Τα μέλη του νεοναζιστικού μορφώματος διώκονται για τα αδικήματα της διατάραξης δημόσιας περιουσίας, παράνομη βία και παρακώλυση κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία μετά από περιστατικό στον τελωνειακό σταθμό της Κακαβιάς.
Υπέρ της άρσης ψήφισαν 170 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 2, ένας βουλευτής δήλωσε «παρών» ενώ υπήρξαν 13 λευκά.
Σύμφωνα με το protothema.gr, της ψηφοφορίας προηγήθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του προεδρεύοντα της Ολομέλειας Νικήτα Κακλαμάνη και βουλευτών της Χ.Α.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Ειδικότερα, ο κ. Παππάς υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «οι εθνικιστές και ο ίδιος προσωπικά για τις ιδέες τους, μπορούν να πάνε και φυλακή, μπορούν να κάνουν και εξορίες, όπως κάποτε κάποιοι αριστεροί που τώρα είναι καλοβολεμένοι».
Αντιδρώντας ο κ. Κακλαμάνης εξήγησε ότι «Το προεδρείο θεωρεί ότι εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος, λέγοντας ότι στη Δημοκρατία που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα για τις ιδέες του, ούτε κανείς πάει φυλακή ούτε εξορίζεται. Να το ξεκαθαρίζουμε…». Η αναφορά του κ. Κακλαμάνη προκάλεσε την διαμαρτυρία του Παναγιώτη Ηλιόπουλου (ΧΑ) που άρχισε να φωνάζει όρθιος από τα βουλευτικά έδρανα.
«Δεν ρώτησα την άποψή σας! Δεν θα μου πείτε εσείς ποια άποψη θα διατυπώσω» απάντησε ο κ. Κακλαμάνης, αλλά ο βουλευτής συνέχισε να διαμαρτύρεται. «Κύριε Ηλιόπουλε κατεβάστε το χέρι και ηρεμήστε. Κατεβάστε το χέρι κάτω! Καθίστε κάτω! καθίστε κάτω! Καθίστε κάτω για τρίτη φορά! Σας ανακαλώ στην τάξη και αν δεν καθίσετε κάτω θα πάω στο επόμενο βήμα» είπε ο κ. Κακλαμάνης.
Εκτός αυτού, κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε και αίτημα άρσης ασυλίας μετά από μηνυτήρια αναφορά πολίτη κατά των Ευάγγελου. Βενιζέλου, Σταύρου Θεοδωράκη, Φώφης Γεννηματά, Αλέκας Παπαρήγα και Δημήτρη Κουτσούμπα, για παράβαση καθήκοντος και απιστία σχετική με την υπηρεσία. Υπέρ της άρσης ψήφισε ένας βουλευτής, κατά 183 και 2 βουλευτές δήλωσαν «παρών».