H αντιπαράθεση ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των δηλώσεων του κ. Δένδια.
Ενοχλημένος ο Τούρκος υπουργός πήρε το λόγο χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» κάποιες από τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού, αναγκάζοντας τον τελευταίο να του πει ότι δεν ανέμενε ο κ. Τσαβούσογλου να αντιδρά «σαν μην μεσολάβησε τίποτε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Νίκος Δένδιας δεν πτοήθηκε από την ενόχληση του Τούρκου ομολόγου του και απάντησε ανοικτά και καθαρά σε ένα προς ένα τα ζητήματα που έθεσε [δείτε εδώ].
Και όχι μόνον αυτό, αλλά εκτός από την ψυχραιμία και την άριστη γνώση των διπλωματικών δεδομένων διαχρονικά, επικαλούμενος στοιχεία και διεθνείς συνθήκες, ο υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να χαλαρώσει το κλίμα.
Οταν απάντησε στην πρώτη πρόκληση Τσαβούσογλου, έσπευσε να παρατηρήσει «σφάζοντας» τους συνεργάτες του Τούρκου ΥΠΕΞ, οι οποίοι προφανώς έκαναν νοήματα να μην του δοθεί ο λόγος. «Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις εσύ να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης για το μεταναστευτικό παρατήρησε ότι «ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Η νέα σελίδα προϋποθέτει αντίληψη, να δει κανείς τι κάνει λάθος και τι σωστό».
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Παρατήρησε ακόμη με εμφανώς ειρωνικό τρόπο, όταν περιέγραψε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία το εξής: «Δεν νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που τα ακούτε και θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση, αν περιμένατε αγαπητέ Μεβλούτ, να μην τα πω εδώ στην Αγκυρα. Να έρθω εδώ στην Αγκυρα και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο».
Προειδοποίησε δε να μην συνεχίσουν «αυτόν τον ατέρμονο διάλογο για πράγματα που ξέρουμε ότι διαφωνούμε, αλλιώς θα χαλάσουμε ό,τι ξεκινήσαμε».
Ο Τσαβούσογλου δεν άφησε να πέσει κάτω η αιχμή για το δικαίωμα της απάντησης Δένδια, λέγοντας πως «φυσικά είναι ελεύθερη η έκφραση γνώμης στην Τουρκία».
Ο κ. Δένδιας στη συνέχεια απάντησε εκ νέου με στοιχεία για την αποστρατικοποίηση των νησιών:«Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Κοστίζει χρήματα ο στρατός. Ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων ξεκινά από το 1930, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975, μετά από μισό αιώνα» είπε με έμφαση για να ολοκληρώσει με την επική ατάκα: «Ελπίζω η αντιπαράθεση να μην σε οδήγησε να ματαιώσεις την πρόσκληση για δείπνο. Πεινάω εξαιρετικά».
Ο Τσαβούσογλου αρκέστηκε να πει: «Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι».
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός 15/04: 3.833 νέα κρούσματα – 819 οι διασωληνωμένοι και 104 νέοι θάνατοι
-
Αρπάχτηκαν live Δένδιας-Τσαβούσογλου – Οι αλήθειες που είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ εξόργισαν τον ομόλογό του
- Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη για την Ουκρανία, ΗΠΑ και Ρωσία
- Self test: Για ποιους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικά – Τι πρέπει να κάνουν για να μπορούν να δουλέψουν
- Αγία Παρασκευή: Ντελιβεράς έκλεψε μπουκαλάκι εμβολίου Pfizer από το εμβολιαστικό κέντρο
- Δολοφονία Καραϊβάζ: Σαρώνουν πάνω από 100 βίντεο με τους φονιάδες
- Κορωνοϊός – Καπραβέλος: Το Πάσχα μπορεί να φέρει έκρηξη κρουσμάτων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr