Δείτε live τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:
«Αυτό που μας ανησύχησε ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική. Αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα. Προτίμησα να πάρω δραστικά μέτρα για να απαλλαγούμε από αυτά πιο γρήγορα», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ».
Ερωτηθείς για τους ελέγχους της τήρησης των μέτρων, είπε: «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη, θα υπάρχουν έλεγχοι, αλλά θα είναι πιο στοχευμένοι».
Στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στους χώρους εργασίας. «Αν δεν τηρούνται τα ποσοστά της τηλεργασίας θα επιβάλλουμε κυρώσεις», είπε, συμπληρώνοντας ότι «ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα είναι πολύ καλύτερος από άλλες χώρες».
O πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην παρουσία του στην Ικαρία και τις αντιδράσεις που υπήρξαν, τονίζοντας πως η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες και δεν θα επαναληφθεί: «Δε νομίζω ότι το λέει κανείς εκδρομή αναψυχής, ότι ξύπνησα ένα πρωί και πήγα στην Ικαρία να φάω ντολμαδάκια γιαλαντζί. Θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες. Δεν θα επαναληφθεί. Η εικόνα αδίκησε τις προθέσεις μου.Τα ίδια άτομα που ήμασταν στο ελικόπτερο, ήμασταν σε ένα γεύμα 15 λεπτών. Δεν είναι δυνατόν αυτό το θέμα να παίρνει τη διάσταση που πήρε την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση καλούσε σε συγκεντρώσεις στην Ικαρία. Είδατε κανέναν από τη ΝΔ να το αναδεικνύει. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση. Στέκομαι στην πρόθεση της κριτικής και είμαι ανοιχτός στην κριτική. Όμως δεν πρόκειται να φτάσουμε και στο άλλο άκρο». Υπάρχει η κριτική για ένα φάουλ που έγινε και υπάρχει και η απόσταση όλων αυτών που λέει η αντιπολίτευση».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις δηλώσεις των υπουργών που μπορεί να μπερδεύουν τους πολίτες ξεκαθαρίζοντας πως: «Κάθε υπουργός διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλακίου του και έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Τα φαινόμενα αυτά διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Δεν βγάζει κανείς την ουρά του απ’ έξω. Και χθες υπήρξε διχογνωμία. Η απόφαση ήταν σε μένα. Αυτή την απόφαση πρέπει να την υπηρετούν και θα την υπηρετούν». Στην ερώτηση για το αν έχει τραβήξει κάποιο αυτί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Το έκανα ήδη. Καλό είναι να βγαίνουμε να μιλάμε όταν έχουμε κάτι να πούμε. Δεν χρειάζεται, εξάλλου κάναμε ανασχηματισμό και έχω βγάλει τα συμπεράσματα μου. Με ενδιαφέρει όποια προβλήματα κακοφωνίας υπήρξαν να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους».
Αναφερόμενος στην οικονομία και ειδικότερα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και την ανάκαμψη μετά την κρίση, δήλωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται με αυτούς τους όρους για δύο λόγους. Από τη μία γιατί υπάρχουν χρήματα στην Ευρώπη και από την άλλη διότι υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης φόρων. Πάμε για πολιτικές που θα μειώσουν φόρους. Είμαστε καλυμμένοι για τουλάχιστον δύο χρόνια. Αυτό που με προβληματίζει είναι το πόσο γρήγορα θα πάρουν μπροστά οι μηχανές μετά το τέλος της πανδημίας. Ποντάρουμε σε αυτό στον τουρισμός, διότι ο κόσμος θα έχει μεγαλύτερη ανάγκη να ταξιδέψει. Η κρίση ανέδειξε την Ελλάδα ως μία ασφαλή χώρα. Θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους που να έρθουν να μείνουν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό επιμένω στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είμαι πολύ αισιόδοξος για την οικονομία. Αλλά για να φτάσουμε εκεί, πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία. Με τα ενοίκια, τα δούμε και τους λογαριασμούς φως, νερό, τηλέφωνο των επιχειρήσεων. Έχουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή. Το καλοκαίρι θα είμαστε καλύτερα από το 2020, αλλά θα απέχουμε πολύ από το 2019. Εκτιμώ ότι όσο πιο γρήγορα προχωρούν οι εμβολιασμοί, τόσο καλύτερα θα είναι».
Για τα εθνικά θέματα είπε: «Είδα τις δηλώσεις Ερντογάν. Όποιος οξύνει δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Εμείς μένουμε στις θέσεις μας. Υπάρχει πλαίσιο για την Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Έχω ξαναδεί εξάρσεις του Ερντογάν. Εύχομαι η σημερινή έξαρση, να ήταν έξαρση της στιγμής. Έχουμε την Ευρώπη με το μέρος μας. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αποστρατικοποίηση και γκρίζες ζώνες. Έχουμε περάσει πολλές εντάσεις με την Τουρκία.
Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιό μας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, έχουμε αποδείξει κιόλας ότι υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορά μας στον Έβρο είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα, χωρίς να ρωτήσουμε και να πάρουμε την άδεια κανενός.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Εγώ θέλω πάντα να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, είμαστε «καταδικασμένοι» να ζούμε μαζί. Έχουμε περάσει από πολλές εντάσεις και από πολλές τρικυμίες, καλές, κακές περιόδους. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε το κακό 2020 πίσω μας και να δούμε πώς το 2021 μπορούμε να επενδύσουμε σε μία πιο θετική ατζέντα, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το βασικό θέμα το οποίο μας χωρίζει.
Αποτελεί επιτυχία -πιστεύω- και για την Ελλάδα και μία ένδειξη ωριμότητας της ελληνικής κοινής γνώμης το γεγονός ότι λέμε ξεκάθαρα ότι αν διαφωνούμε για το θέμα αυτό να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Όταν πάει κανείς σε ένα Διεθνές Δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο των διεκδικήσεών του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως το λέμε και το εννοούμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε τέτοιες συμφωνίες να τις κάνουμε, όπως κάναμε με την Αίγυπτο, όπως κάναμε με την Ιταλία. Με την Αίγυπτο ήταν πολύ πιο δύσκολη, πιο σύνθετη.
Υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο, ανησυχίας, απόλυτης επαγρύπνησης. Αλλά όχι, δεν θα σας έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Νομίζω ότι υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε κατακόκκινο, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όχι να κάνουμε εμείς, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω.
Ο Ερντογάν τους τρελούς Τούρκους τους ανέφερε και χθες μιλώντας για τον Πρόεδρο Μακρόν. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά. Η τρέλα δεν μας οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται από κανέναν. Θεωρώ ότι ήταν μία ρητορική έξαρση της στιγμής, εξάλλου τα έχω ξανακούσει αυτά, τα «Δεν θα μιλήσουμε» και μετά, «Θα μιλήσουμε» και μετά «Μπορεί να μιλήσουμε» και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ακόμα ώριμες για μια τέτοια συνάντηση».
Διαβάστε όλη την συνέντευξη του Πρωθυπουργού ΕΔΩ
Αλέξη, τα ρίσκα σου πληρώσαμε ακριβά!
Προκλητικός Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Ξέρεις πολύ καλά ποιοι είναι οι «τρελοί» Τούρκοι
Το παρασκήνιο του τρίτου lockdown – Γιατί ο Μητσοτάκης «πάτησε» το κουμπί
Ταραντίλης: Ο Τσίπρας αναλαμβάνει το ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι στις πορείες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr