Είναι η δεύτερη φορά, η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2015, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. βρίσκεται εγκλωβισμένη, δηλαδή με την πλάτη στον τοίχο. Οπως και τότε, έτσι και τώρα έκανε το ίδιο ακριβώς λάθος, καθυστέρησε να αποφασίσει, ποντάροντας σε σενάρια που δεν της βγήκαν και τελικά έχασε την μπάλα…
Για δεύτερη φορά επίσης τους παγιδεύει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με αμφιλεγόμενες δηλώσεις τούς άφησε να ονειρεύονται ότι θα φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα και οι Ευρωπαίοι θα πάρουν πάνω τους το ελληνικό ζήτημα.
Σήμερα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο, ωστόσο αυτό ελάχιστα θα ενδιέφερε και θα αφορούσε τους πολίτες, εάν δεν υπήρχε η παράμετρος των δημοσιονομικών μέτρων, που καλείται να λάβει προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Η δεύτερη αξιολόγηση, που συνδέεται με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον περασμένο Οκτώβριο. Η κυβέρνηση καθυστέρησε, ενώ οι παροχές του πρωθυπουργού και η κρίση με τους δανειστές τον Δεκέμβριο, επειδή δεν ρωτήθηκαν, «πάγωσαν» για εβδομάδες τις συζητήσεις, οι οποίες ουσιαστικά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι την προσεχή Πέμπτη, στο Εurogroup, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, δηλαδή να αποφασιστεί αν θα επιδιωχθεί να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή αν θα μπει στο «ψυγείο». Το πρώτο σενάριο, αυτό της συμφωνίας, προϋποθέτει σημαντικές υποχωρήσεις από την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να δεσμευθεί σε δημοσιονομικά μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου, καθώς και η εξοικονόμηση δαπανών από συντάξεις και ενδεχομένως και από μισθούς στο Δημόσιο. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν εάν δεν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και τα επόμενα χρόνια.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές εξαιτίας της παρατεταμένης περιόδου εκλογικών αναμετρήσεων σε χώρες της ευρωζώνης μέσα στο 2017. Οι εκλογές ξεκινούν στις 15 Μαρτίου στην Ολλανδία, ακολουθούν τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία (δύο γύροι προεδρικών και δύο βουλευτικών εκλογών), ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία. Δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις γιατί οι κυβερνήσεις των τριών χωρών δεν θέλουν το ελληνικό ζήτημα να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα δημαγωγικά και λαϊκιστικά κόμματα που εμφανίζονται ιδιαίτερα απειλητικά και με σημαντικά ανεβασμένα τα ποσοστά τους. Τα εν λόγω κόμματα έχουν συστηματικά ταχθεί τα τελευταία χρόνια κατά των ελληνικών διασώσεων.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής