Ο Ρώσος πρόεδρος, ωστόσο, επισημαίνει ότι «την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, «εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» γεγονός που «επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των διμερών εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά ένα τρίτο, στα 2,75 δισ. δολ. ΗΠΑ». «Η ζημία ήταν ιδιαίτερα βαριά για τους Έλληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων» παραδέχεται ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος προτείνει τρόπους για να επιλυθούν τα προβλήματα στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, που έχουν οδηγήσει στην κάμψη αυτή.
Βουλή: Ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης
Ειδικότερα, ο κ. Πούτιν, θεωρεί ότι τα προβλήματα αυτά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούν να επιλυθούν στη βάση «ενός ισότιμου και γνήσιου εταιρικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για ευρύτατο φάσμα θεμάτων – από την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων διαβατηρίων μέχρι τον σχηματισμό μιας ενεργειακής συμμαχίας», παρότι διαπιστώνει μια απροθυμία από μέρους των Ευρωπαίων ηγετών. Δεύτερον, πιστεύει ότι η Ευρώπη και η Ρωσία για να επιστρέψουν «σε τροχιά ανάπτυξης της πολυδιάστατης εταιρικής σχέσης, πρέπει μόνο να απορριφθεί η εσφαλμένη λογική ότι μία πλευρά μπορεί να μονοπωλήσει το παιχνίδι», όπως και ότι «κάθε μια από τις δύο πλευρές οφείλει να παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν τις απόψεις και τα συμφέροντα της άλλης». Τρίτον, θεωρεί ότι πρέπει να ξεκινήσει η «οικοδόμηση, στην αχανή περιοχή, από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό ωκεανό, μιας ζώνης οικονομικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας, με βάση την αρχιτεκτονική της ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας», θεωρώντας ότι «ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν η εναρμόνιση των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής και της Ευρασιατικής ολοκλήρωσης».
Ο Ρώσος πρόεδρος, στο άρθρο του, εξαίρει τη σημασία που διαδραματίζουν στο διεθνές αυτό σύστημα των ευρασιατικών σχέσεων «οι πολυδιάστατες ρωσοελληνικές σχέσεις», αλλά και το ενεργειακό, και -δηλώνοντας ότι η Ρωσία λαμβάνοντας «υπ όψιν την επιθυμία των ελληνικών Αρχών να αναδειχθεί η χώρα σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων»- υπολογίζει πάντα την Ελλάδα στους σχεδιασμούς της και προτίθεται να συμβάλει «στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει τη σταθερότητα των προμηθειών και, συνεπώς, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά».