 31 Ιανουαρίου 1996. Την Κυριακή, 29 του μηνός, ο Χουλούζι Ακάρ, συνοδεία όλης της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, και με ευρύτατη φωτογραφική και τηλεοπτική κάλυψη, καθώς και υπό την παρουσία τιμητικών αγημάτων, παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, έκανε «βόλτα» στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων και έβγαλε φωτογραφίες με φόντο τις βραχονησίδες.
Τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, ο κ. Καμμένος επέστρεψε από το Κατάρ, όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη. Κατά ασφαλείς πληροφορίες, σκόπευε την επομένη, Τρίτη, 31 Ιανουαρίου και ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήταν στη Σερβία, να «πετάξει» προς τα Ίμια. Τελικώς, δεν πήγε για να αποτίσει φόρο τιμής στους Ελληνες νεκρούς εκείνη την ημέρα της θλιβερής επετείου. Ωστόσο, συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάγιατ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα υπήρχε κλίμα ανησυχίας σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κίνησης Καμμένου, εν μέσω τουρκικών προβοκατσιών στο Αιγαίο, ενώ γίνεται λόγος ακόμα και για τηλέφωνα από το Μαξίμου.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Οπως και να έχει, ο κ. Καμμένος πέταξε χθες, 1η Φεβρουαρίου, πάνω από την περιοχή των Ιμίων. Φέρεται να ξεκίνησε από την Αθήνα πολύ νωρίς τα ξημερώματα, χωρίς να γνωρίζει κανείς από την κυβέρνηση γι’ αυτό. Επέβαινε σε ελικόπτερο τύπου Seahawk, το οποίο πετάει χαμηλά και γι’ αυτό ανιχνεύεται δυσκολότερα από τα ραντάρ. Κατά πληροφορίες, το ελικόπτερο εντοπίστηκε από τα τουρκικά ραντάρ όταν ήδη βρισκόταν στα Ίμια. Γι’ αυτό φαίνεται ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη άργησαν να φτάσουν στην περιοχή. Εκτιμάται ότι εάν το ελικόπτερο είχε εντοπιστεί νωρίτερα, τα τουρκικά αεροσκάφη θα παρενοχλούσαν το ελικόπτερο.
Λίγο μετά την αποχώρηση Καμμένου από την περιοχή και για πάνω από μια ώρα σημειώνονταν αναχαιτίσεις των έξι τουρκικών αεροσκαφών που προέβαιναν σε παραβιάσεις από ελληνικά μαχητικά που είχαν φτάσει πρώτα στην περιοχή των Ιμίων. Συνολικά, κατεγράφησαν 138 παραβιάσεις του ελληνικού FIR, από τις οποίες δέκα ήταν υπερπτήσεις στις νησίδες Ίμια και Καλόλιμνο, σε μεγάλα ύψη (από 16.500 έως 25.000 πόδια).
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο»
Η σκυτάλη να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά πέρασε χθες και στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Βεϊσί Καϊνάκ, που κατά τον ισχυρισμό του, «δυστυχώς γίνεται μια προσπάθεια από την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα Ίμια και κάποιες άλλες παρόμοιες βραχονησίδες, αλλά η Τουρκία δεν θα της επιτρέψει ποτέ να ανοίξει νέους χώρους εδώ». Προς την κατεύθυνση μάλλον των ηπιότερων τόνων κινήθηκε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, ο οποίος, μιλώντας στην εφημερίδα «Hurriyet», αν και ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα αύξησε τη συχνότητα των συνοριακών παραβιάσεων» και ότι αυτό «από καιρό σε καιρό οφείλεται σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματά της» (!), ανέφερε ότι «η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να είμαστε το μέρος που θα κλιμακώσει την ένταση αλλά δεν θα υποκύψουμε αν συμβούν γεγονότα. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μέσα από διάλογο. Η ένταση δεν πρέπει να κλιμακωθεί, αλλά δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα».
Από τη μεριά της Ν.Δ., ο Γιώργος Κουμουτσάκος καταγγέλλει την Τουρκία ότι «επιμένει στη λογική της έντασης» και καλεί την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ «να παρέμβουν άμεσα για να επαναφέρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και της διεθνούς νομιμότητας».
Η «Hurriyet», πάντως, σε πρωτοσέλιδό της κάνει λόγο για «Μάχη των σκαφών» και αναφέρεται στην «ιστορία δύο ετών της πόζας του Ακάρ, στα Ίμια ». Ο τελευταίος -έγραψε η εφημερίδα- σχεδίαζε εδώ και καιρό την επίσκεψη στα Ίμια, μετά την επίσκεψη Καμμένου το 2015. Ομως την καθυστερούσε, λόγω του πραξικοπήματος και της εισβολής στη Συρία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, η εφημερίδα αναφέρει ότι η «εκδρομή» στα Ίμια, την Κυριακή, θα γινόταν ούτως ή άλλως σε απάντηση της κίνησης Καμμένου το 2015 και ότι δεν είχε κατ’ ανάγκην ως κίνητρό της την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου