Κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό, ξεκίνησε την ομιλία του ααναφερόμενος στο Κυπριακό τονίζοντας πως: «καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνεννόησης και ορθολογικής συζήτησης.
Επιτεύχθηκε στο εσωτερικό και εξωτερικό με ΟΗΕ, ΕΕ κλπ και παίξαμε εποικοδομητικό ρόλο στην διαπραγμάτευση χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας. Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις – χωρίς να έχουμε φτάσει σε σημείο που να φαίνεται ορίζοντας λύσης άμεσα – όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι σημαντικές. Για πρώτη φορά ανταλλάχθηκαν χάρτες και μπήκαν στην ατζέντα διαπραγμάτευσης τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας» κάτι το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλη διπλωματική επιτυχία».
Επίσης τόνισε ότι είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι στις συζητήσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ενεργό ρόλο ενώ στην συνέχεια πρόσσθεσε: «Χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι αλλά με σύνεση συνεχίζουμε σκληρή δουλειά με χαμηλούς τόνους χωρίς ιδεοληψίες. Ελπίζω να έχουμε θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Οι θετικές εξελίξεις δεν εξαρτώνται από εμάς μόνο. Προϋπόθεση είναι η Τουρκία να προσέλθει με παρόμοιο πνεύμα και να αφήσει στην άκρη την ακραία ρητορική. Εμείς θα είμαστε πάντα στο πλάι του κυπριακού λαού και θα στηρίζουμε τις ειλικρινείς προσπάθειες λύσης. Θα είμαι διαρκώς στην διάθεση των κομμάτων το ίδιο και ο υπουργός Εξωτερικών γιατί είναι αυτονόητο ότι στην κρίσιμη φάση συνομιλιών πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση».
Για το αγροτικό ζήτημα
Για την πλειονότητα των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας καλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές, ανέφερε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής.
Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος, τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικης μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτομικά, ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.
Ταυτόχρονα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί στρατηγική που στοχεύει να εκβιάσει σύγκρουση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, και πρόσθεσε ότι δεν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον των κομμάτων που κυβέρνησαν για τους αγρότες.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο, ότι αν δεν σας είχε ρίξει το 2015, γιατί η οργή του λαού σας έριξε, τώρα η χώρα θα κάλπαζε στην ανάπτυξη, είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Το ότι σας στηρίζουν απροκάλυπτα σήμερα τα ίδια συμφέροντα, που σας στήριζαν όταν ήσασταν στην κυβέρνηση για να τους στηρίζετε και εσείς, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε και την νοημοσύνη των πολιτών.
Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε σε δήλωση του αρχηγού της ΝΔ προ ολίγων ημερών ότι θα προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις ως κυβέρνηση. «Κύριε Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα! Μην είστε τόσο σκληρός απέναντι στους θεσμούς, σιγά τις μονομερείς αποφάσεις!» είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για τη στάση που τήρηση στην εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων, τα Χριστούγεννα του 2016.
Παράλληλα τον κάλεσε να αποκαλύψει από ποιες δαπάνες θα κάνει περικοπή και από ποια κονδύλια θα καλύψει τη μείωση της φορολογίας που εξαγγέλλει.
«Στήνετε το πολιτικό σας αφήγημα για να προχωρήσετε σε απολύσεις και σε πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.
Τέλος, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο αν «θα είναι και για δεύτερη φορά αντίθετος στο να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προχωρήσει η αδειοδότηση», σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ, λέει ότι ο νόμος ισχύει.