Αναφερόμενος στην τωρινή συγκυρία επισήμανε ότι «χαρακτηρίζεται από υπερφορολόγηση, αβεβαιότητα και βαθιά κρίση εμπιστοσύνης» και συμπλήρωσε: «Ψέματα, ανικανότητα, φόροι. Αυτό είναι το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας. Τρίπτυχο που ενισχύεται από τις συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης. Αν σήμερα οι πιστωτές ζητούν υπερβολικά μέτρα από τη χώρα, και πράγματι πολλά από αυτά που ζητούνται είναι υπερβολικά, αυτό οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι η χώρα έχει απολέσει την αξιοπιστία της. Και αυτή την απώλεια αξιοπιστίας δεν την πληρώνει μόνο η κυβέρνηση, την πληρώνει συνολικά η χώρα. Γι’ αυτό και λέμε ξεκάθαρα ότι όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα θα είναι για την Ελλάδα».
«Η ελληνική αγορά ακινήτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης «παρουσιάζει μια σειρά από επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να αναστρέψουν τις σημερινές αρνητικές προσδοκίες. Για να μετατραπούν, όμως, οι ευκαιρίες σε έργα απαιτείται άλλη πολιτική που θα υπερβαίνει υφιστάμενα εμπόδια και δεν θα προσθέτει νέα».
«Σε αυτή την πολιτική» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης «εμείς διακρίνουμε δύο βασικούς άξονες παρεμβάσεων:
1. Μείωση φόρων
Δεσμεύτηκα για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στην πρώτη διετία, που αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων… Μείωση φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29% και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, από 15%. Έτσι και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά κατοικίας και στις κατασκευές απελευθερώνουν πόρους για επανεπένδυση και αύξηση προσωπικού, δίνοντας μια ακόμη ώθηση στην αγορά ακινήτων… Άρση της κυβερνητικής πολιτικής που αποσκοπεί στην εξόντωση των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ)… Ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ αποτελεί ένα ανταγωνιστικό όχημα συλλογικών επενδύσεων στα ακίνητα. Προτείνουμε, λοιπόν, σταθερό συντελεστή τρία τοις χιλίοις (3/1000) επί του μέσου όρου των επενδύσεων εξαιρουμένων των κενών χώρων, των ακινήτων υπό ανέγερση και των χρηματικών διαθεσίμων.
2. Προσέλκυση επενδύσεων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Ρωμανός (ΝΔ): Ο προϋπολογισμός του 2025 σε νούμερα και οι συγκρίσεις
Πρέπει να αξιοποιήσουμε το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας. Στη Νέα Δημοκρατία, δουλεύουμε σε ένα σχέδιο που θα δώσει στην οικονομία μας ώθηση με σύνθετες πολιτικές κινήτρων, ξένων επενδύσεων, συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, αξιοποίησης και του τελευταίου ευρώ κοινοτικών χρημάτων και, πρωτίστως, περικοπής κρατικών δαπανών για την γρήγορη μείωση του φορολογικού βάρους της κοινωνίας».
«Εκτός όμως από τη μείωση των φόρων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «ειδικά για τα ακίνητα είναι κορυφαίας σημασίας:
• Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η αποσαφήνιση των χρήσεων γης
• Η προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών για αγορά εξοχικής ή και κύριας κατοικίας
• Η διαμόρφωση ορθολογικού πλαισίου για την νέα τάση βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών για τουριστική εκμετάλλευση
• Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, μέσα από ένα περισσότερο ευέλικτο και γενναιόδωρο Πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”».
Αναφερόμενος στην τωρινή συγκυρία, επισήμανε ότι «χαρακτηρίζεται από υπερφορολόγηση, αβεβαιότητα και κρίση εμπιστοσύνης» και συμπλήρωσε: «Ψέματα, ανικανότητα, φόροι. Αυτό είναι το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας. Τρίπτυχο που ενισχύεται από τις συνεχείς παλινωδίες και τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης Τσίπρα. Όσο πιο γρήγορα φύγει o κ. Τσίπρας τόσο πιο σύντομα θα ξημερώσει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας».
«Από την έναρξη της κρίσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης «η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε διαρκή περιδίνηση. Οι εμπορικές αξίες πέφτουν, οι αγοραπωλησίες βούλιαξαν, οι επενδύσεις κατακρημνίστηκαν, η απασχόληση φθίνει, ο τραπεζικός δανεισμός συρρικνώνεται. Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία πολλαπλασιάστηκαν… Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα και άλλη στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας που τα ακίνητα να έχασαν τόσο πολύ την αξία τους και για τόσο μεγάλο διάστημα… Και η “ιδιοκτησία” δεν είναι ένα προνόμιο των λίγων, αλλά ένα αναφαίρετο ατομικό δικαίωμα των πολλών. Ως δικαίωμα οφείλει να το αντιμετωπίζει η πολιτεία, όπως ορίζει άλλωστε και το Σύνταγμα».