Το Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης ήταν μια πραγματική ψυχρολουσία για την κυβέρνηση, αφού σχηματίστηκε μέτωπο ΔΝΤ-ευρωπαϊκών θεσμών υπέρ της προληπτικής νομοθέτησης μέτρων για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Μια μέρα νωρίτερα, στην επέτειο των δύο χρόνων του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφιστούν νέα μέτρα ούτε ενός ευρώ, κάτι που δεν λήφθηκε υπόψη από τους εταίρους-θεσμικούς πιστωτές, οι οποίοι επέδωσαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τελεσίγραφο.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ήταν ασθενής για να συναντηθεί με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών αλλά υγιής για να συμμετάσχει την ίδια μέρα στο Eurogroup, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δημόσιες δηλώσεις του, καταλόγισε όλη την ευθύνη για την εκκρεμότητα στην ελληνική πλευρά. Μοναδικός σύμμαχος ο απερχόμενος Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τη δυσμενή εξέλιξη.
Ο χρόνος πιέζει και οι επιλογές περιορίζονται. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν εκλογές, αλλά την ίδια ώρα προετοιμάζονται για εκλογές (προσλήψεις, περιοδείες στελεχών στην επικράτεια) γνωρίζοντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν εξαρτώνται πια αποκλειστικά από την κυβέρνηση. Οι πιθανότητες είναι συγκεκριμένες:
Ελληνοτουρκικά: Ενημέρωση Γεραπετρίτη στους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη
1 Η κυβέρνηση θα κάνει τη μεγάλη υποχώρηση όταν πλησιάσει η δωδεκάτη ώρα. Θα καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση το πακέτο μέτρων που θα της ζητηθεί με τον ισχυρισμό ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν γιατί οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν. Για να το υποστηρίξει αυτό χρειάζεται μια άτυπη έστω δήλωση από το Eurogroup, την οποία δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξασφαλίσει. Σε αυτή την περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 θα πάρει πάνω της το πακέτο με τον συνήθη μέχρι τώρα τρόπο και ενδεχομένως με μελοδραματισμούς τηλεοπτικής κατανάλωσης.
2 Η κυβέρνηση θα ρίξει το γάντι στην αντιπολίτευση φέρνοντας το πακέτο στη Βουλή και ζητώντας αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών, με το επιχείρημα ότι τα μέτρα που θα νομοθετηθούν δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση αφού αφορούν την περίοδο μετά το 2018. Εάν συμβεί αυτό, θα επικαλεστούν απαίτηση των εταίρων, που σταθερά είναι υπέρ των συναινέσεων στο εσωτερικό, ενώ θα ελπίσουν σε εσωτερικούς κραδασμούς στα κόμματα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης. Στη Ν.Δ. έχει συζητηθεί αυτό το ενδεχόμενο και η απόφαση είναι ότι δεν θα δοθεί στήριξη σε καμία περίπτωση.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου